Παρασκευή 27 Μαϊου 2022

Δικηγόροι για όλους: Το δικαίωμα ατόμων με αναπηρία στα Δικαστήρια και μία προκήρυξη σε εκκρεμότητα

Κενό γράμμα η πρόσληψη δικηγόρων στο Δημόσιο, Τι δηλώνει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικηγόροι για όλους: Το δικαίωμα ατόμων με αναπηρία στα Δικαστήρια και μία προκήρυξη σε εκκρεμότητα EUROKINISSI

Το μήνυμά της έστειλε η Ολομέλεια των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Επισημαίνοντας εξαρχής πως «έχει παρέμβει στην Πολιτεία προκειμένου να εξασφαλιστεί απρόσκοπτη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε όλα τα δικαστικά και δημόσια κτήρια της χώρας καθώς και η προσβασιμότητα σε όλους τους χώρους εντός αυτών».

Χαρακτηρίζει δε ευτυχή συγκυρία ότι στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ θα συμμετέχει ο συνάδελφος Ευάγγελος Αυγουλάς, με τη συνδρομή και ενθάρρυνση του οποίου το δικηγορικό σώμα θα εργαστεί ομόθυμα για την υλοποίηση έργων προσβασιμότητας για τους συναδέλφους ΑμεΑ στο δομημένο περιβάλλον, καθώς και για την ψηφιακή προσβασιμότητα, που είναι αναγκαία για την ισότιμη συμμετοχή τους στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή.

Παράλληλα, όμως. υπενθύμισε ότι «ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός, υπέβαλε αίτημα στον Υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, για την άμεση εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπουν την πρόσληψη δικηγόρων με αναπηρία στο δημόσιο τομέα καθώς και για κατ’ ιδίαν συνάντηση, προκειμένου να εκτεθούν οι θέσεις και απόψεις του δικηγορικού σώματος επί ενός πολύ σοβαρού προβλήματος, που αφορά μια ιδιαίτερη και κοινωνικά ευαίσθητη κατηγορία πολιτών και συναδέλφων.

Δημήτρης Βερβεσός

Δημήτρης Βερβεσός

Όπως αναφέρεται «το αίτημα καθίσταται επιτακτικό και επείγον αφ’ ενός λόγω της συνταγματικά και νομοθετικά επιβεβλημένης υποχρέωσης πρόνοιας και υποστήριξης των ΑμεΑ μεταξύ άλλων και στην ένταξη στην αγορά εργασίας, και αφ’ ετέρου διότι παρότι οι ειδικές διατάξεις των Ν. 1648/1986, Ν.2643/1998, Ν.4440/2016, Ν.4611/2019 και Ν.4765/2021 επιβάλλουν την υποχρεωτική πρόσληψη δικηγόρων με αναπηρία, μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί καμία τέτοια προκήρυξη, με αποτέλεσμα ο νόμος να έχει καταστεί γράμμα κενό και οι συνάδελφοι ΑμεΑ να στερούνται της προστασίας που ο νόμος τους παρέχει».

Ειδικότερα, παραπέμπει σε σχετικές κοινοτικές διατάξεις βάσει των οποίων τα κράτη- μέλη «αναλαμβάνουν να υιοθετούν όλα τα κατάλληλα νομοθετικά, διοικητικά και άλλα μέτρα, για την εφαρμογή των δικαιωμάτων που αναγνωρίζονται με την παρούσα Σύμβαση».

Και σημειώνει: «Όσον αφορά δε τα άτομα με αναπηρία, τα οποία ασκούν το δικηγορικό επάγγελμα, έχει εκδοθεί μία σωρεία νομοθετημάτων η οποία προβλέπει την υποχρεωτική πρόσληψή τους στους δημόσιους φορείς. Από το έτος 1986 έως σήμερα παραμένει αδιευκρίνιστος ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιούνται οι προσλήψεις αυτές».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ