Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Δικηγόροι: Ζητούν νομοθετική ρύθμιση για 20ετή προθεσμία διόρθωσης εγγραφών στο Κτηματολόγιο

Επιστολή του προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Δ. Βερβεσού προς τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον Γενικό Διευθυντή του Ελληνικού Κτηματολογίου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικηγόροι: Ζητούν νομοθετική ρύθμιση για 20ετή προθεσμία διόρθωσης εγγραφών στο Κτηματολόγιο freepik

Νέα παρέμβαση κάνουν οι δικηγόροι για το Κτηματολόγιο. Συγκεκριμένα η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος επισημαίνει με απόφασή της τον κίνδυνο απώλειας εµπραγµάτων δικαιωµάτων πολιτών και ανασφάλειας δικαίου επισημαίνει με απόφασή της και για το λόγο αυτό κατέθεσε αίτημα για παράταση της προθεσμίας διόρθωσης ανακριβών πρώτων εγγραφών στις περιοχές που έχουν κτηματογραφηθεί.

Δικηγόροι για Κτηματολόγιο

Eurokinissi

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Ολομέλειας, Δημήτρης Βερβεσός, σε εκτέλεση της από 10.9.2022 απόφασης της, απέστειλε επιστολή στον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Θεόδωρο Λιβάνιο και στον Γενικό Διευθυντή του Ελληνικού Κτηματολογίου κ. Στέφανο Κοτσώλη με την οποία ζητεί την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία να ορίζεται ως 20ετής, αρχομένης από τον χρόνο έναρξης λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων, η προθεσμία για τη δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος διόρθωσης των ανακριβών πρώτων εγγραφών στις περιοχές που έχουν κτηματογραφηθεί και σε κάθε περίπτωση, η προθεσμία αυτή να μην συμπληρωθεί πριν την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Δικηγόροι για Κτηματολόγιο

eurokinissi

Δικηγόροι για Κτηματολόγιο: Αναλυτικά η επιστολή του Δ. Βερβεσού

«Σας γνωρίζουµε ότι η Ολοµέλεια των Πρόεδρων των ∆ικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, διαπιστώνοντας τα σηµαντικά προβλήµατα που έχουν ανακύψει κατά τη διαδικασία της κτηµατογράφησης και κατά τη λειτουργία των Κτηµατολογικών Γραφείων σε πολλές περιοχές της χώρας και τον κίνδυνο απώλειας εµπραγµάτων δικαιωµάτων πολιτών και ανασφάλειας δικαίου, αποφάσισε, κατά τη συνεδρίασή της στις 10.9.2022 στην Καβάλα, να προτείνει την προώθηση νοµοθετικής ρύθµισης, µε την οποία, να ορίζεται εικοσαετής, αρχοµένη από το χρόνο έναρξης λειτουργίας των Κτηµατολογικών Γραφείων, η προθεσµία για την δυνατότητα άσκησης του δικαιώµατος διόρθωσης των ανακριβών πρώτων εγγραφών στις περιοχές που έχουν κτηµατογραφηθεί, χρονικό διάστηµα αντίστοιχο µε το προβλεπόµενο στις περί χρησικτησίας διατάξεις του Α.Κ. και σε κάθε περίπτωση, η προθεσµία αυτή να µην συµπληρωθεί πριν την 31η ∆εκεµβρίου 2023.

Κατόπιν αυτών, παρακαλούµε για την άµεση και λυσιτελή επίλυση του άνω ζητήµατος, στα πλαίσια των αρµοδιοτήτων σας».

Δικηγόροι για Κτηματολόγιο: Πάγιο αίτημα τους

Η ανάγκη θεσμοθέτησης της 20ετούς προθεσμία αποτελεί πάγιο αίτημα του δικηγορικού κλάδου. Όπως είχε γράψει το dikastiko.gr αυτό είχε τεθεί και τον Ιούλιο του 2017, όταν είχε υπάρξει ανταπόκριση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ικανοποίηση της πρότασης για παράταση της προθεσμίας διόρθωσης των αρχικών εγγραφών στο Κτηματολόγιο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022.

Παρά την ικανοποίηση τότε των δικηγόρων για την πρόβλεψη σχετικής διάταξης περί παράτασης, δεν είχαν παραλείψει να ζητήσουν η προθεσμία διορθώσεως των κτηματολογικών εγγραφών να ασκείται όχι εντός 8 ετών από την έναρξη της προθεσμίας, αλλά εντός 20 ετών ώστε να ευθυγραμμιστεί η διάταξη αυτή με την 20ετή παραγραφή που ισχύει στις εμπράγματες διεκδικητικές αγωγές.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ