Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Άρειος Πάγος: Έγγραφο της δικογραφίας η εισαγγελική παραγγελία για εξέταση υπόπτου – Πρέπει να χορηγείται αν ζητηθεί

Διευκρινίσεις για την υποχρέωση χορήγησης της μαζί με τα άλλα έγγραφα της δικογραφίας δίνει εγκύκλιος του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άρειος Πάγος: Έγγραφο της δικογραφίας η εισαγγελική παραγγελία για εξέταση υπόπτου – Πρέπει να χορηγείται αν ζητηθεί Eurokinissi

Άρειος Πάγος: Απάντηση σε διαφορετικές θέσεις, που έχουν καταγραφεί, δίνει εγκύκλιος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αχιλλέα Ζήση, σχετικά με την χορήγηση του εγγράφου εισαγγελικού λειτουργού, που παραγγέλλει την ανωμοτί εξέταση του υπόπτου.

«Μολονότι στο στάδιο της προκαταρκτικής εξετάσεως (προέρευνα) η διερεύνηση της υπόθεσης βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, δεν μπορεί να παραγνωρισθεί το γεγονός ότι η κλήση του υπόπτου σε παροχή εξηγήσεων στηρίζεται σε συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά και αποδεικτικά στοιχεία της δικογραφίας, τα οποία κρίθηκαν ικανά να εγείρουν υπόνοιες τέλεσης συγκριμένης αξιόποινης πράξεως από ορισμένο πρόσωπο – σε αντίθετη περίπτωση τέτοια κλήση δεν δικαιολογείται» αναφέρεται.

Για το λόγο αυτό ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου δηλώνει ρητά πως «ο ύποπτος δικαιούται να ενημερωθεί τουλάχιστον για αυτά τα συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά, που οδήγησαν στην έγερση υπονοιών σε βάρος του. Και αυτό μπορεί να γίνει, ακόμα και χωρίς ιδιαίτερη εξειδίκευση ή κανονικό κατηγορητήριο, στο μέτρο που το επιτρέπει η εξέλιξη της έρευνας και είναι αναγκαίο για την άσκηση των δικαιωμάτων υπεράσπισης του υπόπτου, από την εισαγγελική αρχή που παραγγέλλει την ανωμοτί εξέταση του και έχει προηγουμένως υπαγάγει τα ως άνω πραγματικά περιστατικά στον συγκεκριμένο κανόνα δικαίου που φέρεται ότι παραβιάσθηκε».

Άρειος Πάγος

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Άρειος Πάγος: Δεν είναι εσωτερικό έγγραφο

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του αντεισαγγελέα «η εισαγγελική παραγγελία που δίδεται από τον Εισαγγελικό Λειτουργό που παραγγέλλει την ανωμοτί εξέταση του υπόπτου, και αποτυπώνεται στον εξωτερικό φάκελο της δικογραφίας, δεν είναι εσωτερικό έγγραφο της Υπηρεσίας , αλλά θεωρείται έγγραφο της δικογραφίας, και εφ όσον ζητηθεί από τον διάδικο – πρέπει να του χορηγείται αντίγραφο με τα λοιπά έγγραφα της δικογραφίας».

Και προστίθεται: «Στην εισαγγελική παραγγελία γίνεται μνεία και δη αριθμητική των εφαρμοζόμενων ποινικών διατάξεων του ουσιαστικού ποινικού δικαίου ή και των ειδικών ποινικών νόμων, η παραβίαση των οποίων διερευνάται, καθώς και των θεμάτων επί των οποίων θα παράσχει εξηγήσεις ο ύποπτος , το ονοματεπώνυμο του Εισαγγελικού Λειτουργού που χειρίζεται τη δικογραφία, και κατά του οποίου μπορεί ο διάδικος ( ύποπτος η ο παραστάς για την υποστήριξη της κατηγορίας ),να ζητήσει τον αποκλεισμό και την εξαίρεση του από την συγκεκριμένη υπόθεση».

Όπως, όμως, σημειώνεται «η ως άνω όμως εισαγγελική παραγγελία -κατά κανόνα χειρόγραφη- δίδεται από τον Εισαγγελικό Λειτουργό που παραγγέλλει την ανωμοτί εξέταση του υπόπτου, και αποτυπώνεται στον εξωτερικό φάκελο της δικογραφίας (Προκαταρκτικής), ενίοτε δε δίδεται και με ξεχωριστό έγγραφο, που και αυτό επικολλάται στον εξωτερικό φάκελο της δικογραφίας».

Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται πως η εισαγγελική παραγγελία «δεν πρόκειται δηλαδή για εσωτερικό έγγραφο της Υπηρεσίας -όπως υποστηρίζεται -αλλά έγγραφο που στηρίζεται στις ως άνω δικονομικές διατάξεις».

Άρειος Πάγος

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Απεναντίας, αναφέρεται, «η παραπεμπτική σημείωση του Εισαγγελέα στον εξωτερικό φάκελο της δικογραφίας με τη συνηθισμένη τυποποιημένη φράση «Ακροατήριο Τριμελούς ή Μονομελούς», είναι ένα εσωτερικό υπηρεσιακό γεγονός της Εισαγγελίας, ανταποκρίνεται στην οργάνωση και λειτουργία της γραμματείας της Εισαγγελίας και έχει πρακτική χρησιμότητα ως προς τη μεταχείριση της δικογραφίας από τα τμήματα της. Περιέχει δηλαδή όχι μόνο εξωτερίκευση της προθέσεως του Εισαγγελέα να εισαγάγει τον κατηγορούμενο σε δίκη, δι’ απευθείας κλήσεως, αλλά ταυτοχρόνως και εντολή στους αρμόδιους υπαλλήλους της γραμματείας να επιληφθούν της δικογραφίας και να προβούν σ’ όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να υλοποιηθεί η πρόθεση του και να προωθηθεί η δικογραφία».

Άρειος Πάγος: Εναρμόνιση με κοινοτικές Οδηγίες

Στην εγκύκλιο γίνεται αναφορά στις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, βάσει των οποίων εναρμονίζεται το εθνικό δίκαιο με σχετική κοινοτική Οδηγία, βάσει της οποίας «το δικαίωμα ενημέρωσης του υπόπτου περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστο τη γνωστοποίηση των ποινικών διατάξεων, η παραβίαση των οποίων διερευνάται, καθώς και των θεμάτων επί των οποίων θα παράσχει εξηγήσεις».

Πρόκειται, υπογραμμίζεται, για μια ρύθμιση που δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης ως προς την διευρυμένη υποχρέωση πληροφόρησης του υπόπτου. Η κοινοτική Οδηγία ορίζει – και ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο – ότι «τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε ο ύποπτος ή κατηγορούμενος να ενημερώνεται για την αξιόποινη πράξη την οποία φέρεται, ή κατηγορείται, ότι διέπραξε.

Άρειος Πάγος

ΠΗΓΗ: EUROKINISSI

Η ενημέρωση αυτή είναι άμεση και δεόντως λεπτομερής προκειμένου να διασφαλισθούν ο δίκαιος χαρακτήρας της διαδικασίας και η αποτελεσματική άσκηση των δικαιωμάτων υπεράσπισης του κατηγορουμένου», και στη συνέχεια με το άρθρο 2 παρ. 1, οι διατάξεις της Οδηγίας εφαρμόζονται «από τη στιγμή που ένα πρόσωπο ενημερώνεται από τις αρμόδιες αρχές κράτους μέλους, ότι θεωρείται ύποπτο ή κατηγορείται για την τέλεση αξιόποινης πράξης».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ