Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2022

Ρήτρα αναπροσαρμογής: “Παγώνουν” οι διακοπές ρεύματος – Τι αποφάσισε το Πρωτοδικείο – Δείτε αναλυτικά ποιους αφορά η απόφαση

Δεν θα διακόπτεται η ηλεκτροδότηση στα ευάλωτα νοικοκυριά μέχρι την εκδίκαση της συλλογικής αγωγής, η συζήτηση της οποίας αναβλήθηκε την Τετάρτη για τις 6 Ιουλίου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ρήτρα αναπροσαρμογής: “Παγώνουν” οι διακοπές ρεύματος – Τι αποφάσισε το Πρωτοδικείο – Δείτε αναλυτικά ποιους αφορά η απόφαση eurokinissi

Την προσωρινή απαγόρευση διακοπής του ρεύματος στα ευάλωτα νοικοκυριά που δεν πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ αποφάσισε το Πολυμελές Πρωτοδικείο κάνοντας δεκτή εν μέρει τη χορήγηση προσωρινής διαταγής που ζήτησαν καταναλωτικές οργανώσεις και απαγορεύει προσωρινά τη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, σε περίπτωση μη καταβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής, στα οικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν των ευάλωτων πελατών βάσει του άρθρου 52 ν. 4001/2011.

Στο νόμο αυτό εντάσσονται οι οικονομικά ασθενείς οικιακοί καταναλωτές, οι ηλικιωμένοι που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαμένουν με άλλο πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει το ίδιο όριο ηλικίας, πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας ή σε απομακρυσμένες περιοχές. Η απόφαση ισχύει μέχρι τη συζήτηση της αγωγής, στις 6 Ιουλίου, υπό τον όρο να μη ζητηθεί άλλη αναβολή.

Ρήτρα αναπροσαρμογής

eurokinissi

Όπως έγραψε το dikastiko.gr μετά τη χθεσινή αναβολή που αποφάσισε το Δικαστήριο για τις 6 Ιουλίου για την εκδίκαση της συλλογικής αγωγής την οποία είχαν καταθέσει μέσω ΙΝΚΑ και ΕΚΠΟΙΖΩ περίπου 1.700 πολίτες, είχε ζητηθεί από τους δικηγόρους των προσφευγόντων να εκδοθεί προσωρινή διαταγή ώστε να μην διακοπεί το ρεύμα.

Στο αίτημα αυτό απάντησε τελικώς θετικά το Πολυμελές Πρωτοδικείο, υιοθετώντας την άποψη πως μέχρι την διεξαγωγή της δίκης θα πρέπει να παγώσουν οι διακοπές ηλεκτροδότησης σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.

Ρήτρα αναπροσαρμογής

eurokinissi

Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ: Οι εντολές διακοπών συνεχίζονται

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δικαστηρίου αφοπλιστικός υπήρξε ο Πρόεδρος εργαζομένων ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ο οποίος υποστήριξε ότι οι συνάδελφοι του  προπηλακίζονται όταν πηγαίνουν να κόψουν το ρεύμα. «Εντολές εκτελούν. Ανεξάρτητου τιμολογίου, ανεξάρτητου πελάτη, εάν ο καταναλωτής δεν πληρώσει το σύνολο του τιμολογίου, του κόβεται το ρεύμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Λαμβάνουμε καθημερινά εντολές για διακοπή ρεύματος. Περίπου 500 μόνο στην Αττική και 1.500 σε όλη τη χώρα. Παρά τα μέτρα που λαμβάνονται, οι διακοπές ρεύματος συνεχίζονται σε καθημερινή βάση. Μπορούν να αρνηθούν ότι δεν έχουν δώσει εντολή; Είναι αστείο να μιλάμε για καταστροφή της εταιρείας μέχρι την απόφαση του δικαστηρίου, που έχει πάνω από 5,5 εκ. πελάτες» είπε στην κατάθεσή του.

Ρήτρα αναπροσαρμογής

eurokinissi

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Η “μάχη” για την αναβολή

Οι δικηγόροι των καταναλωτών κατά τη χθεσινή διαδικασία χαρακτήρισαν προσχηματικό και παρελκυστικό το αίτημα αναβολής που τέθηκε από την πλευρά της ΔΕΗ και άλλων παρόχων, προκειμένου να εκδικαστεί από τον Άρειο Πάγο στις 14 Ιουνίου η αίτηση να κριθεί η υπόθεση με το θεσμό της πιλοτικής δίκης.

Ρήτρα αναπροσαρμογής

dikastiko.gr

Στη διαδικασία πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των προσφευγόντων πραγματοποίησε και η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, και μάλιστα έχει εκδοθεί και σχετική γνωμοδότηση του καθηγητή Μεντή.

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Κοινή Δήλωση ΔΣΑ – Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων και ΕΚΠΟΙΖΩ

1.Το δικαστήριο πιθανολόγησε την βασιμότητα της συλλογικής  αγωγής για να χορηγήσει την προσωρινή δικαστική προστασία την  οποία έδωσε. Έτσι έκρινε κατά πιθανολόγηση ότι η Ρήτρα  Αναπροσαρμογής είναι άκυρη και αντίθετη στην κείμενη δικαιοταξία. 

  1. Χορήγησε προσωρινή δικαστική προστασία μέχρι 6/7/2022 η  οποία συνίσταται: 

Στην απαγόρευση της διακοπής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε  όσους οικιακούς καταναλωτές, που ανήκουν στην ευρεία κατηγορία  των «ευάλωτων καταναλωτών», εάν δεν πληρώνουν το ποσό που  αντιστοιχεί στην Ρήτρα Αναπροσαρμογής. 

Στους «ευάλωτους καταναλωτές» ανήκουν οι κάτωθι ειδικότερα,  οριζόμενες κατηγορίες: 

(α) Οι οικονομικά ασθενείς Οικιακοί Πελάτες που πλήττονται από την Ενεργειακή  Πενία. (Βλ. συννημένο Πίνακα) 

(β) Οι Πελάτες που, οι ίδιοι ή οι σύζυγοι αυτών ή πρόσωπα των οποίων αυτοί έχουν  την επιμέλεια σύμφωνα με το νόμο και συνοικούν με αυτούς, εξαρτώνται σε μεγάλο  βαθμό από τη συνεχή και αδιάλειπτο παροχή ενέργειας. Στην κατηγορία αυτή  υπάγονται οι Πελάτες που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης και ιδίως άτομα που  χρειάζονται συνεχή προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία συσκευών  υποστήριξης ή παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών, ενδεικτικά, συσκευές  μηχανικής υποστήριξης αναπνευστικής ή καρδιακής λειτουργίας, συσκευές  αιμοκάθαρσης και κάθε παρόμοιας φύσης συσκευή. 

(γ) Ηλικιωμένοι πελάτες που έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό (70ό) έτος της  ηλικίας τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν συνοικούν με άλλο πρόσωπο το οποίο  δεν έχει συμπληρώσει το ως άνω όριο ηλικίας. 

(δ) Πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας, ιδίως άτομα με σοβαρή σωματική ή  ψυχική αναπηρία, με νοητική αναπηρία, σοβαρά οπτικοακουστικά ή κινησιακά  προβλήματα, ή με πολλαπλές αναπηρίες ή με χρόνια πάθηση και οι οποίοι εκ του  λόγου τούτου δεν δύνανται να διαχειριστούν και διαπραγματευτούν τη συμβατική  τους σχέση με τον Προμηθευτή.  

(ε) Οι Πελάτες σε απομακρυσμένες περιοχές και ιδιαίτερα στα Μη Διασυνδεδεμένα  Νησιά που δικαιούνται ίδιες υπηρεσίες τόσο ως προς τις τιμές όσο και ως προς την  ποιότητα, την ασφάλεια του εφοδιασμού και τη διαφάνεια των συμβατικών όρων και  προϋποθέσεων με τους άλλους Πελάτες.

  1. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την εκδίκαση της υπόθεσης η ΔΕΗ,  αρνήθηκε να αναλάβει δέσμευση μη διακοπής ηλεκτροδότησης ούτε  αυτής της κατηγορίας καταναλωτών. 
  2. Η σημερινή δικαστική απόφαση είναι μια πρώτη νίκη κατά της Ρήτρας Αναπροσαρμογής. Ο αγώνας συνεχίζεται σε όλες τις δικαστικές διαδικασίες και στα κοινωνικά πεδία, μέχρι την τελική  δικαίωση! 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ