Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Δικηγόροι: Νέα “ανάσα” για τη δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων σε ανακοπές

Επεκτείνεται από την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου και για ανακοπές κατά της εκτέλεσης. Τι προβλέπει έγγραφο του Πρωτοδικείου Αθηνών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικηγόροι: Νέα “ανάσα” για τη δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων σε ανακοπές freepik

Την επέκταση από την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου της δυνατότητας για ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων και σε ανακοπές κατά της εκτέλεσης ανακοίνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ), σύμφωνα με σχετικό έγγραφο από το Πρωτοδικείο Αθηνών μετά τις επίμονες προσπάθειες του δικηγορικού σώματος και συνεχείς παρεμβάσεις προς τους συναρμόδιους φορείς.

ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων

Freepik

«Το δικηγορικό σώμα θα συνεχίσει, με αταλάντευτη επιμονή, την προσπάθεια ολοκλήρωσης της ψηφιακής μετάβασης της Δικαιοσύνης, μέχρι την πλήρη υπαγωγή όλων των υποθέσεων στο σύστημα ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων» αναφέρει ο ΔΣΑ.

ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων

EUROKINISSI

Ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων: Τι αφορά η επέκταση

Πιο συγκεκριμένα, παρέχεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης στις υποθέσεις που εκδικάζονται από το 14° Πολιτικό Τμήμα του Πρωτοδικείου Αθηνών (Τμήμα Υποθέσεων Αναγκαστικής Εκτελέσεως), στα υπό στοιχεία ΟΑΑ, ΟΒΑ, ΟΓΑ και ΟΔΑ πινάκια, που αφορούν σε:

 • ΑΝΑΚΟΠΕΣ με τις οποίες προβάλλονται αντιρρήσεις εκείνου κατά του οποίου στρέφεται η εκτέλεση και κάθε δανειστή του που έχει έννομο συμφέρον και αφορούν στην εγκυρότητα του εκτελεστού τίτλου, τη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης ή την απαίτηση κατ’ άρθρο 933 παρ. 1 ΚΠολΔ, ακόμα και όταν σωρεύονται με ανακοπές κατά Διαταγής Πληρωμής (άρθρο 632 παρ. 1 ΚΠολΔ), εφόσον ασκούνται ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου.
 • ΑΝΑΚΟΠΕΣ τρίτου κατ’ άρθρο 936 παρ. 1 ΚΠολΔ. • ΑΝΑΚΟΠΕΣ του καθ’ ου η εκτέλεση κατά της αναγγελίας (άρθρο 971 παρ. 2 ΚΠολΔ).
 • ΑΝΑΚΟΠΕΣ κατά πίνακα κατάταξης (άρθρο 979 παρ. 2 ΚΠολΔ).
 • ΑΝΑΚΟΠΕΣ όποιου επέβαλε κατάσχεση εις χείρας τρίτου κατά της δήλωσης του άρθρου 985 ΚΠολΔ (άρθρο 986 παρ. 1 ΚΠολΔ) 
 • ΑΝΑΚΟΠΕΣ του οφειλέτη μετά την έναρξη της σε βάρος του διοικητικής εκτέλεσης κατά τον Κ.Ε.Δ.Ε. (άρθρο 65 παρ. 2 Ν. 4978/2022).
ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων

Freepik

Ποιες υποθέσεις δεν υπάγονται

Στο έγγραφό του το Πρωτοδικείο Αθηνών διευκρινίζει και ποιες υποθέσεις δεν έχουν ακόμη υπαχθεί στη δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης και ειδικότερα αναφέρει:

 • ΑΝΑΚΟΠΕΣ κατά Διαταγής Πληρωμής (άρθρο 632 παρ. 1 ΚΠολΔ), καθόσον εγγράφονται στα πινάκια του 3ου Πολιτικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Αθηνών (Τμήμα Εμπορικού Δικαίου, Πτωχεύσεων και Διανοητικής Ιδιοκτησίας, ήτοι ΣΤΑ2- ΣΤΑ5).
 • ΑΝΑΚΟΠΕΣ κατά Διαταγής Πληρωμής (άρθρο 632 παρ. 1 ΚΠολΔ) που σωρεύονται με ανακοπές του άρθρου 933 παρ. 1 ΚΠολΔ, εφόσον ασκούνται ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, καθόσον εγγράφονται στα πινάκια του 3ου Πολιτικού Τμήματος (Τμήμα Εμπορικού Δικαίου, Πτωχεύσεων και Διανοητικής Ιδιοκτησίας, ήτοι ΣΤΑ2- ΣΤΑ5).
 • ΑΝΑΚΟΠΕΣ του καθ’ ου η διαταγή απόδοσης της χρήσης μισθίου (άρθρο 642 ΚΠολΔ), καθόσον εγγράφονται στα πινάκια του 8ου Πολιτικού Τμήματος (Τμήμα Μισθωτικών Διαφορών, ήτοι πινάκια Τ1 καιT2), ακόμα και όταν έχει σωρευτεί, κατ’ άρθρο 645  ΚΠολΔ, αίτημα καταβολής των οφειλόμενων μισθωμάτων, κοινόχρηστων δαπανών, τελών και λογαριασμών κοινής ωφέλειας.
 • ΑΝΑΚΟΠΕΣ με τις οποίες προβάλλονται αντιρρήσεις για οποιονδήποτε λόγο που αφορά στο κύρος της δήλωσης συνέχισης πλειστηριασμού (άρθρο 973 παρ. 6 ΚΠολΔ), καθόσον εκδικάζονται κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων.
 • ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ κατά της προσωπικής κράτησης (άρθρο 1050 ΚΠολΔ) και διαφορές σχετικές με την εκτέλεση προσωπικής κράτησης (άρθρο 1054 ΚΠολΔ).
 • ΑΝΑΚΟΠΕΣ του οφειλέτη πριν από την έναρξη της σε βάρος του διοικητικής εκτέλεσης κατά τον Κ.Ε.Δ.Ε. (άρθρο 73 παρ. 1 Ν.Δ. 356/1974 και ήδη άρθρο 65 παρ. 1 Ν. 4978/2022), οι οποίες εκδικάζονται κατά την τακτική διαδικασία.
 • ΑΝΑΚΟΠΕΣ που εκδικάζονται κατά την εκουσία δικαιοδοσία (π.χ. κατά απόφασης που αναγνωρίζει στην εσωτερική έννομη τάξη το δεδικασμένο/εκτελεστότητα αλλοδαπής δικαστικής απόφασης).

Δείτε το έγγραφο του Πρωτοδικείου Αθηνών 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ