Κυριακή 01 Οκτωβρίου 2023

Άρειος Πάγος: “Πράσινο φως” σε άδειες κρατουμένων, ακόμη και σε περίπτωση εκκρεμούς ποινικής διαδικασίας

Τι προβλέπει γνωμοδότηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις περιπτώσεις αυτές. Απαιτείται να συντρέχουν οι υπόλοιπες τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση των αδειών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άρειος Πάγος: “Πράσινο φως” σε άδειες κρατουμένων, ακόμη και σε περίπτωση εκκρεμούς ποινικής διαδικασίας eurokinissi

Δεν συνιστά κώλυμα για τη χορήγηση τακτικής άδειας σε κρατούμενο η εκκρεμότητα ποινικής διαδικασίας, λόγω της οποίας εκτίει ποινή. Σε αυτό καταλήγει γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου, που εκδόθηκε μετά από αίτημα της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου. Υπογραμμίζεται, βέβαια, πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να πληρούνται οι προβλεπόμενες βάσει των σχετικών διατάξεων προϋποθέσεις.

Άρειος Πάγος: "Πράσινο φως" σε άδειες κρατουμένων

Ειδικότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει πως «η εκκρεμής ποινική διαδικασία, που εμποδίζει την χορήγηση της άδειας, διαφοροποιείται από εκείνη της εκτιομένης ποινής, η οποία ενδεχομένως επίσης ευρίσκεται σε εκκρεμότητα, λόγω ασκήσεως ενδίκου μέσου στερουμένου ανασταλτικού αποτελέσματος ή μη παραχωρήσεως ανασταλτικής δυνάμεως από το Δικαστήριο, αρχικώς ή επιγενομένως». Άρειος Πάγος: "Πράσινο φως" σε άδειες κρατουμένων

Παράλληλα, παραπέμπει και στις νέες διατάξεις του νόμου του 2020 για την παροχή αδειών σε κρατουμένους. «Επιβάλλει να τονισθεί ότι η νέα νομοθετική ρύθμιση διατήρησε την διατύπωση της δεύτερης περιπτώσεως «Δεν εκκρεμεί κατά του Καταδίκου Ποινική Διαδικασία», χωρίς να προσθέσει τον προσδιορισμό «άλλη», προδήλως εξ αιτίας της ομοιομόρφου διαχρονικής υλοποιήσεως της διατάξεως από τα αρμόδια συμβούλια των Καταστημάτων Κρατήσεως και της κοινής συνειδήσεως».

Για τους λόγους αυτούς, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Προβατάρης, στη γνωμοδότησή του επισημαίνει: «Εν κατακλείδι η γνώμη μου είναι ότι η εκκρεμότητα της ποινικής διαδικασίας, για την οποία ο κατάδικος εκτίει ποινή, δεν εμπίπτει στην περίπτωση 2 της πρώτης παραγράφου του άρθρου 55 Σωφρονιστικού Κώδικα και δεν συνιστά διακωλυτικό παράγοντα χορηγήσεως τακτικής αδείας, εφ’ όσον (εννοείται), συνυπάρχουν οι υπό του νόμου τασσόμενες τυπικές  και ουσιαστικές προϋποθέσεις».

Άρειος Πάγος: "Πράσινο φως" σε άδειες κρατουμένων

Οι απαιτούμενες προϋποθέσεις

Ειδική μνεία στη γνωμοδότηση γίνεται κατ’ επανάληψη στην ανάγκη τήρησης των σχετικών λοιπών προϋποθέσεων για τη λήψη άδειας από κρατουμένους. Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνεται ότι οι τακτικές άδειες χορηγούνται εφόσον:

1. Ο κατάδικος:

α) εκτίει ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε (5) έτη και έχει εκτίσει πραγματικά το ένα δέκατο (1/10) της ποινής του,

β) εκτίει στερητική της ελευθερίας ποινή μέχρι δέκα (10) έτη και έχει εκτίσει πραγματικά το ένα πέμπτο (1/5) της ποινής του,

γ) εκτίει στερητική της ελευθερίας ποινή άνω των δέκα (10) ετών και έχει εκτίσει πραγματικά τα τρία δέκατα (3/10) της ποινής του,

δ) εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης και έχει εκτίσει πραγματικά τουλάχιστον δέκα (10) έτη.

Κατ’ εξαίρεση, σε αυτόν που καταδικάστηκε σε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης για παράβαση της παρ. 2 του άρθρου 380 του Ποινικού Κώδικα, τακτικές άδειες χορηγούνται εφόσον έχει εκτίσει πραγματικά τα δύο πέμπτα (2/5) της ποινής του και η κράτηση έχει διαρκέσει τουλάχιστον δύο (2) έτη. Αν στον κατάδικο έχουν επιβληθεί περισσότερες στερητικές της ελευθερίας ποινές και δεν έχει γίνει προσμέτρησή τους σε μία συνολική ποινή, κατά το άρθρο 94 του Ποινικού Κώδικα, για τον υπολογισμό της ποινής που εκτίεται κατά την έννοια της παρούσας διάταξης, λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των επί μέρους ποινών. Άρειος Πάγος: "Πράσινο φως" σε άδειες κρατουμένων

2. Δεν εκκρεμεί κατά του καταδίκου ποινική διαδικασία για αξιόποινη πράξη σε βαθμό πλημμελήματος που ενέχει πράξεις βίας ή απειλής βίας κατά προσώπων και πραγμάτων ή κακουργήματος ή διαδικασία εκτέλεσης ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης ή έκδοσης σε τρίτη χώρα.

3. Εκτιμάται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος τελέσεως, κατά τη διάρκεια της άδειας, νέων εγκλημάτων.

4. Συντρέχουν λόγοι που δικαιολογούν την προσδοκία ότι δεν υπάρχει κίνδυνος φυγής και ότι ο κρατούμενος δεν θα κάνει κακή χρήση της αδείας του. Για να διαπιστωθεί αν συντρέχει αυτή η προϋπόθεση εκτιμώνται ιδίως: α) η προσωπικότητα του κατάδικου και η εν γένει συμπεριφορά του μετά την τέλεση της πράξης κατά τη διάρκεια της κράτησης σε συνδυασμό με την παρ. 2 του άρθρου 69 και κατά τη διάρκεια των αδειών, που ενδεχομένως του έχουν ήδη χορηγηθεί, β) η ατομική, επαγγελματική και κοινωνική κατάσταση του ιδίου και της οικογένειάς του, καθώς και οι τυχόν οικογενειακές του υποχρεώσεις, γ) η ωφέλεια, την οποία μπορεί να έχει για την προσωπικότητα του καταδίκου και τη μελλοντική του εξέλιξη, η λήψη μέτρων για τη σταδιακή επάνοδο του σε καθεστώς πλήρους ελευθερίας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ