Τρίτη 07 Δεκεμβρίου 2021

Δίκη “ψευτογιατρού”: Ενώπιον της Δικαιοσύνης με βαριές κατηγορίες για 12 θανάτους καρκινοπαθών ασθενών και 14 απόπειρες ανθρωποκτονίας

Στο εδώλιο του δικαστηρίου θα καθίσει σήμερα ο επονομαζόμενος Dr. Kontos. Μαζί του άλλοι 16 συγκατηγορούμενοι ως συνεργοί.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δίκη “ψευτογιατρού”: Ενώπιον της Δικαιοσύνης με βαριές κατηγορίες για 12 θανάτους καρκινοπαθών ασθενών και 14 απόπειρες ανθρωποκτονίας

Δίκη ψευτογιατρού: Έχοντας εις βάρος του μία εισαγγελική πρόταση- καταπέλτη 300 σελίδων, την οποία υιοθέτησε το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, ο «ψευτογιατρός» θα βρεθεί σήμερα αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη, καθώς ξεκινάει η ακροαματική διαδικασία στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών.

Τα αδικήματα για τα οποία δικάζεται επισύρουν πολυετή κάθειρξη. Ο Dr. Kontos κατηγορείται για 12 περιπτώσεις θανάτων καρκινοπαθών και 14 απόπειρες ανθρωποκτονίας και αντιμετωπίζει ανθρωποκτονία με δόλο κατά συρροή και σε απόπειρα, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη από κοινού, διακίνηση ναρκωτικών διακεκριμένη και κατ’ επάγγελμα, κακουργηματική απάτη κατ’ εξακολούθηση και σε απόπειρα, αντιποίηση ιατρικού λειτουργήματος, πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση, οπλοκατοχή και παραβίαση του νόμου περί αρχαιοτήτων.

Μαζί του δικάζονται άλλα 16 άτομα, που φέρονται ως συνεργοί του. Πρόκειται για γιατρούς, μέλη διοικητικού συμβουλίου ιδιωτικής κλινικής, μία μοναχή, αλλά και έναν πρώην υπουργό, γιατρό στο επάγγελμα. Ψευτογιατρός "Dr Kontos": Παραπέμπεται σε δίκη με βούλευμα

Ο Θεοδόσης και η Δέσποινα άνοιξαν το δρόμο

Το δρόμο για να βρεθεί στο εδώλιο ο «ψευτογιατρός» άνοιξαν δύο «αγγελικά παιδιά», ο Θεοδόσης και η Δέσποινα, που έπασχαν από καρκίνο αλλά η κατάσταση της υγείας τους ήταν πλήρως λειτουργική. Τελικά έχασαν τη ζωή τους σε ηλικία 16 και 14 ετών αντίστοιχα, ακολουθώντας τις θεραπευτικές οδηγίες του.

Ο αγώνας των γονέων των δυο παιδιών οδήγησε όπως έγραψε το dikastiko.gr στην αποκάλυψη της δράσης ενός προσώπου που φέρεται να πουλούσε ελπίδα, οδηγώντας στο θάνατο ακόμα και μικρά παιδιά.

Ενόψει της δίκης οι γονείς των δυο παιδιών συνέταξαν μια επιστολή που αποπνέει συγκίνηση, αξιοπρέπεια και ένα ισχυρό μήνυμα:

“…Ο Θεοδόσης και η Δέσποινα έδωσαν δύναμη στους γονείς τους να αναμετρηθούν μαζί του

…είχε μόλις ξεκινήσει η αρχή του δικού του τέλους…του τέλους της εγκληματικής του δράσης…

…τα “αγγελικά τους μηνύματα” έφεραν στο δρόμο τους μία αστυνόμο και μια ολόκληρη ομάδα που τους έδωσαν όρκο ότι θα τον συλλάβουν…και το έκαναν…

… μπήκε στην φυλακή και θα δικαστεί ενώπιον Θεού και ανθρώπων …

… “ ήταν ετοιμοθάνατα” δήλωνε κυνικά ενώπιον του ανακριτή…

…Τα δυο παιδιά σταμάτησαν τον σταμάτησαν…

…ποτέ ξανά δε θα πουλήσει ψεύτικες ελπίδες σκορπίζοντας τον τρόμο και το θάνατο…

…Τα δυο παιδιά, η Δέσποινα και ο Θεοδόσης, είναι αυτά και μόνο αυτά, που νίκησαν το κακό…».

Και δυστυχώς δεν ήταν τα μόνα θύματα του Dr. Kontos, ο οποίος είχε υποσχεθεί θεραπεία σε δεκάδες καρκινοπαθείς και άλλους ασθενείς και είτε τους έπειθε να διακόψουν την αγωγή τους, είτε τους χειρουργούσε. Δίκη ψευτογιατρού

Δίκη ψευτογιατρού: Τα άλλα θύματα του Dr. Kontos

Πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερα από 100 θύματα του ψευτογιατρού εκ των οποίων οι 45 είναι ήδη ταυτοποιημένες περιπτώσεις στην δικογραφία, 15 προέκυψαν πριν την δημοσιοποίηση των στοιχείων του στις 22 Ιουνίου και περισσότερες από 40 από την στιγμή της δημοσιοποίησης και μετά.

Ο  «ψευτογιατρός» εμφανιζόταν μεταξύ άλλων ως «εξαιρετικά καταρτισμένος και έμπειρος, ερευνητής σπουδαίου ιατρικού κέντρου της Ελβετίας με εξειδικευμένες γνώσεις και πρωτοποριακές μεθόδους θεραπείας ανίατων ασθενειών (…)». Ανάλογα με την περίσταση εμφανιζόταν επίσης ως διακεκριμένος γιατρός ογκολόγος, ομοιοπαθητικός, στέλεχος της NSA, αλλά και βοτανολόγος. Συνολικά, κατάφερε να αποσπάσει ποσό 838.175 ευρώ από τα θύματά του,

Στην πολυσέλιδη πρόταση από τον Εισαγγελέα περιγράφεται η περίπτωση τετράχρονου αγοριού με μυϊκή ατροφία για την οποία ο κατηγορούμενος εμφανίζεται να ισχυρίστηκε ότι τα φάρμακα (κορτιζόνη και τα λοιπά) που λάμβανε, προκαλούσαν βλάβη στον οργανισμό του και γι’ αυτό θα έπρεπε να ακολουθήσει αποτελεσματικότερη και καταλληλότερη θεραπεία που αποτελούνταν από σκευάσματα που παρείχαν σταγόνες και (βότανα αποξηραμένα φύλλα φυτών) που ίδιος χορηγούσε.

«Για πέντε μήνες το παιδί ακολούθησε τη θεραπεία με αποτέλεσμα η κατάσταση της υγείας του να επιδεινωθεί ραγδαία, να χάσει σταδιακά τις δυνάμεις του να μην μπορεί να σταθεί όρθιος στα πόδια του και να καταρρεύσει σε διάστημα 20 ημερών παραμένοντας έκτοτε καθηλωμένο σε αμαξίδιο μη δυνάμενο να πατήσει ξανά εφόρου ζωής και να αυτοεξυπηρετηθεί παραπληγία ποσοστό αναπηρίας 85%».

EUROKINISSI

Σε άλλη περίπτωση άνδρα ο οποίος έμενε ανάπηρος σε ποσοστό 82% λόγω πτώσης του από αλεξίπτωτο το 2014 στη Ρόδο, ο 47χρονος, μαζί με συγκατηγορούμενούς του γιατρούς κλινικής -ανάμεσά τους και ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός, τον χειρούργησαν, όμως μετά το χειρουργείο ο άτυχος άνδρας υπέστη βαριά σωματική βλάβη, η οποία επήλθε με την «αφαίρεση ενός εκ των δεξιών πλευρών του».

Ως νευροχειρουργός ογκολόγος παρουσιάστηκε στην Γ.Μ, η οποία έπασχε από μεταστατικό καρκίνο του μαστού, πείθοντας την ίδια και τους γονείς της ότι ήταν «ερευνητής σε ειδικό κέντρο της Ελβετίας που μπορούσε να εξασφαλίσει και να εγγυηθεί με τη μέθοδο θεραπείας που γνώριζε, την πλήρη ίαση της σοβαρής αυτής ασθένειας, συστήθηκε δε σ’ αυτούς με το ψευδές όνομα «Κόντος Νικόλαος», ενώ συνάμα υποσχέθηκε στους τελευταίους την πλήρη ίαση της ανωτέρω πάσχουσας από την ασθένειά της, αν διέκοπτε την προτεινόμενη και ακολουθούμενη έως τότε θεραπεία σύμφωνα με τα πρωτόκολλα της ιατρικής επιστήμης, αποτελούμενη από χειρουργεία, ακτινοθεραπείες, χημειοθεραπείες κλπ και ακολουθούσε τη θεραπεία που της σύστησε».

Η προτεινόμενη από τον «ψευτογιατρό» θεραπεία βασιζόταν σε «ειδικά φάρμακα – αποστάγματα, προερχόμενα από την Ελβετία, τα οποία, όπως ισχυρίστηκε, βρίσκονταν ένα στάδιο πριν την έγκρισή τους από τον Ε.Ο.Φ., βασισμένα σε έλαια και πρώτες ύλες από βότανα του Αγίου Όρους, επτά ενέσεις αρτεμισίνης, αξίας 19.800 ευρώ εκάστη, για τις οποίες ισχυρίστηκε ψευδώς ότι αποστέλλονταν από την Ελβετία στην Ελλάδα, κατόπιν άδειας από το Βατικανό που λάμβανε ο ίδιος ειδικά, λόγω της ιδιότητάς του ως ερευνητή σε ειδικό κέντρο της Ελβετίας, νερό από την Αμερική, εμπεριέχον ευγενή μέταλλα, πλατίνα και χρυσό, τα οποία, όπως ισχυρίστηκε, «τσιμεντώνουν» τα καρκινικά κύτταρα και εξαλείφουν την ασθένεια». Μάλιστα, κατάφερε να πείσει την ασθενή και τους γονείς της να του καταβάλουν για τις ανάγκες του «ιατρικού-θεραπευτικού» έργου του και για την αξία των σκευασμάτων της προτεινόμενης από αυτόν θεραπείας το χρηματικό ποσό των 60.000 ευρώ.

Ειδική μνεία, γίνεται σε ασθενή με κινητικά προβλήματα, τον οποίο έπεισε να οδηγηθεί στο χειρουργείο, αφού προηγουμένως του υποσχέθηκε πως έτσι θα περπατήσει ξανά. «Στην πραγματικότητα ουδέποτε είχε ιατρική ιδιότητα, η χειρουργική επέμβαση στην οποία τον έπεισε να υποβληθεί δεν επρόκειτο να αποκαταστήσει την υγεία του ούτε καν να βελτιώσει την κινητική του κατάσταση, στο χειρουργείο δεν επρόκειτο να τοποθετηθεί μόσχευμα κατασκευαζόμενο στην Αμερική και στη Γαλλία ούτε η αξία του ήταν 54.000 ευρώ αλλά θα τοποθετούταν κυλινδρικός κλωβός αξίας μόλις 900 ευρώ, όπως και πράγματι τοποθετήθηκε, ουδέποτε παρατήρησε στο χειρουργείο κίνηση στο κανάλι των νευρώνων των ποδιών του ασθενούς, και οι ενέσεις τις οποίες έκανε ο ίδιος στον ασθενή δεν αποτελούσαν ενέσεις με βλαστοκύτταρα ούτε είχαν οποιαδήποτε θεραπευτική αξία, αλλά εμπεριείχαν άγνωστες ουσίες χωρίς ιατρική αναγνώριση» καταλήγει η εισαγγελέας.

Δίκη ψευτογιατρού: Οι ισχυρισμοί του κατηγορούμενου

Κατά την απολογία του ο κατηγορούμενος, ο οποίος είχε καταφέρει να ξεγελάσει ακόμα και γιατρούς κλινικών και διαγνωστικών κέντρων, είχε δηλώσει «εμπειρικός βοτανολόγος» και αν και είχε παραδεχθεί την κατηγορία της απάτης, είχε αρνηθεί ότι ευθύνεται για τους θανάτους των καρκινοπαθών – «ήθελα να τους βοηθήσω για να μην υποφέρουν» είχε καταθέσει χαρακτηριστικά – και είχε υποστηρίξει ότι δεν αμειβόταν για τις υπηρεσίες του, αλλά έπαιρνε χρήματα μόνο για το κόστος των βοτάνων.

«Για τη δήθεν ιατρική μου ιδιότητα, το αληθές είναι ότι αρχικά δεν παρουσιαζόμουν ως τέτοιος, αλλά με την ιδιότητα του βοτανολόγου, έστω και εμπειρικού. Οι ίδιοι που τους προσέφερα τις υπηρεσίες μου άρχισαν να με συστήνουν περαιτέρω ως γιατρό και ουδέν έπραξα προκειμένου να άρω την πλάνη», υποστήριξε ο 47χρονος.

«Πέραν της ιδιότητας μου ως βοτανολόγος ουδέποτε έχω αποκτήσει πτυχίο ιατρικής. Απλά ορισμένες φορές συνόδευα τους ασθενείς στο διαγνωστικό κέντρο και νοσοκομείο στο οποίο θα έκαναν την εξέταση», ισχυρίσθηκε.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ