Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Δίκη για το Μάτι-Καταπέλτης ο εισαγγελέας: “Απαράδεκτο και αδικαιολόγητο να αφήνεται ο πληθυσμός ανενημέρωτος και ήσυχος για τον επερχόμενο κίνδυνο”

Πρότεινε ενοχή για τον Χαράλαμπο Χιώνη, Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής. Απαλλαγή για 4 άλλους κατηγορούμενους.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δίκη για το Μάτι-Καταπέλτης ο εισαγγελέας: “Απαράδεκτο και αδικαιολόγητο να αφήνεται ο πληθυσμός ανενημέρωτος και ήσυχος για τον επερχόμενο κίνδυνο” Eurokinissi

Το αλαλούμ στην επικοινωνία που επικράτησε τις ώρες της φωτιάς ανέδειξε και στη σημερινή του αγόρευση στη δίκη για το Μάτι ο εισαγγελέας Παναγιώτης Μανιάτης, που μέχρι αυτή την ώρα έχει ζητήσει την ενοχή του Χαράλαμπου Χιώνη, Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής, για κάποιες από τις πράξεις που κατηγορείται, αλλά και την απαλλαγή 4 ακόμη κατηγορουμένων.

«Αυτό που προκρίθηκε ήταν μια κακή επιλογή αν όχι η χειρότερη από εκείνες που ήταν διαθέσιμες. Το να αφήνεται ο πληθυσμός ανενημέρωτος και ήσυχος για τον επερχόμενο κίνδυνο είναι απαράδεκτο και αδικαιολόγητο. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η καλύτερη υπηρεσία που μπορούσε να προσφέρει το κράτος στους πολίτες ήταν αυτό που έγινε. Έπρεπε να είχε ακολουθηθεί διαφορετικός τρόπος ενημέρωσης των πολιτών από τις αρχές» ανέφερε ο εισαγγελικός λειτουργός σχολιάζοντας την έλλειψη συντονισμού των πυροσβεστικών δυνάμεων.

«Για τα οχήματα αποδείχθηκε ότι κατέφθαναν χωρίς να ενημερώνεται κανείς για την άφιξη τους ή πήγαιναν σε άσχετα σημεία, ενώ αλλά οχήματα επιχειρούσαν αυτοβούλως. Δεν υπήρχε καμία επικοινωνία με τροχαία. Αποδείχθηκε πλήρως ότι οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν είχαν καμία ενημέρωση ως προς την πορεία της φωτιάς. Το πρόβλημα εκείνης της ημέρας ήταν η έλλειψη συντονισμού και η ασυνεννοησία».

Μάλιστα, ο κ. Μανιάτης επικαλούμενος μαρτυρία αστυνομικού ανέφερε ότι κατέθεσε η βασική εντολή που δόθηκε ήταν το «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σώσουμε ανθρώπους περιουσίες και ζώα». Όπως είπε ο εισαγγελέας, «ο αστυνομικός κατέθεσε πως με δική του πρωτοβουλία μπήκε στο Μάτι για να κάνει διασώσεις. Δεν υπήρχε πυροσβεστική. Ο ίδιος μάρτυρας είπε ότι ενώ καιγόταν η περιοχή και καίγονταν τα πεύκα μπήκε πρώτος στην περιοχή και είδε μια περιοχή σαν να έχει περάσει πυρηνική βόμβα. Και όταν ρωτήθηκε αν είδε πυροσβεστικά στο Μάτι είπε όχι. Δεν είχε επικοινωνία με κανέναν στο πεδίο δεν του δόθηκε καμία εντολή ούτε για πώς θα μπορούσε να συνδράμει».

Δίκη για το Μάτι: Απαλλαγές για Λάμπρη, Δροσόπουλο, Πορτοζούδη και Κολοκούρη

Την απαλλαγή του Χρήστου Λάμπρη, εναέριου συντονιστή στο ελικόπτερο «Φλόγα 1» ζήτησε ο εισαγγελέας. «Αποδείχθηκε ότι δεν του ανατέθηκε ο εναέριος συντονισμός» είπε και στη συνέχεια ζήτησε και την απαλλαγή του κυβερνήτη του ελικοπτέρου «Φλόγα 1» Χρ. Δροσοπούλου λέγοντας πως «έχω την γνώμη ότι δεν αποδείχθηκε ότι έγινε αδικαιολόγητη σύντμηση του πτητικού χρόνου. Αν είχε τη διάθεση να κρυφτεί θα δήλωνε αδυναμία απογείωσης. Αυτός αποδείχθηκε την αποστολή και πέτυχε να απογειώσει το ελικόπτερο».

Απαλλαγή για την κατηγορία της εισήγησης για εναέρια επιτήρηση για τον τότε διοικητή της Υ.Ε.Μ.Π.Σ., Γεώργιο Πορτοζούδη ζήτησε ο εισαγγελέας αφού δεν ήταν στην αρμοδιότητα του κατηγορουμένου, ενώ απαλλαγή ζητήθηκε και για τον τότε επικεφαλής της ΕΜΑΚ Στέφανο Κολοκούρη, ο οποίος φέρεται να καθυστέρησε να φτάσει στη φωτιά.

«Υπάρχουν αμφιβολίες για το αν του δόθηκε η εντολή σε εκείνο το χρόνο. Δεν προκύπτει η διάθεση του κατηγορουμένου να παρακούσει ή να υπεκφύγει. Η συμπεριφορά του εκείνη την ημέρα δεν έδειξε κάτι τέτοιο» είπε ο εισαγγελέας και ζήτησε την απαλλαγή του και για την κατηγορία της μη χρήσης πλωτών σωστικών μέσω της 1ης ΕΜΑΚ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ