Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Δικαστική απόφαση “σταθμός”: Η πληρωμή του συνόλου των δικαστικών εξόδων του Δημοσίου παραβιάζει το δικαίωμα σεβασμού της περιουσίας

Το Δικαστήριο επιδίκασε στις προσφεύγουσες 5.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 2.000 ευρώ για έξοδα καθώς έκρινε πως το να  επωμιστούν το συνολικό κόστος των δικαστικών εξόδων του Δημοσίου στην πολιτική δίκη συνιστούσε δυσανάλογη επιβάρυνση για αυτές.  

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαστική απόφαση “σταθμός”: Η πληρωμή του συνόλου των δικαστικών εξόδων του Δημοσίου παραβιάζει το δικαίωμα σεβασμού της περιουσίας Freepik

ΕΔΔΑΜε μία σημαντική του απόφαση του Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δικαίωσε  πέντε πολίτες της  Κροατίας που προσέφυγαν διαμαρτυρόμενες  για τα υπερβολικά δικαστικά έξοδα που κατέβαλαν όταν απορρίφθηκε από το εθνικό δικαστήριο αγωγή τους  κατά του Δημοσίου.  Με αυτή ζητούσαν αποζημίωση για το θάνατο του πατέρα τους από Κροάτες στρατιώτες κατά τη διάρκεια της μάχης για την ανάκτηση του ελέγχου της Κράϊνα στον πόλεμο μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. 

Ειδικότερα, το Δημοτικό Αστικό Δικαστήριο του Ζάγκρεμπ  επιδίκασε στις προσφεύγουσες να καταβάλουν στο Δημόσιο 60.000 HRK για δικαστικά έξοδα. 

Βασιζόμενες στο άρθρο 2 (δικαίωμα στη ζωή) και στο άρθρο 6 § 1 (δικαίωμα σε δίκαιη δίκη) της ΕΣΔΑ και στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου (προστασία της περιουσίας), οι προσφεύγουσες κατήγγειλαν, ειδικότερα, ότι η έρευνα ήταν ανεπαρκής και ότι το υπερβολικά δικαστικά έξοδα που κατέβαλαν παραβίασαν την ειρηνική απόλαυση της περιουσίας τους.  

ΕΔΔΑ

freepik

ΕΔΔΑ: Το σκεπτικό του δικαστηρίου

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου έκρινε ότι δεν χρειάζεται να εξετάσει όλες τις αντιρρήσεις που προβλήθηκαν, αλλά να επικεντρωθεί στην ένσταση της κυβέρνησης περί μη εξάντλησης των εσωτερικών ένδικων μέσων. Στη βάση αυτή και δεδομένου ότι οι καταγγελίες των προσφευγουσών δεν εξετάστηκαν από το Συνταγματικό Δικαστήριο, δέχτηκε την ένσταση της Κυβέρνησης. Επομένως, η καταγγελία των προσφευγουσών βάσει του άρθρου 2 της Σύμβασης πρέπει να απορριφθεί βάσει του άρθρου 35 §§ 1 και 4 λόγω της μη εξάντλησης των εσωτερικών ένδικων μέσων. 

Όσον αφορά τη φερόμενη παραβίαση του άρθρου 1 ΠΠΠ, το Δικαστήριο έκρινε ότι το να υποχρεωθούν οι προσφεύγουσες να επωμιστούν το συνολικό κόστος των δικαστικών εξόδων του Δημοσίου στην πολιτική δίκη συνιστούσε δυσανάλογη επιβάρυνση για αυτές.  

ΕΔΔΑ

Freepik

Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού της περιουσίας  και επιδίκασε από κοινού στις προσφεύγουσες 5.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 2.000 ευρώ για έξοδα. 

Πηγή: echrcaselaw.com

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ