Πέμπτη 09 Φεβρουαρίου 2023

Δίκη Φιλιππίδη: Την αθώωση του ηθοποιού προτείνει η εισαγγελέας για το αδίκημα του βιασμού

Το σκεπτικό της εισαγγελικής λειτουργού Στέλλας Στόγια. Συνεχίζεται η αγόρευση της για τις κατηγορίες που αφορούν στις δύο απόπειρες βιασμού

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δίκη Φιλιππίδη: Την αθώωση του ηθοποιού προτείνει η εισαγγελέας για το αδίκημα του βιασμού eurokinissi

Αθώωση για τον βιασμό της πρώτης καταγγέλλουσας προτείνει η εισαγγελέας στη δίκη Φιλιππίδη, αναφέροντας πως βάσει των καταθέσεων υπάρχουν αμφιβολίες για το τι ακριβώς συνέβη. Η εισαγγελέας Στέλλα Στόγια συνεχίζει την αγόρευσή της για τα υπόλοιπα αδικήματα, δηλαδή τις δύο απόπειρες βιασμού που κατηγορείται ο ηθοποιός.

«Εκτιμώντας όλο το αποδεικτικό υλικό αδυνατώ καταλήξω στο τι ακριβώς συνέβη. Έχω αμφιβολίες. Μπορεί να συνέβησαν τα γεγονότα όπως τα λέει η καταγγέλλουσα στο δικαστήριο, αλλά το δικαστήριο δε μπορεί να καταδικάσει με αμφιβολίες. Οι διαφοροποιήσεις στις καταθεσεις της πρώτης καταγγέλλουσας δεν είναι λεπτομέρειες. Υπάρχουν αμφιβολίες για το τι ακριβώς συνέβη. Για τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό θα προτείνω να τον κηρύξει αθώο» είπε η εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Δίκη Φιλιππίδη

eurokinissi

Δίκη Φιλιππίδη: Το σκεπτικό της εισαγγελέως

Αναφερόμενη στις αντιφάσεις από τις καταθέσεις της πρώτης καταγγέλλουσας η εισαγγελική λειτουργός σημείωσε ότι το δεύτερο περιστατικό βιασμού της υπενθυμίστηκε από φίλο της και αναφέρθηκε στο στάδιο της ανάκρισης. «Σε ερωτήσεις προς την καταγγέλλουσα για τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν στις καταθέσεις της, εκείνη υποστήριξε: «Ήταν όλα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Όταν μου τα θύμισε ο Παναγιώτης (φίλος της), ήταν σαν να άνοιξε αυτή την πόρτα». Η καταγγέλλουσα σε τρία διαφορετικά όργανα κατέθεσα διαφορετική αποτύπωση των γεγονότων. Αλλά στο ΣΕΗ, αλλά στον εισαγγελέα, αλλά στην ανάκριση. Γιατί δεν είπε στον εισαγγελέα όσα είπε στον ανακριτή. Η καταγγέλλουσα προσήλθε στον εισαγγελέα για να καταγγείλει όσα υπέστη, όχι να τα χαρακτηρίσει νομικά. Το τόσο σοβαρό γεγονός το καταθέτει πρώτη φορά στην ανακρίτρια. Αν το είχε καταθέσει στον εισαγγελεα θα είχα διαφορετική τοποθέτηση, δεχόμενη ότι στο ΣΕΗ ήθελε να καταγράψει μια καταγγελία. Ανακάλυπτε όμως κάτι νέο σε κάθε επόμενο στάδιο» τόνισε η εισαγγελέας.

Δίκη Φιλιππίδη

eurokinissi

Το βίωμα του βιασμού δεν σβήνεται από τη μνήμη του θύματος

«Οφείλουμε να ελέγξουμε την αξιοπιστία της μαρτυρίας όταν είναι το μόνο αποδεικτικό μέσο που υπάρχει. Για τον πρώτο καταγγελλόμενο βιασμό η καταγγέλλουσα είχε καταθέσει ότι υπήρχε χειραγώγηση. «Υπήρχαν πράγματα που έλεγες για τον κατηγορούμενο… απλώς με συμπαθεί πολύ. Ήταν στο όριο» είχε καταθέσει η καταγγέλλουσα» είπε η εισαγγελέας σημειώνοντας στη συνέχεια ότι του δήλωσε πως θέλει να φύγει αλλά και πως δεν αντιλήφθηκε ότι η πράξη που έγινε σε βάρος της συνιστούσε βιασμό.

Η εισαγγελική λειτουργός, αναφερόμενη στο δεύτερο περιστατικό βιασμού, είπε: «Η καταγγέλλουσα είπε πως πήγε με βαριά καρδιά θεωρώντας πως θέλει να επανορθώσει ο κατηγορούμενος. Η καταγγέλλουσα στην ανακρίτρια είχε καταθέσει ότι ενθουσιάστηκε ασχέτως με ότι είχε γίνει, ενθουσιασμό που επιβεβαίωσε και η μητέρα της. Γεννωνται ερωτηματικά. Βεβαίως ήταν χαρούμενη στην προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης. Όμως μια γυναίκα που έχει υποστεί τέτοια πράξη επουδενί δεν πηγαίνει χαρούμενη στο βιαστή της. Είπε ότι «έτσι έχουμε γαλουχηθεί στο θέατρο». Μέχρι ποια συμπεριφορά; Μέχρι της διάπραξη κακουργήματος και μάλιστα από αυτά με την μεγαλύτερη απαξία; Κατά την άποψη της ομιλούσας, όχι».

Κατά την αγόρευσή της, επεσήμανε επίσης χαρακτηριστικά: «Ήταν ένα περιστατικό που της είχε ξανασυμβεί; Ήταν το συνήθως συμβαίνον; Η πρώτη καταγγέλλουσα υποβάθμισε τα γεγονότα λέγοντας ότι αυτά συμβαίνουν στο θέατρο. Αν ήταν έτσι για ποιο λόγο το απώθησε ως γεγονός;» αναρωτήθηκε και συμπλήρωσε ότι όλοι οι επιστήμονες που εξετάσθηκαν συμφώνησαν σε ένα πράγμα, ότι «το βίωμα του βιασμού δεν μπορεί να σβήσει από τη μνήμη του θύματος». Η πρώτη καταγγέλουσα είναι ηθοποιός και γνωρίζει τους κανόνες της υποκριτικής, επεσήμανε η εισαγγελέας και ανάφερε φράσεις της όπως «στο θέατρο ματώνουμε». «Σε κανένα επαγγελματικό χώρο δεν μαθαίνουν οι δάσκαλοι στους νέους καλλιτέχνες να ανέχονται εγκλήματα. Συμπεριφορές ναι, πίεση ναι, αλλά όχι κακουργήματα ή κακοποιητικές συμπεριφορές» κατέληξε.

Δίκη Φιλιππίδη: Η συμπληρωματική απολογία του ηθοποιού

Με το… καλημέρα της έναρξης της συνεδρίασης επικράτησε ένταση στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο όταν από την πλευρά του ηθοποιού υποβλήθηκε αίτημα για συμπληρωματική απολογία με αποτέλεσμα να διακοπεί η δίκη.

Το αίτημα έγινε τελικώς δεκτό και κατά την απολογία του ο ηθοποιός έριξε «βόμβες» κατά του συνηγόρου δύο εκ των καταγγελλουσών, Α. Μίντζιου. Ο ηθοποιός ισχυρίστηκε εκ νέου πως πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο. «Είναι οργανωμένο, υποκινούμενο, το κίνητρο είναι το χρήμα. Είναι οικονομικό το θέμα» επανέλαβε ο Πέτρος Φιλιππίδης.

«Απευθυνόμενος προς το δικαστήριο σας θέλω να συμπληρώσω ότι ήρθαν στα χέρια μου έγγραφα από τα αποδεικνύεται ότι ο δικηγόρος Αλεξανδρος Μιντζιας συνήγορος της πρώτης και της τρίτης καταγγέλλουσας έχει συστήσει εταιρία μαζί με τον αδελφό της Αννας Μαρίας Παπαχαραλάμπους, Ηλία Παπαχαραλάμπους. Πρόκειται για εταιρία διαχείρισης καλλιτεχνών. Εκπροσωπεί την τις κύριες Δροσακη, Παπαχαραλάμπους, Αναστασοπούλου, αλλά και την κορη της Εβελίνας Παππουλια, Αφροδίτη Λιάντου η οποία έκλεισε μόλις χθες χορηγικό πακέτο» ανέφερε.

δίκη Φιλιππίδη

eurokinissi

Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κ. Μίντζια, ο οποίος  μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση στον Πέτρο Φιλιππίδη και οδήγησαν σε νέα διακοπή της διαδικασίας. Τελικά, η δίκη ξεκίνησε εκ νέου με την αγόρευση της εισαγγελέως και μετά την απόρριψη του αιτήματος του συνηγόρου για διακοπή της διαδικασίας προκειμένου να υποβάλλει μήνυση κατά του κατηγορούμενου.

Δίκη Φιλιππίδη

EUROKINISSI

Παράλληλα, η πρόεδρος του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου εμφανίστηκε εκνευρισμένη από την ένταση που σημειώθηκε νωρίτερα στο δικαστήριο. «Θεωρώ ότι πρέπει να βοηθήσετε όλοι οι παράγοντες. Εδώ έχω δει πρωτόγνωρα πράγματα, που δεν τα έχω ξαναδεί στα 16 χρόνια που υπηρετώ σε αυτόν τον χώρο. Θέλετε να εκτονώσετε το θυμικό σας; Δεν θα το κάνετε παρουσία μου. Δεν θα ανεχτώ ξανά χειροκροτήματα, εδώ δεν είναι θέατρο» είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενη προς τις δυο αντίδικες πλευρές.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ