Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Δικηγόροι: Τα “αγκάθια” για τη συμμετοχή τους στην απονομή συντάξεων

Οι αμοιβές και οι ευθύνες που καταλογίζονται στους δικηγόρους μεταξύ των βασικών σημείων διαφωνίας με την απόφαση του υπουργείου Εργασίας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικηγόροι: Τα “αγκάθια” για τη συμμετοχή τους στην απονομή συντάξεων

Στην κατάθεση συγκεκριμένων ενστάσεων ως προς τις προβλέψεις της απόφασης, που υπέγραψε προ ημερών ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και είχε δημοσιεύσει το dikastiko.gr προχώρησε η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Δικηγόροι: Τα "αγκάθια" για τη συμμετοχή τους στην απονομή συντάξεων

Η Συντονιστική από την πρώτη στιγμή είχε χαρακτηρίσει θετική την ανάθεση της διαδικασίας έκδοσης συντάξεων σε δικηγόρους, λαμβανομένου υπόψη του δημόσιου χαρακτήρα του λειτουργήματος και την ανάγκη επίλυσης ενός ιδιαίτερα σημαντικού κοινωνικού προβλήματος. Δικηγόροι: Τα "αγκάθια" για τη συμμετοχή τους στην απονομή συντάξεων

Ωστόσο, επισημαίνει την αντίθεσή της ως προς την έκταση της ευθύνης των δικηγόρων. Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Η Ολομέλεια έχει εκφράσει ήδη την έντονη αντίθεσή της ως προς την έκταση της ευθύνης των δικηγόρων, η οποία υπερβαίνει τα προβλεπόμενα στον Κώδικα Δικηγόρων και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξομοιώνεται με αυτή των υπαλλήλων ΕΦΚΑ, τυγχάνει δε υπέρμετρη και παντελώς άδικη η νομοθετική ρύθμιση επιστροφής των αχρεωστήτων καταβληθεισών συντάξεων και από το δικηγόρο/λογιστή σε περίπτωση σφάλματος οφειλόμενου σε βαριά αμέλειά τους, και μάλιστα πέραν του προβλεπόμενου προστίμου». Δικηγόροι: Τα "αγκάθια" για τη συμμετοχή τους στην απονομή συντάξεων

Παράλληλα, χαρακτηρίζει υπερβολικά χαμηλές τις προβλεπόμενες αμοιβές. «Η Συντονιστική Επιτροπή, με αφορμή την από 2.7.2021 ανακοίνωση τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σχετικά με την αποζημίωση των δικηγόρων για τη συμμετοχή τους στη σχετική διαδικασία, κρίνει ότι η αποζημίωση αυτή θα πρέπει να είναι ενιαία για το σύνολο της διαδικασίας, που αφορά στην έκδοση της σύνταξης, και να είναι ανάλογη του εκτελούμενου έργου και της προβλεπόμενης ευθύνης, θεωρεί δε τις ανακοινωθείσες αμοιβές υπερβολικά χαμηλές για την εργασία που καλούνται να προσφέρουν οι συνάδελφοι με δεδομένη και την ύπαρξη της πρόβλεψης για επαπειλούμενες άνω κυρώσεις» υπογραμμίζεται.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ