Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου 2022

Δικαστικές “αντιρρήσεις”: Τρίτη απόφαση Εφετείου που δεν εφαρμόζει την διάταξη για υποχρεωτική φυλάκιση για πλημμέλημα (συμμορία)

Το θέμα έχει έρθει στη Βουλή με ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις αποκαλύψεις του dikastiko.gr για την άρνηση ανωτέρων δικαστηρίων να εφαρμόσουν τη διάταξη που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2022. Τα δικαστήρια δεν εφαρμόζουν αναδρομικά τη διάταξη και αναστέλλουν τις ποινές των καταδικασθέντων για το πλημμέλημα της συμμορίας, παρά την αντίθετη πρόβλεψη της διάταξης του 187 παρ. 6 του ΠΚ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαστικές “αντιρρήσεις”: Τρίτη απόφαση Εφετείου που δεν εφαρμόζει την διάταξη για υποχρεωτική φυλάκιση για πλημμέλημα (συμμορία) EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Τρίτο δικαστήριο, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αγρινίου, δεν εφάρμοσε την νέα διάταξη του 187 παρ. 6 του Ποινικού Κώδικα, που τροποποιήθηκε- ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2022 και προβλέπει υποχρεωτική φυλάκιση για σειρά αδικημάτων σε βαθμό πλημμελήματος (κλοπές κλπ) όταν διαπράττονται ως συμμορία (από δυο και παραπάνω άτομα) .

Η συγκεκριμένη διάταξη , που δέχτηκε σφοδρά δικηγορικά πυρά, εσχάτως αποδομείται στα ελληνικά δικαστήρια αφού όπως αποκάλυψε το dikastiko.gr , Εφετεία της χώρας δεν την εφαρμόζουν θεωρώντας ότι παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος), αλλά και στο θεμελιώδες δικαίωμα του τεκμηρίου αθωότητας, που απαγορεύει την μεταχείριση του κατηγορουμένου ως ενόχου έως την αμετάκλητη καταδίκη του.

Η νέα διάταξη (187 παρ 6) που εισήχθη στις αρχές Μαρτίου του 2022 προβλέπει ότι:

-Οι ποινές δραστών εγκλημάτων (ακόμα και πλημμελημάτων ) κατά της περιουσίας και της ιδιοκτησίας, αν διαπράττουν το έγκλημα ως συμμορία , δεν μετατρέπονται , ούτε αναστέλλονται.

-Στη φυλακή, ανεξαρτήτως ποινής, οδηγούνται όλα τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης

Όπως αναφερόταν κατά την ψήφιση της διάταξης στόχος ήταν η αποτροπή της μικροεγκλητικότητας της γειτονιάς, μέσω ενός αυστηρού πλαισίου μη μετατροπής της ποινής για πλημμελήματα που κατά την άποψη αυτή, ανακυκλώνει την μικροεγκληματότητα από τους ίδιους δράστες.

Έγκλημα Κατερίνη

freepik

Η νέα απόφαση

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αγρινίου δικάζοντας την υπόθεση την υπόθεση τριών εγκληματικών οργανώσεων, που εξαρθρώθηκαν το Μάρτιο του 2021 από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αγρινίου και οι οποίες φέρονται να ενέχονται σε δεκάδες περιπτώσεις κλοπών και ληστειών στην Αιτωλοακαρνανία, αθώωσε 30χρονο, γνωστό Αγρινιώτη για τις κακουργηματικές κατηγορίες που τον βάρυναν, με βασικότερη όλων τη διεύθυνση οργάνωσης για διάπραξη κακουργημάτων και συγκεκριμένα διακεκριμένων κλοπών. Τον καταδίκασε όμως σε πέντε χρόνια κάθειρξης για τη μια από τις τρεις εγκληματικές οργανώσεις, καθώς από το Δικαστήριο, η κατηγορία «υποβαθμίστηκε» σε συμμορία και κρίθηκε ένοχος ως ηθικός αυτουργός σε κάποιες από τις διακεκριμένες κλοπές. Ωστόσο δεν κατέληξε στη φυλακή, σε αντίθεση με άλλους τρεις συγκατηγορουμένους του και αυτό γιατί από το Δικαστήριο ανέστειλε την ποινή του μέχρι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η νέα διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα, προβλέπει ότι θα οδηγούνται στη φυλακή μετά την καταδίκη τους οι δράστες ακόμα και πλημμελημάτων όπως κλοπές, διαρρήξεις κτλ, όταν αυτά τα αδικήματα διαπράττονται από συμμορία.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του φερόμενου ως αρχηγού Χρήστος Τσιμπούκης, μιλώντας στο ΑγρίνιοCulture.gr για την απόφαση του Δικαστηρίου ανέφερε: «Το Δικαστήριο σήμερα ήχθη σε μια γενναία και δίκαιη απόφαση. Είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι από την απόφαση και φυσικά επιμένουμε στην αθωότητά μας την οποία και θα αποδείξουμε στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, όταν και όποτε αυτό προσδιοριστεί».

Αποφάσεις

Στην πράξη λοιπόν ανώτερα δικαστήρια, Εφετεία, έρχονται να μην την εφαρμόσουν με το σκεπτικό ότι “…για το ανασταλτικό αποτέλεσμα της έφεσης, εφαρμόζει το άρθρο 497 ΚΠΔ και όχι το άρθρο 187 παρ.6 ΠΚ, καθόσον η τελευταία αυτή διάταξη αντίκεται στην αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος), αλλά και στο θεμελιώδες δικαίωμα του τεκμηρίου αθωότητας, που απαγορεύει την μεταχείριση του κατηγορουμένου ως ενόχου έως την αμετάκλητη καταδίκη του”.

Οι άλλες δικαστικές αποφάσεις είναι:

-Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, που εκδόθηκε στις 6 Μαϊου 2022

και καθαρογράφηκε πρόσφατα σχετικά με την υπόθεση εκβιάσεων και άλλων αδικημάτων σε βάρος 40 προσώπων που έγινε στην αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού. Το δικαστήριο την διάταξη περι υποχρεωτικής φυλάκισης στους καταδικασθέντες για το πλημμέλημα της συμμορίας και δίνει αναστολή στην εκτέλεση της ποινής τους μέχρι το Εφετείο

-Η υπ΄αριθμόν 2937/2022 απόφασή του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών που αρνήθηκε να οδηγήσει στις φυλακές κατηγορούμενους που καταδικάστηκαν σε ποινές απο 3- 5 χρόνια για τα αδικήματα της κλοπής (κακούργημα) και συμμορίας (πλημμέλημα- 187 παρ. 6 ΠΚ).

Ηδη με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και άλλοι 27 βουλευτές, ζητούν απαντήσεις απο τον Υπουργό Δικαιοσύνης επικαλούμενοι τις αποκαλύψεις των σχετικών δικαστικών αποφάσεων καθώς “δημιουργείται ασάφεια ως προς την ισχύ της εν λόγω διάταξης και το νομικό πλαίσιο με το οποίο δικάζεται ο πολίτης-κατηγορούμενος”. Ζητούν δε, όπως και οι δικηγόροι (που πραγματοποιούν αποχή απο τις δίκες με αυτο το αντικείμενο έως τις 31 Δεκεμβρίου) απόσυρση ή τροποποίηση της διάταξης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ