Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

Άρειος Πάγος: Απέρριψε το αίτημα των παρόχων για πιλοτική δίκη για τη ρήτρα αναπροσαρμογής – “Να γίνει κανονικά η δίκη με τη συλλογική αγωγή” (ΣΚΕΠΤΙΚΟ)

Το Ανώτατο Δικαστήριο δια της αρμόδιας επιτροπής με δυο πράξεις του απέρριψε το αίτημα της ΔΕΗ και άλλων παρόχων, έτσι οι προσφυγές ΕΚΠΟΙΖΩ και ΙΝΚΑ θα συζητηθούν κανονικά στις 6 Ιουλίου στο Πρωτοδικείο Αθηνών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άρειος Πάγος: Απέρριψε το αίτημα των παρόχων για πιλοτική δίκη για τη ρήτρα αναπροσαρμογής – “Να γίνει κανονικά η δίκη με τη συλλογική αγωγή” (ΣΚΕΠΤΙΚΟ) eurokinissi

Ηχηρό όχι στην πραγματοποίηση πιλοτικής δίκης για την ρήτρα αναπροσαρμογής, δηλαδή δίκης μια κι έξω για τις δεκάδες προσφυγές που εκκρεμούν στα δικαστήρια εναντίον του μέτρου, είπε η αρμόδια Τριμελής Επιτροπή του Αρείου Πάγου, υπό την προεδρία της προέδρου του Ανωτάτου δικαστηρίου Μαρίας Γεωργίου.

Ρήτρα αναπροσαρμογής

eurokinissi

Ρήτρα αναπροσαρμογής

areiospagos

Η Επιτροπή απέρριψε το αίτημα της ΔΕΗ και άλλων παρόχων να υπάρξει πιλοτική δίκη για το ζήτημα που αφορά χιλιάδες πολίτες, πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη προσφύγει δικαστήρια, συντασσόμενη με τις θέσεις των προσφευγόντων αλλά και της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών που δια του Δημ. Βερβεσού παρενέβησαν υπέρ τους.

Ρήτρα αναπροσαρμογής

dikastiko.gr

Σχετική συλλογική αγωγή έχουν καταθέσει καταναλωτικές οργανώσεις –το ΙΝΚΑ, ΕΚΠΟΙΖΩ, Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος – ζητώντας να κηρυχθεί παράνομος ο τρόπος εφαρμογής της ρήτρας, που επιφέρει στα οικιακά τιμολόγια αύξηση του κόστους παραγωγής ρεύματος το οποίο λόγω της ενεργειακής κρίσης έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Στις 6 Ιουλίου

Πρακτικά αυτο σημαίνει πως θα εισαχθεί κανονικά προς συζήτηση η συλλογική αγωγή στις 6 Ιουλίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών και έχει μεγάλη σημασία τι θα αποφασίσει το δικαστήριο εκείνη την ημέρα, για τη επέκταση ή όχι της προσωρινής διαταγής που ήδη ισχύει για απαγόρευση διακοπής του ρεύματος στα ευάλωτα νοικοκυριά που δεν πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ . Η προσωρινή διαταγή αφορά τους οικονομικά ασθενείς οικιακούς καταναλωτές, ηλικιωμένους που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαμένουν με άλλο πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει το ίδιο όριο ηλικίας, πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας ή σε απομακρυσμένες περιοχές. Η απόφαση ισχύει μέχρι τη συζήτηση της αγωγής, στις 6 Ιουλίου, υπό τον όρο να μη ζητηθεί άλλη αναβολή. Το ερώτημα λοιπόν είναι αν θα παραταθεί η ισχύς της.

Σκεπτικό

Το σκεπτικό των αποφάσεων βασίζεται ουσιαστικά σε δυο παραδοχές των δικαστών:

-Α) οτι η συλλογική αγωγή (κατά την πάγια νομολογία του Αρείου Πάγου ) “παράγεται μια ιδιότυπη δεσμευτικότητα που ισχλύει έναντι πάντων με συνέπεια με την εκδοσή της (απόφασης) να εξαλείφεται ο κίνδυνος δημιουργίας σωρείας δικών σχετικά με το επιλυθέν μεσω αυτής ζητημα, η δε εκδίκαση των εκκρεμμουσών για το ίδιο ζητημα ατομικών δικών καθίσταται περιττή, βαίνουσα έτσι παραλλήλως προς το θεσμό της πολιτικής δίκης του άρθρου 20Α του ΚπολΔ που επισης αποβλέπει στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απονομή της Δικαιοσύνης”.

Β) ότι ζητήματα που τίθενται για την νομιμότητα της ρήτρας απο άποψη δικαίου προστασία καταναλωτή έχουν ήδη νομολογικά κριθεί τόσο σε επιπεδο εσωτερικού όσο και ενωσιακού δικαίου και συνεπώς αφενός άπτονται της ουσίας, αφετέρου δεν συνιστούν επίλυση νέου δυσχερούς ερμηνευτικού νομικού ζητήματος.

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Τι ζητούν

Η ΔΕΗ ζητούσε πιλοτική δίκη έτσι ώστε να μην βγαίνουν αντίθετες ή αντιφατικές αποφάσεις από τα δικαστήρια της χώρας. Ο Δημήτρης Βερβεσός εκπροσωπώντας, ως πρόεδρός της, την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας χαρακτήρισε αντίθετη με τους γενικούς όρους συναλλαγών σε διάφορες κατηγορίες συμβολαίων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας την ρήτρα αναπροσαρμογής ενώ όπως επισήμανε η εισαγωγή της ρήτρας έγινε μονομερώς χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση των καταναλωτών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ