Τρίτη 07 Δεκεμβρίου 2021

Δίκη «ψευτογιατρού»: Πρεμιέρα καταθέσεων μαρτύρων – Πρώτος ο γιος ενός από τα θύματά του

Μετά από δύο αναβολές και την απόφαση την Πέμπτη του Δικαστηρίου να συνεχίσει τη διαδικασία παρά την απουσία του κατηγορουμένου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δίκη «ψευτογιατρού»: Πρεμιέρα καταθέσεων μαρτύρων – Πρώτος ο γιος ενός από τα θύματά του

Δίκη ψευτογιατρού: Στην ουσία της υπόθεσης εισέρχεται η δίκη για τον «ψευτογιατρό», ο οποίος κατηγορείται για 12 περιπτώσεις θανάτων ασθενών και άλλες 14 απόπειρες ανθρωποκτονίας. Κι ενώ εξακολουθεί να παραμένει το «στοίχημα» κατά πόσον η διαδικασία θα μπορέσει να ολοκληρωθεί πριν τις 16 Δεκεμβρίου, οπότε λήγει το 18μηνο της προφυλάκισής του και ο Dr. Kontos μπορεί να αφεθεί ελεύθερος.

Μετά, πάντως, το σκόπελο της προσβολής του «ψευτογιατρού» από κορονοϊό, τη νοσηλεία του στον Ευαγγελισμό και την αδυναμία των δικηγόρων του να λάβουν εξουσιοδότηση, τελικώς δικαστές και ένορκοι του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών αποφάσισαν να συνεχιστεί η διαδικασία, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση και απορρίπτοντας τα αιτήματα περί διακοπής και αναβολής. Δίκη ψευτογιατρού

Έτσι, αναμένεται η κατάθεση του πρώτου μάρτυρα, ο οποίος έχασε τον πατέρα του από τις συμβουλές και τα μαντζούνια του ψευτογιατρού. Στην ακροαματική διαδικασία της Παρασκευής, το Δικαστήριο αναμένεται να εξετάσει συνολικά τους πρώτους έξι μάρτυρες από τους συνολικά 60 περίπου, που προβλέπεται να καταθέσουν.

Παρά το αίτημα αναβολής της δίκης που υπέβαλλε και την Πέμπτη – κι ενώ είχαν προηγηθεί άλλες δύο διακοπές – η πλευρά του βασικού κατηγορουμένου της υπόθεσης, ο οποίος παραμένει νοσηλευόμενος στον Ευαγγελισμό και δεν έχει στείλει εξουσιοδότηση στο δικηγόρο του, αποφασίστηκε από το Δικαστήριο να συνεχιστεί κανονικά η διαδικασία.

Η έδρα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση απέρριψε τα αιτήματα αναβολής και διακοπής της δίκης. «Με προβλημάτισε συνειδησιακά το θέμα της εκπροσώπησης του κατηγορουμένου. Το δικαίωμα στην αυτοπρόσωπη παρουσία του κατηγορουμένου δεν είναι απόλυτο. Θεωρούμε ότι υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες ότι ο κατηγορούμενος επέλεξε να μην εκπροσωπείται. Είναι μια δίκη τεράστια και πρωτόγνωρη στα ελληνικά χρονικά. Το πρώτο που θα έπρεπε να είχε κάνει όταν έμαθε ότι έχει COVID είναι να δώσει μια εξουσιοδότηση. Εγώ δεν είδα να εξαντλούνται όλα τα μέσα επικοινωνίας με τον κατηγορούμενο. Δεν είδα να έχει γίνει επικοινωνία με τον εισαγγελέα της φυλακής, τον διοικητή του νοσοκομείου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας. Δίκη ψευτογιατρού

Κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης έγινε σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα η ανάγνωση του κατηγορητηρίου που διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, καθώς την ώρα της ανάγνωσης στο ακροατήριο βρίσκονταν συγγενείς θυμάτων του «ψευτογιατρού», τα οποία αναβίωναν τις ιστορίες που οδήγησαν στο θάνατο αγαπημένα τους πρόσωπα.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο «ψευτογιατρός» αφορούν τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας με δόλο κατά συρροή και σε απόπειρα, βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης από κοινού, διακίνησης ναρκωτικών διακεκριμένης και κατ’ επάγγελμα, κακουργηματικής απάτης κατ’ εξακολούθηση και σε απόπειρα, αντιποίησης ιατρικού λειτουργήματος, πλαστογραφίας κατ’ εξακολούθηση, οπλοκατοχής και παραβίασης του νόμου περί αρχαιοτήτων.

Στο εδώλιο βρίσκονται και 16 ακόμα κατηγορούμενοι που εμφανίζονται ως συνεργοί του, παρά τους ισχυρισμούς του ίδιου στην απολογία πως «δεν είχα συνεργούς. Οι συγκατηγορούμενοι μου πίστευαν ότι ήμουν γιατρός. Τους παραπλάνησα. Είναι αθώοι».

Όπως, εξάλλου, είχε αφοπλιστικά αναφέρει στην απολογία του και παρά το γεγονός πως εμφανίζεται να έχει αποσπάσει περί τα 840.000 ευρώ από τα θύματά του: «Ουδέποτε εξέφρασα άποψη ότι η προτεινόμενη από εμένα θεραπεία επιτρέπει από μόνη της την εξάλειψη της πορείας της νόσου στο μέλλον. Το ζητούμενο ήταν η ποιοτική επιμήκυνση της ζωής των κατά τα λοιπά δυστυχώς ετοιμοθάνατων ανθρώπων. (…) Προσέφερα θεραπευτικές υπηρεσίες ή σε περίπτωση που κάποιος δεν αποδέχεται αυτές τις μεθόδους προσέφερα θετικές αν μη τι άλλο υπηρεσίες Placebo».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ