Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Εισαγγελέας στη δίκη για το Μάτι: Πρότεινε ενοχή για 9 κατηγορούμενους και απαλλαγή για άλλους 9 μεταξύ των οποίων Δούρου, Καπάκης και Ψινάκης – ΒΙΝΤΕΟ

Λάβρος κατά του δημάρχου Ραφήνας για την κατηγορία της “εσφαλμένης ενημέρωσης” μέσω ΜΜΕ. Ενοχή και για αντιδημάρχους Ραφήνα και Μαραθώνα. Τι είπε για τον κάτοικο που έβαλε τη φωτιά. Τι δήλωσε ο δικηγόρος της Ρ. Δούρου, Βασίλης Σωτηρόπουλος

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εισαγγελέας στη δίκη για το Μάτι: Πρότεινε ενοχή για 9 κατηγορούμενους και απαλλαγή για άλλους 9 μεταξύ των οποίων Δούρου, Καπάκης και Ψινάκης – ΒΙΝΤΕΟ Eurokinissi

Έπειτα από 4 ώρες αγόρευσης ολοκληρώθηκε σήμερα η πρόταση του εισαγγελέα στη δίκη για το Μάτι. Ο Παναγιώτης Μανιάτης ζήτησε την ενοχή συνολικά 9 κατηγορούμενων (Σωτήρη Τερζούδη, Βασίλη Ματθαιόπουλο, Ιωάννη Φωστιέρη, Νίκο Παναγιωτόπουλο, Χαράλαμπο Χιώνη, Βαιο Θανασιά, Ευάγγελο Μπουρνούς, Αντώνη Παλπατζή και Κωνσταντίνο Αγγελόπουλος).

Αντίστοιχα, ζήτησε την απαλλαγή 9 κατηγορούμενων μεταξύ των οποίων η Ρένα Δούρου, ο Ιωάννης Καπάκης, ο τότε δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, αλλά και ο τότε δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου Καψάλης.

Πρόταση εισαγγελέα στη δίκη για το Μάτι: Τι είπε για τον κάτοικο που έβαλε τη φωτιά

«Φωτιά» ήταν η αγόρευσή του για τον Ευάγγελο Μπουρνού για την κατηγορία της «εσφαλμένης ενημέρωσης» που παρείχε μέσω των συνεντεύξεών του σε ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας.

«Αποδείχθηκε ότι ο Δήμαρχος Ραφήνας έκανε ενημερωτικές παρεμβάσεις στα ΜΜΕ και παρείχε ενημέρωση για την εξέλιξη της φωτιάς. Υπό τη θεσμική του ιδιότητα παρείχε ενημέρωση μέσω ΜΜΕ και όσοι τον άκουγαν να παρέχει διαβεβαιώσεις εφησύχασαν ότι η φωτιά έχει αντίθετη κατεύθυνση. Όφειλε να αναμεταδίδει με υπευθυνότητα ή να απέχει από την ενημέρωση που έχει λάβει από μη αξιόπιστες πηγές» είπε ζητώντας την ενοχή του ο κ. Μανιάτης.

Ο εισαγγελέας ζήτησε και την ενοχή των αντιδημάρχων Μαραθώνα (Β. Θανασιάς) και Ραφήνας (Α. Παλπατζής) για την κατηγορία της παράλειψης καθαρισμού οικοπέδων ιδιωτών, αλλά και του κατοίκου που φέρεται να έβαλε τη φωτιά Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου.

«Έβαλε τη φωτιά για να κάψει τα υπολείμματα κλαδιών. Πράγματι, δεν τον είδε κανείς να βάζει φωτιά και η αρχική σύνδεση ήταν η γειτνίαση του σημείου έναρξης με το οικοπέδο του. Όμως, σύμφωνα με τα πορίσματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι η φωτιά ξεκίνησε από απερίφραχτο οικοπεδικό χώρο λόγω καύσης υπολειμμάτων.

Το σημείο έναρξης είναι δίπλα στην πλαϊνή πόρτα της οικίας του κατηγορουμένου. Ο πραγματογνώμονας της πυροσβεστικής αναφέρει ότι ο στύλος και τα καλώδια του ΔΕΔΗΕ ήταν άθικτα. Την επόμενη ημέρα μετέβησαν οι υπάλληλοι της πυροσβεστικής υπηρεσίας και εντόπισαν κλαδιά στην αυλή του κατηγορουμένου με σημάδια καύσης. Τα κλαδιά αυτά είχαν μετακινηθεί κάποιες μέρες αργότερα.

Αποδείχθηκε ότι ο κατηγορούμενος αν και είχε σβηστεί η φωτιά από το σημείο έναρξης, ο κατηγορούμενος έριχνε νερό με λάστιχο από την οικία του. Επιπλέον τα κλαδιά προέρχονται από ελιές και συκιές που δεν υπήρχαν σε άλλες οικίες της περιοχής. Άρα προέρχονταν από την οικία του» είπε ο εισαγγελέας.

Τι δήλωσε ο δικηγόρος της Ρ. Δούρου, Βασίλης Σωτηρόπουλος μετά την εισαγγελική πρόταση

“Η πρόταση που διατύπωσε ο εισαγγελέας του δικαστηρίου για την εθνική τραγωδία στο Ν. Βουτζά και το Μάτι την 23η Ιουλίου 2018 εισηγείται αυτό που για εμάς που υπηρετήσαμε στην Περιφέρεια Αττικής ήταν το αυτονόητο από την πρώτη στιγμή: ότι επιτελέσαμε τα καθήκοντα μας για την επιβοήθηση της πυροσβεστικής και των διασωθέντων ατόμων στο ακέραιο.

Ο κ. εισαγγελέας ανέλυσε μια προς μια τις κατηγορίες που βάρυναν την Ρένα Δούρου και εξήγησε ότι καμία δεν ευσταθεί, καθώς σε όλες τις υποτιθέμενες πλημμέλειές της η περιφερειάρχης και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας εκπλήρωσαν όλες τις υποχρεώσεις τους με αυξημένο αίσθημα ευθύνης και επιφυλακής.

Η πρόταση του εισαγγελέως βέβαια δεν είναι δεσμευτική προς το δικαστήριο, αποτελεί όμως την θεσμική στάση της εισαγγελίας Αθηνών σε σχέση με τις ευθύνες για την μεγάλη καταστροφή. Σήμερα, η εισαγγελία τοποθετήθηκε και αναδιπλώθηκε σε σχέση με όλα όσα είχαν υποστηρίξει συνάδελφοι του εισαγγελέα της έδρας τα προηγούμενα χρόνια.

Που είναι όμως σήμερα όλοι αυτοί που εκείνες τις μέρες είχαν βγει στα μέσα ενημέρωσης και ζητούσαν τελετουργικά τον δημόσιο λιθοβολισμό της Ρένας Δούρου; Θα βρουν το ελάχιστο απαιτούμενο ηθικό ύψος να απολογηθούν πριν από όλα στα θύματα που εκμεταλλεύτηκαν για ανέξοδη πολιτική επίθεση;

Τα θύματα της καταστροφής εξακολουθούν να ζητούν Δικαιοσύνη. Με μεγάλο σεβασμό απομένει τώρα να ακούσουμε τις αγορεύσεις των συνηγόρων τους και την απόφαση του δικαστηρίου.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΡΕΝΑΣ ΔΟΥΡΟΥ”

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ