Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

ΔΣΑ: Πειθαρχικές διώξεις σε Αλ. Κούγια και Γ. Βλάχο με αφορμή την υπόθεση Λιγνάδη

Θα διερευνηθεί εάν οι εμπλεκόμενοι δικηγόροι έχουν διαπράξει πειθαρχικά κολάσιμα αδικήματα, τα οποία είναι αντίθετα στον Κώδικα Δικηγόρων και στον Κώδικα Δεοντολογίας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΔΣΑ: Πειθαρχικές διώξεις σε Αλ. Κούγια και Γ. Βλάχο με αφορμή την υπόθεση Λιγνάδη eurokinissi

Στην άσκηση πειθαρχικής δίωξης προχώρησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών σε βάρος του Αλέξη Κουγια και του Γιάννη Βλαχου, δικηγόρων στην υπόθεση του καταδικασθέντος σε 12 έτη κάθειρξης Δημήτρη Λιγνάδη.

Ο επικεφαλής των Πειθαρχικών Συμβουλίων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Ζήσης Κωνσταντίνου άσκησε πειθαρχικές διώξεις κατά των δυο συγκεκριμένων δικηγόρων που έχουν εντολείς στην υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη.

Εισηγητής για την υπόθεση της δίκης του Δημήτρη Λιγνάδη, ορίστηκε ο Βασίλης Κατσάνης, ο οποίος θα διερευνήσει εάν οι εμπλεκόμενοι δικηγόροι έχουν διαπράξει πειθαρχικά κολάσιμα αδικήματα, τα οποία είναι αντίθετα  στον Κώδικα Δικηγόρων και στον Κώδικα Δεοντολογίας των Δικηγόρων.

Στην περίπτωση που η απάντηση είναι θετική, θα καλέσει τους εμπλεκόμενους δικηγόρους να παρέχουν εξηγήσεις και θα ακολουθηθεί στην συνέχεια η προβλεπόμενη διαδικασία.

Οι διώξεις κατά Κούγια και Βλάχου έρχονται λίγες μέρες μετά την απόφαση του ΔΣΑ να προχωρήσει σε έρευνες για τις λεγόμενες «τηλεδίκες». Όπως έγραψε το dikastiko.gr με αυτεπάγγελτη παρέμβαση του, ο ΔΣΑ εκκίνησε πειθαρχική διαδικασία κατά παντός υπευθύνου δικηγόρου για τις αποκαλούμενες τηλεδίκες, επι εκκρεμών υποθέσεων.

Τσιάρας

eurokinissi

Η παράλληλα έρευνα για τις «τηλεδίκες»

Σε αυτήν προχώρησε ο πρόεδρος του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Ζήσης Κωνσταντίνου και άσκησε πειθαρχική δίωξη κατά παντός υπευθύνου (in rem) για παραβάσεις του κώδικα δικηγόρων σχετικά με συμμετοχή σε δημόσιες τηλεοπτικές συζητήσεις για εκκρεμείς υποθέσεις στη Δικαιοσύνη.

Η δίωξη δεν είναι προσωποποιημένη αλλά ο αρμόδιος εισηγητής θα κληθεί να εξατομικεύσει τις κατηγορίες, σε έναν κατάλογο δικηγόρων που εκτιμάται ότι μπορει να ξεπεράσει τους 20. Σύμφωνα με τον Κώδικα περί Δικηγόρων, παρέχεται η δυνατότητα ο ΔΣΑ πανελλαδικά να ελέγξει πειθαρχικά όλους τους δικηγόρους για τις τηλεοπτικές εμφανίσεις τους, ανεξάρτητα αν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλο Δικηγορικό Σύλλογο, εκτός των Αθηνών.

Ο πειθαρχικός έλεγχος αφορά προφανώς υποθέσεις όπως αυτή της Ρούλας Πισπιρίγκου ή και άλλες που απασχολούν επι μακρόν την επικαιρότητα όπως π.χ τη στυγερή δολοφονία της Καρολάιν Κράουτς στα Γλυκά Νερά, τις δίκες των ηθοποιών Δημήτρη Λιγνάδη και Πέτρου Φιλιππίδη, κ.λπ.

Σε αυτό το πλαίσιο το πειθαρχικό συμβούλιο θα ζητήσει από τους τηλεοπτικούς σταθμούς αντίγραφα εκπομπών των τελευταιων 2 ετών προκειμένου να διαπιστωθεί η συμμετοχή δικηγόρων , για εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, σε αυτές.

Τηλεδίκες

unsplash

Η κοινή ανακοίνωση των 4 φορέων για τις τηλεδίκες

Είχε προηγηθεί προ ημερών η ανακοίνωση 4 θεσμικών φορέων και συγκεκριμένα της ΕνΔΕ, της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, του ΙΣΑ και της ΕΣΗΕΑ που ένωσαν τις δυνάμεις τους και μετά από σύσκεψη εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση για την ανάγκη εξάλειψης του φαινομένου των «τηλεοπτικών δικών», τονίζοντας πως οι διαστάσεις που «έχει λάβει το φαινόμενο αυτό καθιστούν αναγκαία την ανάληψη πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησης με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβούλιου Ραδιοτηλεόρασης και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων».

Στη συνάντηση, όπως αναφέρει η ανακοίνωση «αφού οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης οφείλουν να εκπληρώνουν τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη υποχρέωσή τους, που παράλληλα είναι και συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών, σε ενημέρωση, συμφώνησαν ότι θα πρέπει να γίνεται η προσήκουσα αξιολογικά στάθμιση μεταξύ της έγκυρης πληροφόρησης και των ορίων που θέτουν το τεκμήριο της αθωότητας, τα συνταγματικώς προστατευόμενα δικαιώματα, ο σεβασμός της αρχής της μυστικότητας της ποινικής προδικασίας, η προστασία των προσωπικών δεδομένων και η διαφύλαξη του ιατρικού απόρρητου.

Η καταπάτηση τέτοιων δικαιωμάτων προσβάλλει τον νομικό πολιτισμό της χώρας και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Το φαινόμενο των «τηλεοπτικών δικών» προκαλεί σύγχυση στην κοινωνία και δυσχεραίνει το έργο των αρμόδιων δικαστικών αρχών.

Οφείλουμε να στηρίξουμε την ανεπηρέαστη απονομή της δικαιοσύνης από τον φυσικό δικαστή. Προς τούτο οφείλουν να ενεργήσουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, τόσο τα όργανα της Πολιτείας, όσο και τα θεσμικά όργανα των συνδικαλιστικών φορέων (πειθαρχικά συμβούλια) προκειμένου να θέσουν φραγμό στην αθέμιτη επιθυμία προβολής και διαφήμισης των συμμετεχόντων στις εν λόγω «δίκες», που μάλιστα προδικάζουν την κρίση των συνταγματικά προβλεπόμενων Δικαστηρίων».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ