Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

Δικηγόροι προς Άρειο Πάγο: Δώστε μας στοιχεία για τις καθυστερήσεις στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων

Κατατέθηκε αίτημα προς το Ανώτατο Δικαστήριο με επιστολή του προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Δ. Βερβεσού.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικηγόροι προς Άρειο Πάγο: Δώστε μας στοιχεία για τις καθυστερήσεις στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων

Την κοινοποίηση επικαιροποιημένων στοιχείων για το χρόνο καθυστέρησης έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων ζητάει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Δικηγόροι προς ΑΠ: Δώστε τις καθυστερημένες δικαστικές αποφάσεις Δικηγόροι προς ΑΠ: Δώστε τις καθυστερημένες δικαστικές αποφάσεις

Με επιστολή του Δημήτρη Βερβεσού προς την Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μαρία Γεωργίου – που κοινοποιεί και στον υπουργό Δικαιοσύνης – επιθυμούν να λάβουν γνώση για ανωνυμοποιημένα στατιστικά στοιχεία ανά Δικαστήριο σε όλη τη χώρα σχετικά με τις καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων, ιδίως κατά την τρέχουσα περίοδο της πανδημίας. Δικηγόροι προς ΑΠ: Δώστε τις καθυστερημένες δικαστικές αποφάσεις

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το πρόβλημα των καθυστερήσεων στην απονομή της Δικαιοσύνης είναι υπαρκτό εδώ και χρόνια, καθώς ήδη το 2015 εκκρεμούσαν περίπου 800.000 υποθέσεις, ενώ η χώρα από το 1997 μέχρι σήμερα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για περισσότερες από 360 υποθέσεις υπερβολικών καθυστερήσεων.

Αιχμές αφήνει ο κ. Βερβεσός στην επιστολή ειδικά για την καθυστέρηση από μερίδα δικαστών στην έκδοση αποφάσεων, που αγγίζει μερικές φορές τα όρια της αρνησιδικίας. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, όλοι ανεξαιρέτως οι δικαστικοί λαμβάνουν το επίδομα ταχείας έκδοσης αποφάσεων ανεξαρτήτως τήρησης των προβλεπόμενων προθεσμιών.

Δικηγόροι προς ΑΠ: Δώστε τις καθυστερημένες δικαστικές αποφάσεις Δικηγόροι προς ΑΠ: Δώστε τις καθυστερημένες δικαστικές αποφάσεις

Για το λόγο αυτό καταλήγει η επιστολή: «Τόσο οι δικηγόροι, ως συλλειτουργοί της δικαιοσύνης, όσο και ο ελληνικός λαός, στο όνομα του οποίου και μόνον απονέμεται η Δικαιοσύνη, πρέπει να γνωρίζουν τις περιπτώσεις αδικαιολόγητης υπέρβασης των χρονικών ορίων έκδοσης των αποφάσεων, καθώς και εάν επιβάλλονται ή όχι οι προβλεπόμενες εκ του νόμου κυρώσεις».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ