Σάββατο 10 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Δήλωσε και σώσε τα… πρόστιμα: Η δεύτερη ευκαιρία για τα αδήλωτα τετραγωνικά ακινήτων

Τι προβλέπει τροπολογία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα. Προθεσμία για τους ιδιοκτήτες έως το τέλος του έτους.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δήλωσε και σώσε τα… πρόστιμα: Η δεύτερη ευκαιρία για τα αδήλωτα τετραγωνικά ακινήτων eurokinissi

Μία δεύτερη ευκαιρία με ευνοϊκούς όρους και μικρή επιβάρυνση δίνει ρύθμιση, που κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, για τα αδήλωτα τετραγωνικά, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε διόρθωση προς τους δήμους της επιφάνειας των ακινήτων τους.

Τροπολογία Πέτσα-Δεύτερη ευκαιρία για τα αδήλωτα τετραγωνικά ακινήτων

Σύμφωνα με τη διάταξη, προβλέπεται η δυνατότητα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που καθυστέρησαν ή δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν την προηγούμενη ευνοϊκή ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών και της Κ.Ε.Δ.Ε. για  τη δήλωση των ορθών στοιχείων για τον καθορισμό επιφάνειας ή και χρήσης των ακινήτων τους στους δήμους. Τροπολογία Πέτσα-Δεύτερη ευκαιρία για τα αδήλωτα τετραγωνικά ακινήτων

Προθεσμία μέχρι 31 Δεκεμβρίου για αιτήσεις

Στην ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών επισημαίνεται πως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δηλώσεων στους δήμους ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2021. Περιγράφοντας, τα οφέλη της ρύθμισης αναφέρεται πως:

  • Για τους ιδιοκτήτες που θα υποβάλουν δήλωση ορθών στοιχείων, διαγράφεται το σύνολο των προστίμων, τα οποία προκύπτουν από τις διαφορές των τετραγωνικών μέτρων, για τη χρονική περίοδο προ του 2020. Για τη χρονική, δε, περίοδο από την 1 η Ιανουαρίου 2020 και μετά –και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης– προβλέπεται προσαύξηση 20% επί του ποσού, που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος.

Επισημαίνεται ότι, σε αντίθετη περίπτωση, οι αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων, τελών, προστίμων και προσαυξήσεων για τη χρονική περίοδο προ του 2020, θα ξεπερνούσαν –σε ορισμένες περιπτώσεις– το 200%, ενώ για τη χρονική περίοδο από την 1 η Ιανουαρίου 2020 και μετά, τα πρόστιμα θα ήταν πολλαπλάσια.

  • Οι οφειλές προς τους ΟΤΑ α’ βαθμού που προκύπτουν, θα μπορούν να εξοφληθούν σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης –πλην της τελευταίας– τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για νομικά πρόσωπα. Μηνιαίες δόσεις, με ποσό μικρότερο των ανωτέρω ελαχίστων ορίων που έχουν ήδη καταβληθεί ή βεβαιωθεί μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας ρύθμισης, διατηρούνται σε ισχύ.
Τροπολογία Πέτσα-Δεύτερη ευκαιρία για τα αδήλωτα τετραγωνικά ακινήτων

Στ. Πέτσας: Διπλό όφελος για ιδιοκτήτες και Αυτοδιοίκηση

«Πρόκειται για μία ρύθμιση που έρχεται να ικανοποιήσει τόσο τους ιδιοκτήτες ακινήτων, όσο και την αυτοδιοίκηση. Ταυτόχρονα, επιβραβεύει τους συνεπείς δημότες, οι οποίοι είχαν ανταποκριθεί –στην πρώτη περίοδο ανοίγματος της πλατφόρμας, δηλώνοντας την ορθή επιφάνεια των ακινήτων τους– καθώς πάντα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τους ανθρώπους που εμπιστεύονται την πολιτεία, «τρέχουν» εντός των συγκεκριμένων χρονικών προθεσμιών και κάνουν χρήση των ευεργετημάτων» σημείωσε ο κ. Πέτσας. Τροπολογία Πέτσα-Δεύτερη ευκαιρία για τα αδήλωτα τετραγωνικά ακινήτων

Και υποστήριξε: «Όσοι πολίτες καθυστέρησαν για τον οποιοδήποτε λόγο και επιλέξουν να ενταχθούν, τώρα, στη ρύθμιση, δίνουμε τη δυνατότητα να  πληρώσουν ένα μικρό πρόστιμο σε σχέση με τους προηγούμενους: 20% –και μόνο για την περίοδο από το 2020 και μετά– και όχι πολλαπλάσιο, που θα ήταν το κανονικό πρόστιμο εάν δεν εφαρμοζόταν αυτή η διάταξη. Με αυτόν τον τρόπο, διευρύνεται η βάση υπολογισμού των δημοτικών τελών, με αποτέλεσμα οι δήμοι να μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους επιπλέον πόρους προς όφελος των δημοτών τους, είτε μειώνοντας τα τέλη, είτε χρηματοδοτώντας νέα έργα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ