Σάββατο 10 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Ειδικό Δικαστήριο για τηλεοπτικές άδειες: Υπήρξαν συχνές επαφές Παππά και Καλογρίτσα – Δεν επιβεβαιώνουν οι μάρτυρες συνεργασία για το διαγωνισμό

Τι κατέθεσαν το στέλεχος της εταιρείας του “κόκκινου εργολάβου” Γ. Μπασιάς και ο δημοσιογράφος Δ. Βερύκιος για τη συνάντηση Καλογρίτσα - Κοντομηνά. Οι δηλώσεις των συνηγόρων Παππά.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ειδικό Δικαστήριο για τηλεοπτικές άδειες: Υπήρξαν συχνές επαφές Παππά και Καλογρίτσα – Δεν επιβεβαιώνουν οι μάρτυρες συνεργασία για το διαγωνισμό (EUROKINISSI)

Με τις καταθέσεις του Γιώργου Μπασιά και του Δήμου Βερύκιου συνεχίστηκε η δίκη του Νίκου Παππά και του Χρήστου Καλογρίτσα στο Ειδικό Δικαστήριο για τις τηλεοπτικές άδειες.

Το στέλεχος της εταιρίας Τοξότης εκτίμησε ότι το 2016 οι επισκέψεις του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στα γραφεία του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα ήταν για κάποια συνεργασία. «Δε νομίζω ότι ερχόταν για να πιεί καφέ» είπε χαρακτηριστικά εξηγώντας ότι είχε δει πολλές φορές τον Νίκο Παππά να κυκλοφορεί στα γραφεία του ομίλου Καλογρίτσα και είχε συνεχείς επαφές με το επιχειρηματία.

Ναυάγιο

EUROKINISSI

Δίκη Παππά-Καλογρίτσα: “Δεν νομίζω ότι ερχόταν να πιει καφέ στο γραφείο”

Μάρτυρας: Τον Νίκο Παππά τον έχω δει αρκετές φορές στα γραφεία μας, κυκλοφορούσε. Δεν ξέρω για ποιο λόγο ερχόταν. Ξέρω για τις επαφές και για την προσπάθεια να πάρει μέρος στις τηλεοπτικές άδειες. Ξέρω ότι συνεργαζόταν ο κ. Παππάς με τον κ. Καλογρίτσα για να πάρει μέρος στον διαγωνισμό.

Εισαγγελέας: Δηλαδή τι εννοείτε “συνεργασία”

Μάρτυρας: Δεν ήμουν ποτέ παρών σε συναντήσεις τους. Ξέρω μόνο ότι ήταν πολλές και στα γραφεία μας και εκτός. Δεν νομίζω ότι ερχόταν να πιει καφέ στο γραφείο του κ. Καλογρίτσα.

Εισαγγελέας: Πώς συμπεραίνετε ότι συνεργάζονταν;

Μάρτυρας: Είναι δική μου αντίληψη, δεν μπορώ να σας απαντήσω. Αυτό είναι το συμπέρασμά μου και από τα γεγονότα που διαδραματίζονταν εκείνη την περίοδο του διαγωνισμού. Δεν μπορώ να απαντήσω, γιατί δεν ξέρω. Μπορώ να έχω προσωπική κρίση και άποψη.

Εισαγγελέας: Θέλουμε να μας πείτε πραγματικά γεγονότα.

Μάρτυρας: Το μόνο πραγματικό γεγονός είναι ότι είχαν πολλές συνεργασίες στα γραφεία μας την περίοδο που διαδραματίζονταν τα συγκεκριμένα γεγονότα με τις τηλεοπτικές άδειες.

Ειδικό Δικαστήριο για τηλεοπτικές άδειες

eurokinissi

Σε εκείνο το σημείο ο μάρτυρας ένιωσε αδιαθεσία και χρειάστηκε το δικαστήριο να διακόψει. Πάντως λίγο νωρίτερα, υποστήριξε πως δεν γνώριζε για την συμφωνία που είχαν συνάψει οι δύο πλευρές, Τοξότης-CCC.

«Στις 30 Αυγούστου μου έδωσε την εντολή χωρίς άλλη διευκρίνιση και την επόμενη ημέρα έγινε μια σύσκεψη στα γραφεία της CCC και του ζήτησαν μια προσφορά για ένα συγκεκριμένο έργο. Ήταν ένα έργο 500 εκατομμυρίων και ήθελαν προσφορά για τα ηλεκτρομηχανολογικά. Μου έδωσαν ένα μονοσέλιδο. Τους είπα “μόνο μια σελίδα; Μου είπαν ότι είναι μια εικονική προσφορά. Είχε έντεκα τομείς εργασιών. Μου έκαναν παράκληση να το υποβάλω άμεσα και στις 20 Σεπτεμβρίου τους έστειλα μισή σελίδα προσφορά 262 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν είχε δοθεί κανένα άλλο χαρτί πλην αυτού του μονοσέλιδου να αφορά το έργο. Κανονικά σε ένα τέτοιο έργο η προσφορά είναι πολυσέλιδη, δεν κουβαλιέται και σε σχεδόν μισό μήνα είναι αδύνατον να συνταχθεί. Συνήθως τέσσερις μήνες χρειάζονται για τέτοιες προσφορές».

Ειδικό

eurokinissi

Για «τιμωρία» του Νίκου Παππά από το σύστημα έκανε λόγο ο Δήμος Βερύκιος που κατέθεσε αμέσως μετά. Όταν ερωτήθηκε από την πρόεδρο Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα για την συνάντηση του Δημήτρη Κοντομηνά με τον Χρήστο Καλογρίτσα μετά την πρώτη φάση του διαγωνισμού και εάν γνωρίζει κάτι για το ρόλο του Νίκου Παππά, είπε: «Ο Καλογρίτσας είχε την άδεια. Κανένας δεν ήθελε να κλείσει ο ΑΛΦΑ. Η τότε κυβέρνηση διαισθανόταν το πολιτικό κόστος και ο κ. Καλογρίτσας θα έπαιρνε ένα έτοιμο κανάλι. Πίστευαν ότι ήταν “ψόφιος” επιχειρηματίας λόγω οικονομικών προβλημάτων και θα μπορούσαν να του πάρουν το κανάλι.

Πρόεδρος: Με δεδομένο ότι ο Κοντομηνάς ήταν εκτός διαγωνισμού, υπάρχει περίπτωση να ζήτησε από τον Νίκο Παππά να βρουν λύση;

Μάρτυρας: Μπροστά μου δεν είχε μιλήσει ο Κοντομηνάς με τον Παππά. Με τον Τσίπρα είχε μιλήσει, με άλλους υπουργούς είχε μιλήσει με τον Παππά μπροστά μου δεν είχε μιλήσει ποτέ. Και δεν του χρωστώ, ξέρω ότι είχε ζητήσει ο Παππάς την απόλυσή μου. Αλλά δεν χρειάζεται να τον τιμωρήσω εγώ τον Παππά, τον τιμώρησαν οι ίδιοι. Πέντε χρόνια δεν τον έχουν αφήσει να βγει στην τηλεόραση. Τον έχουν καταδικάσει μόνοι τους.

Εθνική Αρχή Διαφάνειας

FREEPIK

Δήλωση των Γ. Μαντζουράνη, Θ. Μαντά και Β. Γεωργακόπουλου, συνηγόρων υπεράσπισης του Ν. Παππά

Ακόμα δύο μάρτυρες, ο δημοσιογράφος και στενός συνεργάτης του Δ. Κοντομηνά, κ. Δήμος Βερύκιος και το υψηλόβαθμο στέλεχος της Τοξότης Α.Ε., κ. Γιώργος Μπασιάς, δεν είδαν και δεν άκουσαν τον Νίκο Παππά στην προσπάθεια τού κ. Χρήστου Καλογρίτσα να διεκδικήσει τηλεοπτική άδεια και να αποκτήσει κανάλι.

Ο κ. Βερύκιος επεσήμανε ότι:

«Δεν είδα ποτέ τον Παππά στον Alpha. Δεν είχε μιλήσει ο Κοντομηνάς μαζί του. Τον μισούσε (σ.σ.: λόγω του διαγωνισμού), τον είχε κάνει εχθρό». 

«Δεν έχω ούτε ένα στοιχείο κατά του Ν. Παππά για να του τη “ρίξετε”». 

«Το ραντεβού Κοντομηνά – Καλογρίτσα κλείστηκε μετά από επικοινωνία των δύο. Ο Καλογρίτσας τηλεφώνησε πρώτος». 

«Μετά το ραντεβού, ο Κοντομηνάς μού είπε: Τελικά, ο Καλογρίτσας δεν είναι “δικός” τους (σ.σ.: της τότε κυβέρνησης)». 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η αναφορά του κ. Δήμου Βερύκιου για τη «στοχοποίηση», όπως χαρακτηριστικά είπε, του Ν. Παππά. Όπως κατέθεσε:

«Στη στρατηγική μας να ρίξουμε τον διαγωνισμό, έπρεπε -για να εικονοποιήσουμε την οργή- να στοχοποιήσουμε τον Παππά». 

«Οι καναλάρχες συναντώνται, μιλάνε, έχουν κοινή στρατηγική κάποιες φορές. Ο Ν. Παππάς τιμωρήθηκε από τους έχοντες τη δύναμη και την εξουσία των μίντια». 

Ανθρωποκτονία στην Κω

freepik

Ο κ. Μπασιάς, συνεργάτης του κ. Καλογρίτσα, παρά τις αναφορές του, κατέθεσε πως δεν έχει και τελικά δεν κατέθεσε κανένα στοιχείο για τη δήθεν εμπλοκή του κ. Παππά στη συνεργασία Χούρι – Καλογρίτσα. 

Μετά τις επίμονες ερωτήσεις της εισαγγελέως για το πως αναφέρεται σε «ρόλο Παππά», ο ίδιος αναγκάστηκε να δηλώσει ότι δεν γνωρίζει το παραμικρό. 

Μια ακόμα συνεδρίαση ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο. Μόνο νέο στοιχείο η στοχοποίηση του Ν. Παππά από τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, εκτός από τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ