Σάββατο 04 Φεβρουαρίου 2023

Αρχή για το Ξέπλυμα: Μεγάλη απάτη εκατομμυρίων με εικονικά τιμολόγια – Στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία το Πόρισμα

Στην απάτη ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, εμπλέκονται 26 πρόσωπα και 16 εταιρίες.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αρχή για το Ξέπλυμα: Μεγάλη απάτη εκατομμυρίων με εικονικά τιμολόγια – Στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία το Πόρισμα FREEPIK

Απάτη με εικονικά τιμολόγια και εικονικές συναλλαγές ΦΠΑ, στην οποία φέρεται να εμπλέκεται ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο του τεχνολογικού εξοπλισμού, εντόπισε η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος.

Συγκεκριμένα, στην απάτη ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, εμπλέκονται 26 πρόσωπα και 16 εταιρίες, με τους εμπλεκόμενους να φέρονται να είχαν στήσει δίκτυο εταιριών στην Ελλάδα και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τη μέθοδο «Καρουζέλ» κατάφεραν να εισπράξουν, με εικονικά τιμολόγια και εικονικές συναλλαγές ΦΠΑ 31,5 εκατομμύρια ευρώ.

Απάτη

Pixabay

Απάτη με εικονικά τιμολόγια: Με ποια μέθοδο δρούσαν

Στο δίκτυο εμπλέκονταν 16 εταιρίες – σφραγίδες, που εμφανίζονταν να πουλάνε η μία στην άλλη τεχνολογικό εξοπλισμό εταιρίας, η οποία διαθέτει πολύ ισχυρό brand name. Τα προϊόντα εισάγονταν χωρίς ΦΠΑ από προμηθευτή (την αποκαλούμενη εταιρεία-όχημα), σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες των εταιριών δεν κατέβαλαν τον ΦΠΑ, ενώ τον χρέωναν στην επόμενη εταιρία – αγοραστή, που έκανε το ίδιο στην επόμενη. Στη συνέχεια ζητούσαν επιστροφή ΦΠΑ από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου έκαναν τις εικονικές πωλήσεις, με αποτέλεσμα να εισπράττουν ΦΠΑ, για αγοραπωλησίες που στην πραγματικότητα δεν έκαναν, αφού οι εταιρίες ήταν – σφραγίδες.

απάτη

unsplash

Απάτη με εικονικά τιμολόγια: Στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία το πόρισμα για την άσκηση δίωξης

Σημειώνεται πως με διάταξη του Προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Χαράλαμπου Βουρλιώτη, που αποκάλυψε το σκάνδαλο, δεσμεύτηκαν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των εμπλεκομένων, τραπεζικοί λογαριασμοί και ακίνητα.

Μάλιστα, η Αρχή για το Ξέπλυμα διαβίβασε το πόρισμα το οποίο ξεπερνάει τις 100 σελίδες, στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, για την άσκηση ποινικής δίωξης. Όπως αναφέρεται στο πολυσέλιδο πόρισμα, τα αδικήματα που διαπιστώθηκαν είναι σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτες κατ’ εξακολούθηση με τις επιβαρυντικές περιστάσεις που προβλέπει ο νόμος και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ