Αθώοι οι Θιβετιανοί φοιτητές που κρέμασαν πανό στην Ακρόπολη – Είχαν συλληφθεί, διαμαρτυρόμενοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Πεκίνο

Τι αποφάσισε το Δικαστήριο. «Δίνει δύναμη, ελπίδα και κουράγιο στους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τόνισε ο συνήγορός τους Αλέξης Αναγνωστάκης.

NEWSROOM
Αθώοι οι Θιβετιανοί φοιτητές που κρέμασαν πανό στην Ακρόπολη – Είχαν συλληφθεί, διαμαρτυρόμενοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα  στο Πεκίνο

Την ομόφωνη αθώωσή τους αποφάσισε το Ι’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για τους τρεις Θιβετιανούς  φοιτητές, που συνελήφθησαν στην Ακρόπολη Αθηνών στις 17 Νοεμβρίου, του 2021, επειδή είχαν αναρτήσει πανό διαμαρτυρίας κατά των επερχόμενων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο και υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ.

Η απόφαση ήρθε σε αντίθεση με την εισαγγελική πρόταση που πρότεινε την ενοχή των φοιτητών, για την κατηγορία της ρύπανσης και  αλλοίωσης της μορφής μνημείου που επισείει  ποινή φυλάκισης  έως 5 χρόνια.

Τους ακτιβιστές φοιτητές εκπροσώπησαν ο Έλληνας ποινικολόγος Αλέξης Αναγνωστάκης και ο Βρετανός Δικηγόρος  Michael Polak. «Η απόφαση δίνει δύναμη, ελπίδα και κουράγιο στους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ, στο Χονγκ Κόνγκ και αλλού, που μάχονται ενάντια στα εγκλήματα κατοχής και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υφίστανται» δήλωσε ο Αλέξης Αναγνωστάκης.

anagnostakis

Για τις διαμαρτυρίες των Θιβετιανών φοιτητών έγραψε το dikastiko.gr. Όπως επισημαίνεται «οι Θιβετιανοί φοιτητές επέλεξαν την Ακρόπολη Αθηνών ως  σύμβολο  της δημοκρατίας και λίκνο του δυτικού πολιτισμού. Τον χώρο από όπου ο αείμνηστος Μανώλης Γλέζος κατέβασε τη σημαία του ναζισμού τα μαύρα χρόνια της ναζιστικής κατοχής και έκτοτε έγινε εθνικό σύμβολο».

Και τονίζεται ότι «πρόθεσή τους ήταν να υπερασπιστούν με συμβολικό τρόπο τη δημοκρατία και την ελευθερία των ανθρώπων στο Θιβέτ από την ελληνική Ακρόπολη».

Το 2021, αυτονομιστές από το Θιβέτ κατάφεραν να εισχωρήσουν στο ναό της Ήρας κατά την Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Πεκίνο 2022 και μάλιστα την ώρα που άναβε το φως στα χέρια της Πρωθιέρειας.

Οι Θιβετιανοί  φαίνεται πως κρύφτηκαν όλη την νύχτα στον Κρόνιο Λόφο και την κατάλληλη στιγμή κατέβηκαν με πανό και με την σημαία τους και κατάφεραν να μπουν στην Ιερή Άλτη. Φωνάζοντας συνθήματα κατά της Κίνας και του Πεκίνου, διαμαρτυρήθηκαν για την χρόνια διαμάχη που υπάρχει ανάμεσα στις δύο περιοχές.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ