Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Δίκη Φιλιππίδη: “Κίνητρο είναι ο φθόνος, κάποιοι έχουν κάνει το #MeToo επάγγελμα” – Τι θα αναφέρει η υπεράσπιση – ΒΙΝΤΕΟ

Η υπερασπιστική γραμμή του συνηγόρου του Μ. Δημητρακόπουλου, με τον εντολέα του να εμμένει στην αθωότητα του. Η εισαγγελική πρόταση για την ενοχή σε δύο απόπειρες βιασμού και η απαλλαγή από την κατηγορία βιασμού.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δίκη Φιλιππίδη: “Κίνητρο είναι ο φθόνος, κάποιοι έχουν κάνει το #MeToo επάγγελμα” – Τι θα αναφέρει η υπεράσπιση – ΒΙΝΤΕΟ eurokinissi

Την άποψη πως κίνητρο είναι ο φθόνος, επειδή διαψεύστηκαν οι ελπίδες τους για συνεργασία με τον Πέτρο Φιλιππίδη εξέφρασε πρόσφατα ο συνήγορός του Μιχάλης Δημητρακόπουλος και αυτό αναμένεται να θέσει ενώπιον του Δικαστηρίου, όπου συνεχίζεται η δίκη Φιλιππίδη.

«Και οι τρεις γυναίκες πήγαν και τον βρήκαν, όχι εκείνος αυτές. Και οι τρεις γυναίκες επιδίωκαν συνεργασία με τον Πέτρο Φιλιππίδη. Ήλπιζαν σε μια συνεργασία με τον Πέτρο Φιλιππίδη» ανέφερε ο κ. Δημητρακόπουλος μετά την συνεδρίαση όπου ολοκληρώθηκε επεισοδιακά η απολογία του ηθοποιού- σκηνοθέτη, με τις καταγγελίες του κατά τη συμπληρωματική του κατάθεση στην οποία εξαπέλυσε «βόμβες» σε βάρος του συνηγόρου της πρώτης και της τρίτης καταγγέλλουσας με το δικαστήριο να προχωρά σε συνεχείς διακοπές.

Ο ηθοποιός ισχυρίστηκε εκ νέου πως πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο. «Απευθυνόμενος προς το δικαστήριο σας θέλω να συμπληρώσω ότι ήρθαν στα χέρια μου έγγραφα από τα οποία αποδεικνύεται ότι ο δικηγόρος Αλέξανδρος Μίντζιας συνήγορος της πρώτης και της τρίτης καταγγέλλουσας έχει συστήσει εταιρία μαζί με τον αδελφό της Άννας Μαρίας Παπαχαραλάμπους, Ηλία Παπαχαραλάμπους. Πρόκειται για εταιρία διαχείρισης καλλιτεχνών. Εκπροσωπεί τις κύριες Δροσάκη, Παπαχαραλάμπους, Αναστασοπούλου, αλλά και την κόρη της Εβελίνας Παπούλια, Αφροδίτη Λιάντου η οποία έκλεισε μόλις χθες χορηγικό πακέτο» ανέφερε.

Φιλιππίδης

eurokinissi

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Καλημέρα» ο κ. Δημητρακόπουλος είχε σημειώσει πως στη δίκη υπήρξαν ηθοποιοί που διέψευσαν όσα κατήγγειλε η πρώτη καταγγέλλουσα. «Αν το δικαστήριο δει μόνο το κίνητρο και όχι τα στοιχεία, γίνεται καφενείο» είπε.

«Εάν το δικαστήριο μετά από 10 μήνες, όπου εξετάστηκαν τουλάχιστον 45 μάρτυρες και είχαν τη δυνατότητα να διατυπώσουν τα επιχειρήματά τους, εάν το δικαστήριο σταθεί μόνο στο κίνητρο των τριών γυναικών, τότε ειλικρινά θλίβομαι ως δικηγόρος», δήλωσε αρχικά.

«Υπάρχουν τόσοι αυτόπτες μάρτυρες που διέψευσαν ιδιαίτερα όλα τα επιχειρήματα της πρώτης κατηγορούμενης, ότι δήθεν βιάστηκε στο Θέατρο Ήβη και στα γραφεία μιας εταιρείας παραγωγής θεατρικών παραστάσεων, με μια χειρονομία. Γιατί όταν ο κόσμος ακούει βιασμό, έχει στο μυαλό του συνουσία. Γιατί όταν η κ. Μακρυπούλια έρχεται και λέει “ποτέ δεν την είδα εγώ στις τουαλέτες”, ο κ. Χαϊκάλης και η κ. Σχίζα. Όταν έχουμε τέτοια στοιχεία και πάμε στο κίνητρο, τότε το δικαστήριο, αν μείνει στο κίνητρο μόνο, μεταβάλλεται σε εκπομπή. Χάνει τον θεσμικό του χαρακτήρα και γίνεται καφενείο», πρόσθεσε.

Δημητρακόπουλος: Κάποιοι έκαναν το #MeToo επάγγελμα 

Αιχμές άφησε ο κ. Δημητρακόπουλος και για το κίνητρο του #MeToo. «Όλοι το αγκαλιάζουν, όλοι είμαστε δίπλα σε μια γυναίκα ή άντρα που μπορεί να είναι θύμα κακοποίησης. Από εκεί και πέρα, οι καταγγελίες αυτές πρέπει να γίνονται γρήγορα, αυτή είναι η συμβουλή που δίνω, γιατί μετά από 10 χρόνια όλα ξεθωριάζουν και το μόνο που μένει είναι ο λόγος του και ο λόγος της», επισήμανε.

«Έχουν γίνει δεκάδες καταγγελίες όχι μόνο για τον Πέτρο Φιλιππίδη, αλλά και για μεγάλους ηθοποιούς. Όταν διαπιστώθηκε ότι οι καταγγελίες ήταν πλημμεληματικού χαρακτήρα και είχαν παραγραφεί, από εκεί βρέθηκαν “εθελόντριες” και περιέγραψαν πράξεις που είχαν χαρακτηριστικά κακουργήματος», δήλωσε.

«Η πρώτη καταγγελία στο ΣΕΗ που έκανε η πρώτη μηνύτρια αφορούσε μια προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας. Πήγε στον εισαγγελέα και την αναβάθμισε και την έκανε κακούργημα και πήγε στην ανακρίτρια και είπε “α, ξέχασα, είχε γίνει και ένας άλλος βιασμός”. Ειλικρινά, έχετε γυναίκες στο πάνελ, θα μπορούσε μια γυναίκα ή ένας άνδρας να έχει βιαστεί και να πει “ξέχασα και μου το θύμισε ένας φίλος μου”;» υποστήριξε.

«Κάποιοι το #MeToo, που είναι ένα φοβερό κίνημα και είμαστε όλοι δίπλα του, το έχουν κάνει επάγγελμα, ζουν από αυτό. Να έχεις βιαστεί και να έχεις οδύνη. Είναι το χειρότερο βίωμα ο βιασμός, συμφωνώ, το ξεχνάς; Και έρχεται να σ’ το θυμίσει ο γιατρός;» κατέληξε.

Υπόθεση Φιλιππίδη

EUROKINISSI

Δίκη Φιλιππίδη: Η εισαγγελική πρόταση

Καταπέλτης για τις δύο απόπειρες βιασμού υπήρξε η εισαγγελέας στην δίκη Φιλιππίδη, κρίνοντας ένοχο τον ηθοποιό σε αντίθεση με την κατηγορία για βιασμό κατ’ εξακολούθηση όπου πρότεινε να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών.

Ολοκληρώνοντας την αγόρευσή της έκρινε πως και στην περίπτωση της δεύτερης απόπειρας βιασμού σε βάρος συναδέλφου του το 2014 μέσα στο αυτοκίνητο του στο Παλαιό Ψυχικό είναι ένοχος.

«Η καταγγέλλουσα κατά την κατάθεση της είχε πάθει κρίση εκείνη τη στιγμή. Έκανε σαν αγρίμι και προσπαθούσε να αποτρέψει τον κατηγορούμενο από το εγκληματικό σχέδιο του, που ήταν να του κάνει πεολειχία. Μέσα στον πανικό της της είχε μείνει η εντύπωση πως ήταν κλειδωμένη η πόρτα. “Είναι εκείνη η στιγμή που λες, πως δεν το έκανα! Γιατί δεν δοκίμασα να ανοίξω; Και τα βάζεις με τον εαυτό σου” μας κατέθεσε εδώ στο δικαστήριο. Η θέση του κατηγορουμένου απέναντι στην κατηγορία είναι πως υπήρχε ερωτική διάθεση. Αν υπήρξε συναίνεση γιατί δεν τον αναζήτησε αργότερα; Γιατί δεν επιδιώκει να τον συναντήσει ξανά; Έγινε λόγος για το ημερολόγιο της. Πως είναι δυνατόν είπε η υπεράσπιση για αυτό που της συνέβη να μη γράψει κάτι; Και γιατί να γράψει; Γιατί να καταγράψει κάτι φρικτό που της συνέβη. Οι σελίδες εκείνες τις ημέρες είναι κενές. Είναι ενδεικτικό κι αυτό» είπε η εισαγγελέας.

Δίκη Φιλιππίδη

eurokinissi

Νωρίτερα είχε εισηγηθεί την ενοχή του και για την πρώτη απόπειρα βιασμού σε βάρος της δεύτερης καταγγέλλουσας το 2010 στο θέατρο Μουσούρη. «Η δεύτερη καταγγέλλουσα ήταν πολύ χαρούμενη που θα συνεργάζονταν με ένα μεγάλο καλλιτέχνη. Ο κατηγορούμενος την οδήγησε ένα άδειο θέατρο και στην συνέχεια επιχείρησε να τη βιάσει. Εκείνη προσπάθησε να τον αποφύγει, έκανε μια προσχηματική συνομιλία με τη μητέρα της, την οποία αντιλήφθηκε ο κατηγορούμενος και συνέχισε. Η πράξη του δεν ολοκληρώθηκε όχι επειδή με δική του βούληση τη σταμάτησε, αλλά γιατί όπως κατέθεσε η καταγγέλλουσα «ξενέρωσε». Τα καταγγελλόμενα περιστατικά είναι τα ίδια σε όλες τις καταθέσεις της» είπε η εισαγγελέας.

Την αθώωση για τον βιασμό της πρώτης καταγγέλλουσας πρότεινε, ωστόσο, η εισαγγελέας, αναφέροντας πως βάσει των καταθέσεων υπάρχουν αμφιβολίες για το τι ακριβώς συνέβη.

«Εκτιμώντας όλο το αποδεικτικό υλικό αδυνατώ καταλήξω στο τι ακριβώς συνέβη. Έχω αμφιβολίες. Μπορεί να συνέβησαν τα γεγονότα όπως τα λέει η καταγγέλλουσα στο δικαστήριο, αλλά το δικαστήριο δε μπορεί να καταδικάσει με αμφιβολίες. Οι διαφοροποιήσεις στις καταθέσεις της πρώτης καταγγέλλουσας δεν είναι λεπτομέρειες. Υπάρχουν αμφιβολίες για το τι ακριβώς συνέβη. Για τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό θα προτείνω να τον κηρύξει αθώο» είπε η εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ