Σάββατο 18 Μαϊου 2024

Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά: “Τους ενόχλησαν τα πανό” – Τι καταγγέλλει η ΟΔΥΕ – Νέα έγγραφα προ δεκαετιών για την ακαταλληλότητα του κτιρίου – ΦΩΤΟ

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων για την πρόσφατη πυρκαγιά που ξέσπασε στις 2 Απριλίου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά: “Τους ενόχλησαν τα πανό” – Τι καταγγέλλει η ΟΔΥΕ – Νέα έγγραφα προ δεκαετιών για την ακαταλληλότητα του κτιρίου – ΦΩΤΟ

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τις συνθήκες στις οποίες στεγάζεται το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά, σε ένα παντελώς ακατάλληλο κτίριο στο οποίο ξέσπασε φωτιά στις 2 Απριλίου και ευτυχώς όπως λένε όλοι ήταν Κυριακή και δεν υπήρξαν θύματα.

Ένα ακόμη έγγραφο επικαλείται το Τριμελές Συμβούλιο Διεύθυνσης του Δικαστηρίου, το οποίο χρονολογείται από το 2018, ενώ σφοδρή υπήρξε η αντίδραση της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ) στο γεγονός πως πρώτη μέριμνα υπήρξε να κατεβάσουν κάποια πανό έξω από το κτίριο, τα οποία είχαν αναρτήσει σε προ ημερών συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

«Όπως είναι γνωστό το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά στεγάζεται σε ένα ακατάλληλο κτίριο χωρίς καν εξόδους διαφυγής σε περίπτωση κινδύνου, στο ισόγειο του οποίου λειτουργεί κατάστημα πώλησης χρωμάτων!!!» αναφέρει η ΟΔΥΕ και προσθέτει πως κατά της συγκέντρωσης αναρτήθηκαν στην είσοδο του καμένου κτιρίου δύο πανό με συνθήματα “ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΠΑΡΤΕ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΡΑ” και “ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΟΥΜΕ”.

Ωστόσο, σημειώνει πως «αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης εμφανίστηκαν δύο αστυνομικοί οι οποίοι ξήλωσαν τα πανό γιατί όπως είπαν είχαν τέτοια διαταγή. Ο λόγος προφανής. Δεν θέλουν να βλέπουν αποτυπωμένη την πραγματικότητα οι διερχόμενοι πολίτες. Έρχονται και εκλογές…

Σημασία καθώς φαίνεται έχει να μη χαλάει η εικόνα και όχι το πώς θα δώσουν λύσεις στα προβλήματα με την ακαταλληλότητα των δικαστικών κτιρίων τα οποία έχουν επισημανθεί εδώ και πολύ καιρό από την Ομοσπονδία».

Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά

Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά: Το “καμπανάκι” Σταυρόπουλου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΔΥΕ, «το πρόβλημα είχε επισημανθεί από την δεκαετία του 1990 !!! όταν ο Γεώργιος – Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος με την τότε ιδιότητά του ως Σύμβουλος Επικρατείας – Επιθεωρητής, είχε διαπιστώσει και επισημάνει εγγράφως στο Υπουργείο Δικαιοσύνης την ακαταλληλότητα της συγκεκριμένης πολυκατοικίας για την στέγαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά».

Η Ομοσπονδία παραπέμπει μάλιστα σε δηλώσεις του τ. Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας, κ. Σταυρόπουλος όπου έγραψε τα εξής: “Την προηγούμενη Κυριακή έπιασε φωτιά σε κατάστημα του ισογείου της πολυκατοικίας χωρίς ευτυχώς θύματα. Αν ήταν  ημέρα Δευτέρα ή άλλη εργάσιμη, ο αριθμός των θυμάτων ανάμεσα στους δικαστές και τους υπαλλήλους του Δικαστηρίου αλλά και εν γένει  στους ενοίκους και επισκέπτες του κτιρίου αυτού που στερείται εξόδου κινδύνου και μέσων πυροπροστασίας !!! θα ήταν ανυπολόγιστος λόγω τουλάχιστον του καπνού και των αναθυμιάσεων από την πυρκαγιά. Δεν μου είναι εύκολο να κατανοήσω γιατί η επίσημη Πολιτεία αδιαφορεί τόσο προκλητικά  επί δεκαετίες για την απαράδεκτη στέγαση κυρίως του συγκεκριμένου δικαστηρίου αλλά και εν γένει των  δικαστηρίων του Πειραιά. Για τον σίγουρα μεγάλο  αριθμό θυμάτων από την πυρκαγιά μια εργάσιμη ημέρα  θα ήταν μάλλον δύσκολο η ευθύνη να αποδοθεί σε κάποιο ανίδεο αποδιοπομπαίο τράγο που θα έπρεπε η αδιάφορη Πολιτεία επειγόντως τότε να ανεύρει !!! Είναι πράγματι τελείως τυχαίο ότι οι διαχρονικές παραλείψεις των αρμοδίων  δεν πήραν την Κυριακή και τυπικά  εγκληματικές διαστάσεις”. Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά

Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά: “Τα νέα προειδοποιητικά έγγραφα

Στη δημοσιότητα συνεχίζει στο μεταξύ να δίνει όπως έγραψε το dikastiko.gr τα προειδοποιητικά έγγραφα για την ακαταλληλότητα του κτιρίου ο πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, Δήμος Χρυσός.

Από την πρώτη στιγμή μετά την πυρκαγιά είχε εξάλλου αναφέρει πως «τις επόμενες μέρες θα δημοσιευθούν πολλά σχετικά έγγραφα, με τα οποία προειδοποιούσαμε την Πολιτεία εδώ και πολλά χρόνια γι’ αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο».

Στο πλαίσιο αυτό δημοσιοποιήθηκε το νέο έγγραφο από το 2018, ένα ακόμα στη μακρά σειρά σχετικών εγγράφων που απέστελλαν οι Διοικήσεις του Δικαστηρίου στον εκάστοτε Υπουργό Δικαιοσύνης, όπως λέει και όπου αναφέρονται τα εξής:

«Το κτίριο έχει καταπονηθεί από πυρκαγιά που ξέσπασε το έτος 1987, προκληθείσα από το χρωματοπωλείο που στεγάζεται στο ισόγειο, η οποία εξαπλώθηκε στους δύο ορόφους άνωθεν αυτού.  Αρχικώς το κτίριο κρίθηκε ακατάλληλο, (βλ. την 42/87 έκθεση επικίνδυνης οικοδομής της Δ/νσης Πολεοδομίας Πειραιά), ενώ κατόπιν ήρθη η επικινδυνότητά του, βάσει μεταγενέστερης έκθεσης.  Ακολούθως, και λόγω του ότι κατά την κατασκευή του μετρό παρατηρούνταν τριγμοί (σχετ. το 1750/167/11 έγγραφο του Δ/ντή Πολεοδομίας) στο κτίριο διατάχθηκε η σύνταξη μελέτης εδάφους φέροντος οργανισμού από αρμόδιους μηχανικούς με δαπάνη των ιδιοκτητών, παρουσία εκπροσώπων της “ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ” που όμως, είτε δεν πραγματοποιήθηκε, είτε δεν ενημερωθήκαμε ποτέ για το αποτέλεσμά της.

Δεν είναι εφικτή η έκδοση πιστοποιητικού πυρασφάλειας, διότι προφανώς το κτίριο δεν πληροί τις απαιτήσεις πυρασφάλειας (έχουν επανειλημμένως οχληθεί διαχειριστές, ιδιοκτήτες κ.α.).

Δεν διαθέτει έξοδο κινδύνου.

Έχει να συντηρηθεί ουσιαστικά από το έτος κατασκευής του…

Δεν έχει εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ…

Η εξωτερική και εσωτερική κατάσταση αυτού είναι μειωτική για τη λειτουργία του Δικαστηρίου και εν δυνάμει επικίνδυνη για όλους όσους εισέρχονται σε αυτό».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ