Τρίτη 03 Οκτωβρίου 2023

Βαξεβάνης στο Ειδικό Δικαστήριο: “Κατά την άποψή μου η κυρία Ράικου έπρεπε να είναι κατηγορούμενη”

Τι κατέθεσε ο εκδότης για δημοσιεύματα που την ενέπλεκαν. Δεν δέχθηκε πιέσεις από τον Παπαγγελόπουλο είπε ο πρώην επίκουρος εισαγγελέας διαφθοράς Στέλιος Μανώλης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βαξεβάνης στο Ειδικό Δικαστήριο: “Κατά την άποψή μου η κυρία Ράικου έπρεπε να είναι κατηγορούμενη” eurokinissi
Για στοιχεία από δημοσιογραφική έρευνα και μια εισαγγελέα που καταγγέλθηκε από συνάδελφο της και όφειλε λόγω του συζύγου της να μην εμπλακεί στη Novartis έκανε λόγο στην κατάθεση του στο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορουμένους τους Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και Ελενη Τουλουπακη, ο εκδότης Κώστας Βαξεβάνης.
«Η κυρία Ράικου έπρεπε να είχε παραιτηθεί από την υπόθεση της Novartis, καθώς υπήρχε οικογενειακή εμπλοκή, καθώς υπάρχουν δυο εμβάσματα στον τραπεζικό λογαριασμό του συζύγού της, γιατρού στο επάγγελμα, μέσω ιατρικών προγραμμάτων- μελετών» είπε ο Κώστας Βαξεβάνης και αναφέρθηκε στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας του, βάσει του οποίου η Ελένη Ράικου είχε δεχθεί δυο αναφορές από την ανακρίτρια Ηλιάνα Ζαμανίκα επειδή δεν της παρέδιδε στοιχεία.
Ειδικό Δικαστήριο

eurokinissi

Πρόεδρος: Φτάνουμε στο σημείο όπου η εφημερίδας σας κάνει ένα δημοσίευμα για ξεχασμένη δικογραφία, τον Μάρτιο του 2017…
Βαξεβάνης: Υπήρξε ένα δημοσίευμα για την εισαγγελία Διαφθοράς και την κ. Ράικου κατόπιν πληροφοριών που είχαν διασταυρωθεί.  Στο δημοσίευμα αναφέρονταν  η κ. Ζαμανίκα είχε καταθέσει κατά Ράικου και Ελευθεριάνου αναφορά επειδή δεν είχαν παραδώσει μια σειρά από στοιχεία που είχαν στα χέρια τους για εξοπλιστικά. Δεν ήταν απλές αναφορές ήταν συγκεκριμένες για την κ. Ράικου.
Το δε παρασκήνιο της υπόθεσης αυτής είναι ότι ένας πραγματογνώμονας που ερευνούσε το θέμα των οπλικών συστημάτων διαπίστωσε ότι σκληροί δίσκοι και άλλα έγγραφα δεν είχαν παραδοθεί στην ανάκριση. Αυτός ενημέρωσε την κ. Ζαμανίκα η οποία έκανε δυο αναφορές προς τους προϊσταμένους της και στις οποίες ανέφερε το περαστικό. Ήταν σαφής όμως η τοποθέτησή της ότι η απόκρυψη αυτών των  στοιχειών ήταν σημαντική για την έκβαση της ανάκρισης.
Ζητούσε να της παραδοθούν αυτά τα στοιχεία. Εμείς είχαμε ως δεδομένο ότι πολλά στοιχεία με κιβώτια έγραφα και σκληρούς δίσκους όλως τυχαίως δεν παραδόθηκαν. Κατά τη κρίση μου τη δημοσιογραφική αυτό η απόκρυψη στοιχείων.
Πρόεδρος: Αυτό το δημοσίευμα…που βρήκατε αυτές τις αναφορές Ζαμανίκα;
Βαξεβάνης: Ο δημοσιογράφος καλύπτεται από το απόρρητο, μια φορά το έχω σπάσει όταν με μήνυσε ο Μανιαδάκης.
Πρόεδρος: Εδώ η κατηγορία είναι ότι σας το διοχέτευσε ο κατηγορούμενος Παπαγγελόπουλος.
Βαξεβάνης: Αυτό πρέπει να το αποδείξει κάποιος που το λέει. Και εγώ επιδιώχθηκε να συρθώ σε αυτό το δικαστήριο με κατασκευές και υποθέσεις να παραλαμβάνω δήθεν κάτι χωρίς αποδείξεις. Ζητώ ότι καταθέτω και τα οποία αφορούν στην Ράικου και Τσατάνη να διαβιβαστούν σε εισαγγελέα για να διωχθούν για ψευδορκία.
Πρόεδρος: Η κυρία Ράικου δεν είπε ποτέ κάτι τέτοιο.
Βαξεβάνης: Αντιστρέψαμε τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και το κράτος δικαίου για να οδηγήσουμε στα δικαστήρια ανθρώπους χωρίς αποδείξεις.  Έχω ταλαιπωρηθεί τρία χρόνια με δολοφονία χαρακτήρα. Έχετε και την ιστορική ευθύνη αληθείας οι δυο κυρίες αυτές Τσατάνη και Ραίκου έχουν δεχθεί και οι δυο δημοσιογραφική κριτική και έχω καταγράψει και για τη σκανδαλώδη εμπλοκή τους σε διάφορα θέματα. Βρέθηκαν να πουν λοιπόν ότι μου τα έδωσε ο Παπαγγελόπουλος. Και εγώ λέω ότι τα στοιχεία αυτά μου τα έδωσε αυτός που έβγαζε τις φωτοτυπίες. Ο λόγος μου απέναντι στο λόγο της. Αυτή πρέπει να αποδείξει αυτά που λέει.
Πρόεδρος: Για ποιο λόγο σε μια εισαγγελέα που είχε την εκτίμηση συναδέλφων της να γράψετε κάτι τέτοιο εναντίον της κατά το χρόνο που χειρίζονταν μια τόσο σοβαρή υπόθεση;
Βαξεβάνης: Για να αντιστρέψω το ερώτημα. Δηλαδή να μην γράφω κάτι για κάποιον πολιτικό, δικαστή επειδή χειρίζεται κάποια υπόθεση. Δεν την κατήγγειλα εγώ μια συνάδελφος της την κατήγγειλε. Η κυρία Ράικου έπρεπε να δηλώσει αποχή από Novartis διότι ό σύζυγος της έχει εντάλματα πληρωμής από την εταιρεία αυτή.
Πρόεδρος: Εκείνη είπε ότι αυτό το δημοσιεύμα την οδήγησε στην απόφαση να παραιτηθεί ….
Βαξεβάνης: Πριν προλάβει να κυκλοφορήσει η εφημερίδα υπέβαλλε την παραίτησή της λέγοντας ότι συμφέροντα την έχουν στοχοποιήσει επειδή χειρίζεται την υπόθεση της Novartis. Στη συνέχεια το αλλάζει το αφήγημα και λέει αρχικά για πολιτικά συμφέροντα και συμφέροντα φαρμακευτικών και μετά λέει για το Παπαγγελόπουλο. Παραιτήθηκε μια εισαγγελέας Διαφθοράς από ένα τρέιλερ δηλαδή; Τι δουλειά έχω εγώ με τα πειθαρχικά της κ. Ράικου εγώ δημοσίευσα ένα πραγματικό γεγονός.
Πρόεδρος: Από τον κ. Παπαγγελόπουλο δεν το έχετε πάρει…
Βαξεβάνης: Γιατί ήταν αποδέκτης του εγγράφου για να το έχει; Η κυρία Ράικου ήταν εμπλεκόμενη σε πράξεις που κατά την  άποψή μου έπρεπε να είναι κατηγορούμενη σήμερα. Είχε οικογενειακή εμπλοκή με το θέμα της Novartis ο σύζυγός της. Η οικογένεια Ραίκου σχετίζονταν με το φάρμακο, δεν είναι αυτό που παρουσιάζει η κ. Ραικου. Από πού προκύπτει ότι κάποιοι προσπάθησαν να την παρεμποδίσουν; Γιατί δεν έβαλε τότε τον Παπαγγελόπουλο στο σκαμνί, το έκανε μετά από δυο χρόνια.
Ειδικό Δικαστήριο

eurokinissi

Ειδικό Δικαστήριο: Τι κατέθεσε ο πρώην επίκουρος εισαγγελέας διαφθοράς Στέλιος Μανώλης

Κατά τη σημερινή δικάσιμο κατέθεσε και ο πρώην επίκουρος εισαγγελέας διαφθοράς Στέλιος Μανώλης, ο οποίος αναφέρθηκε στην υπόθεση των τριών αναφορών των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ προς την Εισαγγελία Διαφθοράς.
Ο μάρτυρας κατέθεσε είπε ότι είχε λάβει γνώση του περιεχομένου των δυο μόνο αναφορών, οι οποίες δεν αποτελούσαν μηνύσεις, δεν είχαν τα στοιχεία μήνυσης και δεν ανέφεραν συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο και είχαν ενημερωτικό χαρακτήρα και στοιχεία προς διερεύνηση.
«Εγώ δεν ενημέρωσα την κα. Τουλουπάκη για τις αναφορές γιατί δεν θεώρησα ότι έπρεπε νωρίτερα. Αποφασίστηκε να διαβιβαστούν μαζί με τη δικογραφία της Novartis γιατί μεταξύ άλλων οι προστατευόμενοι μιλούσαν για τον τρόπο τιμολογήσεων των φαρμάκων. Ως εκ τούτου με τις καταθέσεις όπου γινόταν αναφορά σε υπουργικές πράξεις έκρινα ότι έπρεπε ότι πρέπει οι αναφορές να διαβιβαστούν ως στοιχεία, να συναποσταλούν» ανέφερε ο κύριος Μανώλης.
Σε ερώτηση της προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου για τον εάν είχε δεχθεί πιέσεις από τον κ. Παπαγγελόπουλο απάντησε ότι τον τον συνάντησε δυο φορές μόνο σε τυπικές επισκέψεις.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ