Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Άρειος Πάγος: Η παράνομη είσοδος παράτυπων μεταναστών δεν διώκεται κατά το δοκούν – Τι λέει για τις επαναπροωθήσεις

Συστάσεις προς τους Εισαγγελείς περιλαμβάνει εγκύκλιος του Αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γεώργιου Δ. Σκιαδαρέση.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άρειος Πάγος: Η παράνομη είσοδος παράτυπων μεταναστών δεν διώκεται κατά το δοκούν – Τι λέει για τις επαναπροωθήσεις Eurokinissi

Μετά από σχετικά σημειώματα που έλαβε από τις αρμόδιες αρχές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Άρειος Πάγος εξέδωσε εγκύκλιο για τον τρόπο διαχείρισης των αλλοδαπών παράτυπων μεταναστών.

«Αποστέλλουμε τα σχετικά προς μελέτη και γνώση από κάθε εισαγγελικό λειτουργό διευκρινίζοντας, ότι για το τιθέμενο ζήτημα των επαναπροωθήσεων έχουμε ήδη επιληφθεί με άλλες ειδικές παραγγελίες μας» αναφέρεται.

«Επισημαίνουμε πάντως όσον αφορά το … περί της νομικής κατάστασης των προσφύγων, η εφαρμογή των διατάξεων … του άρθρου είναι μεν δυνητική, παρέχουσα διακριτική ευχέρεια στους εισαγγελείς πρωτοδικών και εφετών, πλην όμως η παράνομη είσοδος δεν διώκεται κατά το δοκούν, αλλά κατ’ οικονομία και πάντως όχι κατ’ ατόμων, τα οποία, αφενός μεν πιθανολογείται από τις περιστάσεις ότι έχουν προσφυγική ιδιότητα κατά την ανωτέρω διεθνή σύμβαση και το κυρωθέν με τον α.ν. 389/68 πρωτόκολλο αυτής, αφετέρου δε έχουν τηρήσει (επιπροσθέτως) κατά το δυνατόν τις λοιπές προϋποθέσεις» προστίθεται.

Συνταξιούχος αστυνομικός-απάτη

eurokinissi

Περαιτέρω, λέει η εγκύκλιος του Αρείου Πάγου «στην νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων που παρατίθεται στο γ’ σχετικό προσθέτουμε το ιδιαίτερα αναλυτικό βούλευμα (με την σύμφωνη εισαγγελική πρόταση) του Συμβουλίου Εφετών Θράκης με αρ. 342/20, Τ.Ν.Π ΝΟΜΟΣ, με την παρατήρηση για όλη την παρατιθεμένη νομολογία, ότι από τον χρόνο τέλεσης των περιπτώσεων που την απασχόλησαν, η περί αλλοδαπών νομοθεσία της χώρας μας έχει τροποποιηθεί σημαντικά (βλ. λ.χ ν. 4636/19, τώρα ν. 4939/ ΦΕΚ Α’ 111/10-6-22), ενώ δυνάμει της ΚΥΑ 42799/ ΦΕΚ Β’ 2425/7-6-21 η Τουρκία έχει χαρακτηρισθεί ως ασφαλής τρίτη χώρα, όσον αφορά τους αιτούντες διεθνή προστασία με χώρες καταγωγής την Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και την Σομαλία και πάντως προς αυτήν την κατεύθυνση είχαν προηγηθεί οι αποφάσεις του ΣτΕ 2347/17 (Τ.Ν.Π ΝΟΜΟΣ) και Ολομ. ΣτΕ 2348/17 (ΤοΣ 2017, 1 105 )».

Και όπως επισημαίνει: «Εξάλλου ιδιαίτερα σημαντική είναι η απόφαση του ΕΔΔΑ, N.D και Ν.Τ κατά Ισπανίας, της 13-2-2020 (Νο.Β 2020, 649 επ. με σχόλιο Μ. ΒΕΡΓΟΥ), η οποία δέχθηκε ότι η Ισπανία δεν παραβίασε το άρ. 4 του Δ’ Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, ούτε το άρ. 13 αυτής, επειδή οι προσφεύγοντες δεν χρησιμοποίησαν τις υφιστάμενες νόμιμες διαδικασίες για την απόκτηση νόμιμης εισόδου στο Ισπανικό έδαφος (υποβολή αιτήματος χορήγησης βίζας ή αιτήματος διεθνούς προστασίας στο διασυνοριακό φυλάκιο Beni Enzar ή στις Ισπανικές διπλωματικές ή προξενικές αρχές της χώρας καταγωγής τους ή transit ή ακόμα αυτές στο Μαρόκο, διαδικασίες πράγματι διαθέσιμες και προσβάσιμες), αλλά έθεσαν τον εαυτό τους σε κίνδυνο συμμετέχοντας στην βίαιη ομαδική παραβίαση του συνοριακού φράχτη της Μελίγια».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ