Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Ειδικό Δικαστήριο για τηλεοπτικές άδειες: Δέχθηκα πιέσεις και απειλές από τον Καλογρίτσα, είπε ο Αθ. Τσάδαρης της ATTIΚA BANK – ΒΙΝΤΕΟ

Το 2021- 2022 άκουσε ότι υπήρχε αμφισβήτηση των χρημάτων της εγγυητικής επιστολής. Τι δήλωσαν οι συνήγοροι του Νίκου Παππά μετά τη σημερινή συνεδρίαση.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ειδικό Δικαστήριο για τηλεοπτικές άδειες: Δέχθηκα πιέσεις και απειλές από τον Καλογρίτσα, είπε ο Αθ. Τσάδαρης της ATTIΚA BANK – ΒΙΝΤΕΟ EUROKINISSI

«Η εταιρία Καλογρίτσα ήταν το τσαπατσουλιστάν της δεκαετίας του ’70» κατέθεσε ο Αθανάσιος Τσάδαρης, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της ΑΤΤΙΚΑ ΒΑΝΚ, ο οποίος καταθέτοντας στο Ειδικό Δικαστήριο υποστήριξε ότι δέχθηκε πιέσεις και απειλές από τον επιχειρηματία προκειμένου η τράπεζα τον χρηματοδοτήσει με 40 εκ ευρώ και μοναδικό ενέχυρο «βοσκοτόπια της Ιθάκης».

«Είναι άδικο να έχουμε καταχωρηθεί ως “Βοσκοτόπια BANK”. Tότε, στις 14-9-2016 πήγαμε στον Καλογρίτσα και του κατέστησα σαφές ότι δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ δάνειο. Εκείνος απλά μας είπε ότι έχει μια έκταση 5 χιλ στρεμμάτων στην Ιθάκη. Σε τέσσερις ημέρες έπρεπε να δώσει το τίμημα και μας ζητούσε δάνειο με ενέχυρο βοσκοτόπια… Εγώ απειλήθηκα από τον Καλογρίτσα. Πάντα είχα τους συνεργάτες μου δίπλα, η πίεση ήταν ασφυκτική. Έφτασε να μου πει ότι “αυτοί που σε καλύπτουν από την ΤτΕ, δεν θα τους περάσει και εγώ τα 40 εκατομμύρια θα τα πάρω” και τότε εγώ έλυσα τη συνεδρίαση και έφυγα. Αυτή η πίεση μας έκανε να πάρουμε ως ΔΣ απόφαση ότι δεν χρηματοδοτούμε κανένα ΜΜΕ για τις τηλεοπτικές άδειες».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την έκδοση της εγγυητικής επιστολής των 3 εκατομμυρίων ευρώ για τη συμμετοχή στον τηλεοπτικό διαγωνισμό, ανέφερε πως η τράπεζα αρνήθηκε την έκδοσή της αφού ο επιχειρηματίας δεν είχε το πιστωτικό όριο. «Τα χρήματα ήρθαν τελικώς. Πιστοποιήθηκε η καθαρότητα των χρημάτων και εκδόθηκε η εγγυητική επιστολή και προχώρησε. Το 2021-22 άκουσα πρώτη φορά ότι υπάρχει αμφισβήτηση των χρημάτων» είπε ο μάρτυρας, που ξεκαθάρισε πως δεν οχλήθηκε ποτέ από το Νίκο Παππά για να βοηθήσει τον επιχειρηματία.

Συνήγοροι Νίκου Παππά: Τα «παραμύθια του κ. Καλογρίτσα και της κυρίας Ευθαλίας» δεν πείθουν κανέναν

Μετά το πέρας της συνεδρίασης στο Ειδικό Δικαστήριο την Παρασκευή, οι τρείς συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην υπουργού, Νίκου Παππά, Γ. Μαντζουράνης, Θ. Μαντάς και Β. Γεωργακόπουλος, προέβησαν στις κάτωθι δηλώσεις:

Ο μάρτυρας Αθανάσιος Τσάδαρης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Attika Bank την περίοδο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, κατέθεσε σήμερα στο Ειδικό Δικαστήριο ότι:

– «Τα χρήματα της εγγυητικής επιστολής Καλογρίτσα, όπως και η προέλευσή τους, ήταν πεντακάθαρα. Η εγγυητική επιστολή εκδόθηκε αφού πιστοποιήθηκε η καθαρότητα των χρημάτων, την οποία δεν αμφισβήτησε κανένας». Όπως επεσήμανε ο μάρτυρας, η τράπεζα έκανε ενδελεχείς και αυστηρούς ελέγχους τόσο με την έλευση των 3 εκατ. ευρώ και πριν την έκδοση της εγγυητικής όσο και, συμπληρωματικά, μετά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού με αφορμή τις διαμαρτυρίες των άλλων υποψηφίων και της αντιπολίτευσης. Και στις δύο περιπτώσεις, για τις οποίες ενημερώνονταν αυτοστιγμή και η ΤτΕ και η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, όλα βρέθηκαν νόμιμα και καθαρά. Άρα, η συμμετοχή του κ. Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα στη διαδικασία, ως προς και αυτό το σημείο, ήταν απολύτως σύννομη.

– «Για την έκδοση της εγγυητικής δεν δέχθηκα πίεση από κανέναν (σ.σ.: από την τότε κυβέρνηση ή την τράπεζα). Ήμουν επιλογή της ΤτΕ και του κ. Στουρνάρα και όχι πολιτική επιλογή για τη συγκεκριμένη θέση, δεν σήκωνα από πιέσεις». Ένας ακόμα μάρτυρας, λοιπόν, «δεν είδε και δεν άκουσε» κανέναν κ. Παππά, δεν δέχθηκε καμία παρέμβαση από τον πρώην υπουργό ή άλλο μέλος της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

– «Ο κ. Καλογρίτσας με πίεζε αφόρητα, λίγες ημέρες πριν την καταβολή της πρώτης δόσης, ώστε να τον χρηματοδοτήσει η τράπεζα με 40 εκατ. ευρώ. Στις 14 Σεπτεμβρίου 2016 συναντηθήκαμε, παρουσία και άλλων στελεχών της τράπεζας, και του κατέστησα σαφές ότι δεν επρόκειτο να πάρει ούτε ένα ευρώ δάνειο από την τράπεζα. Τα 108 εκατ. ευρώ απλήρωτα δάνεια δεν θα αυξάνονταν ούτε ευρώ. Οι πιέσεις από τον Καλογρίτσα ήταν πολύ μεγάλες και συνεχείς». Σύμφωνα με τον μάρτυρα, από τον κ. Καλογρίτσα «δέχτηκα πιέσεις και απειλές […] και ότι “δεν θα σταθείς ούτε δευτερόλεπτο στη θέση σου”», ενώ σε άλλο σημείο έκανε λόγο για απειλητικά μηνύματα και επιστολές σε στελέχη της τράπεζας, δηλαδή στον κ. Κορδαντωνόπουλο, που χειριζόταν τους λογαριασμούς και τα δάνεια του ομίλου Καλογρίτσα και στον κ. Τσακιράκη, ο οποίος επέδειξε, μάλιστα, στον μάρτυρα και μήνυμα του κ. Καλογρίτσα, όπου αναφερόταν στα παιδιά του (σ.σ.: του κ. Τσακιράκη). Την περίοδο, δηλαδή, που για την κυρία Ευθαλία Διαμαντή «ο Παππάς έταζε ότι θα βρει τα λεφτά για τον Καλογρίτσα», ο τελευταίος πίεζε και απειλούσε τραπεζικά στελέχη για τη δανειοδότησή του».

– «Όταν επεστράφη η εγγυητική επιστολή στον κ. Ιωάννη Βλαδίμηρο Καλογρίτσα, τα λεφτά κατέληξαν σε λογαριασμούς των εταιρειών της οικογένειας και από εκεί στην πληρωμή δικών τους υποχρεώσεων». Κατέρρευσε, έτσι, για μια ακόμα φορά, από έναν ακόμα μάρτυρα, μετά τον κ. Στουρνάρα και τον κ. Πανταλάκη, ότι τα χρήματα δόθηκαν, δήθεν «με εντολή Παππά», για την έκδοση του Documento.

Τα «παραμύθια του κ. Καλογρίτσα και της κυρίας Ευθαλίας» όχι μόνο δεν μπορούν να πείσουν κανέναν, αλλά προκαλούν και κλαυσίγελο σε κάθε λογικό άνθρωπο. Κάθε κατάθεση μάρτυρα καταρρίπτει κάθε δήθεν «αποκαλυπτικό» στοιχείο. Η πολιτική δίωξη Παππά είναι πλέον ολοφάνερη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ