Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

Ο “εμπρηστής” της Βαρυμπόμπης αθωώθηκε – Αποδείχθηκε πως εθελοντικά συνέτρεξε να βοηθήσει στην κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς του 2021

Μετά την πολύμηνη προφυλάκισή του, δικαιώθηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών. Τι δηλώνει ο συνήγορός του Θρασύβουλος Κονταξής.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο “εμπρηστής” της Βαρυμπόμπης αθωώθηκε – Αποδείχθηκε πως εθελοντικά συνέτρεξε να βοηθήσει στην κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς του 2021 eurokinissi

Είχε βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, όταν κατηγορήθηκε ως “εμπρηστής” της Βαρυμπόμπης, τον Αύγουστο του 2021 με αποτέλεσμα να καούν συνολικά 83.774 στρέμματα στην περιοχή, με την καταστροφή της Ιπποκρατείου Πολιτείας, επηρεάζοντας άμεσα 6.063 κατοίκους εκ του συνολικού εκτιμώμενου πληθυσμού των 177.308 κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν.

Μετά από μήνες αποδείχθηκε πως επρόκειτο απλώς για μία περίπτωση ενός πολίτη, ο οποίος ασχολείται με… ακραίο τρόπο για την προστασία του περιβάλλοντος και έσπευσε από μόνος του στο σημείο της πυρκαγιάς να συνδράμει στην κατάσβεσή της.

"Εμπρηστής" της Βαρυμπόμπης

EUROKINISSI

Μόνον, που όπως αναφέρεται δεν ήταν ενταγμένος σε κάποια έστω από τις εθελοντικές οργανώσεις που συνδράμουν την Πολιτική Προστασία. Με αποτέλεσμα να στοχοποιηθεί, να κατηγορηθεί από εθελοντές ως τον εμπρηστή, οι οποίοι κάλεσαν την αστυνομία και συνελήφθη.

Μάρτυρες είχαν καταθέσει πως τον είδαν με το μηχανάκι του να κινείται ύποπτα σε σημεία απ’ όπου ξεπηδούσαν φλόγες στο Κρυονέρι όπου έφθασε κάποια στιγμή στις 5 Αυγούστου το πύρινο μέτωπο από την αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη.

Κρίθηκε προφυλακιστέος από την ανακρίτρια χωρίς το δικαίωμα αναγνώρισης περιοριστικών όρων, ενώ δεν υπήρχε κανένα στοιχείο που να τον ενοχοποιεί όπως αναφέρουν οι συνήγοροί του. Υπέβαλε αίτηση αποφυλάκισης η οποία επίσης απορρίφθηκε, ενώ γίνεται λόγος για πλημμέλεια στην ανακριτική διαδικασία.

Προσφάτως ο φερόμενος «εμπρηστής» κρίθηκε ομόφωνα αθώος από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Και όχι μόνον αυτό, αλλά όπως αναφέρεται στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας συγκλόνισαν οι καταθέσεις μαρτύρων που προσήλθαν οικειοθελώς.

Μεταξύ αυτών, ένας δικηγόρος του Πειραιά, ο οποίος ανέφερε πως του έσωσε το σπίτι και ενός άλλου που είδε ότι καίγονταν οι σόλες των παπουτσιών του και του πήγαν κάποια άλλα μποτάκια να φορέσει.

"Εμπρηστής" της Βαρυμπόμπης

EUROKINISSI

Από τον «εμπρηστή» στις πραγματικές αιτίες

Στο διάστημα, που ο εθελοντής ήταν αδίκως προφυλακισμένος εκδόθηκαν πορίσματα που απέδειξαν πως δεν υπήρξε δόλος ή αμέλεια αλλά  η πυρκαγιά προκλήθηκε από πυλώνα της ΔΕΔΔΗΕ.

Όπως έγραψε το dikastiko.gr στα χέρια των εισαγγελικών αρχών περιήλθαν όλα τα στοιχεία όπου έχουν φτάσει για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών τόσο η έγκληση από την πλευρά του Συνεταιρισμού της Ιπποκρατείου Πολιτείας, όσο και η έκθεση πραγματογνωμοσύνης του Ανδριανού Γκουρμπάτση.

"Εμπρηστής" της Βαρυμπόμπης

dikastiko.gr

Σύμφωνα με την έκθεση, που έχει υποβληθεί στην Εισαγγελία, η πιθανότερη αιτία πρόκλησης της πυρκαγιάς είναι η κακή συντήρηση στα ηλεκτροφόρα καλώδια. Ειδικότερα, αναφέρει:

«Από τις 3 δυνατές θεωρητικά αιτίες που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει την πυρκαγιά και συγκεκριμένα:

α) δόλια ενέργεια ορισμένου δράστη, με άγνωστο κίνητρο,

β) εργασία καπνίσματος μελισσών και

γ) ηλεκτρικά αίτια,

Η πλέον πιθανή αιτία της ως άνω πυρκαγιάς είναι η ηλεκτρική αιτία και πιο συγκεκριμένα η πρόκληση ηλεκτρικού τόξου από πλημμελή συντήρηση του δικτύου μεταφοράς υψηλής τάσης στην περιοχή μεταξύ Βαρυμπόμπης και Κρυονερίου.

Και τούτο, γιατί στην περιοχή που διαπιστώθηκε η έναρξη αυτής υπάρχουν 2 πυλώνες μεταφοράς δικτύου υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ… με απόσταση μεταξύ τους 20 μέτρων, ενώ ένας 3ος πυλώνας επίσης μεταφοράς δικτύου υψηλής τάξης του ΑΔΜΗΕ, βρίσκεται σε μικρή απόσταση».

“Εμπρηστής” της Βαρυμπόμπης: Θρασύβουλος Θ. Κονταξής – Βαρύτατες πλημμέλειες της ανακριτικής διαδικασίας

Θρασύβουλος Κονταξής

facebook

Για άδικη προφυλάκιση ενός αθώου κάνει λόγο ο συνήγορος του εθελοντή- «εμπρηστή» ο συνήγορος του Θρασύβουλος Κονταξής, παραπέμποντας και σε σχετικό πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Όπως αναφέρει στο dikastiko.gr:

«Η αφόρητη κοινωνική πίεση λόγω του τεράστιου προβλήματος των πυρκαγιών στη χώρα μας, οι βαρύτατες πλημμέλειες της ανακριτικής διαδικασίας, (με ονοματεπώνυμο), και οι αήθεις καταγγελίες ενός «επαγγελματία» της Πολιτικής Προστασίας του Κρυονερίου, είχαν ως αποτέλεσμα την άδικη προφυλάκιση ενός αθώου, ο οποίος συμμετείχε εθελοντικά, με αυταπάρνηση και με αποδειχθέντα κίνδυνο της ζωής του, στην κατάσβεση της τεράστιας πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη το 2021.

Ήδη με ομόφωνη απόφαση του ΜΟΔ Αθηνών, με σύμφωνη εισαγγελική πρόταση, ο ανώνυμος ήρωας της διπλανής πόρτας και αδίκως προφυλακισθείς, αθωώθηκε πανηγυρικά. Μετά ταύτα, είναι προφανής η ανάγκη αξιόπιστης αξιολόγησης όλων των δικαστικών λειτουργών, έτσι ώστε οι ελπίδες του απλού πολίτη να μην εναποτίθενται σε φωτεινές εξαιρέσεις, όπως στο πρόσωπο του Προέδρου Πρωτοδικών κ. Ιωάννη Ασπρογέρακα, ο οποίος προήδρευε του συγκεκριμένου ΜΟΔ».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ