Σάββατο 09 Δεκεμβρίου 2023

Δικαστικοί αντιπρόσωποι: “Κλήρωσε” για τους δικηγόρους – 18.500 αναλαμβάνουν καθήκοντα – Η ανακοίνωση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία στο αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου για την επιλογή όσων θα απασχοληθούν στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Τα αποτελέσματα της κλήρωσης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαστικοί αντιπρόσωποι: “Κλήρωσε” για τους δικηγόρους – 18.500 αναλαμβάνουν καθήκοντα – Η ανακοίνωση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Freepik

Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση στο ακροατήριο του Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου για την επιλογή όσων θα απασχοληθούν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ως δικαστικοί αντιπρόσωποι και μεταξύ αυτών αναλαμβάνουν καθήκοντα 18.500 δικηγόροι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στον σύνδεσμο https://app.moj.gov.gr/ekloges/ και αφού συμπληρώσουν τα στοιχεία που ζητούνται (επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο ή εκλογικό τμήμα και περιφέρεια), να δουν που διορίζονται.

Οι διορισμοί θα επιδίδονται από τις κατά τόπους Εισαγγελίες Πρωτοδικών. Μετά την πάροδο της ημερομηνίας, που θα οριστεί οι διορισμοί θα επιστρέψουν στον Άρειο Πάγο προς αντικατάσταση.

Τα αποτελέσματα προέκυψαν μετά τη σημερινή κλήρωση που διενεργήθηκε από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου για τους διορισμούς δικαστικών αντιπροσώπων στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στην οποία εκπροσωπήθηκε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος από τον Πρόεδρό της κ. Δ. Βερβεσό και τον εκπρόσωπό της κ. Κ. Χριστοδουλιά, ο ΔΣΑ από τον Αντιπρόεδρό του κ. Αλ. Μαντζούτσο και ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Πειραιά κ. Ι. Βούτας.

Αναλαμβάνουν καθήκοντα 18.500 δικηγόροι: Τα στατιστικά στοιχεία

Σύμφωνα με την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, υποβλήθηκαν συνολικά 26.106 αιτήσεις προτίμησης από δικηγόρους και 2.134 από ασκούμενους για 22.722 εκλογικά τμήματα στο σύνολο της Επικράτειας.

Αναλαμβάνουν καθήκοντα 18.500 δικηγόροι

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Έλαβαν χώρα συνολικά 26.133 διορισμοί, εκ των οποίων 22.722 για τακτικούς δικαστικούς αντιπροσώπους και 3.408 για αναπληρωματικούς (ποσοστό αναπληρωματικών 15%)

Κατά τους διορισμούς προηγήθηκαν σύμφωνα με τα οριζόμενα στην εκλογική νομοθεσία (Π.Δ. 26/2012) οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί (1.515). Για τις υπόλοιπες θέσεις κληρώθηκαν όλες οι κατηγορίες των δικαιούχων σύμφωνα με τις ποσοστώσεις που έχει ορίσει το Α1 Τμήμα ΑΠ, οι οποίες εφαρμόζονται επί σειρά ετών

Σε ποσοστό άνω του 75% οι δικηγόροι

Ειδικότερα, έλαβαν χώρα οι κάτωθι διορισμοί:

* Δικηγόροι 18.462 (ποσοστό75,52%) εν συγκρίσει με τους διορισμούς που έλαβαν χώρα στις 21.5.2023 (17.294) και ποσοστό τότε 74,93%.

Σημειώνεται ότι διορίστηκαν μόνο όσοι είχαν υποβάλει αίτηση προτίμησης.

Όσοι δεν είχαν υποβάλει σχετική αίτηση δεν μπήκαν στη διαδικασία της κλήρωσης διότι καλύφθηκαν οι διαθέσιμες θέσεις από εκείνους που υπέβαλαν αίτηση προτίμησης.

Το αυτό συνέβη και με τους ασκούμενους δικηγόρους. Ασκούμενοι δικηγόροι 970 (ποσοστό 3,97%) εν συγκρίσει με τους διορισμούς που έλαβαν χώρα στις 21.5.2023, 690 τότε ποσοστό 3,03%.

Δηλαδή διορίστηκαν περισσότεροι 1.168 περισσότεροι δικηγόροι από τις προηγούμενες εκλογές και 280 περισσότεροι ασκούμενοι δικηγόροι και συνολικά 1448 περισσότεροι διορισμοί (επί δε του συνολικού ποσοστού των εκλογικών τμημάτων μετά την αφαίρεση των δικαστικών λειτουργών, αύξηση κατά ποσοστό 1,53% επί του συνόλου των διορισμών τακτικών και αναπληρωματικών).

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ