Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

Ειδικό Δικαστήριο: Στις 19 Σεπτεμβρίου η πρώτη συνεδρίαση για Δ. Παπαγγελόπουλο και Ελ. Τουλουπάκη – Οι δικαστές που θα δικάσουν

Σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου που θα δικάσει την υπόθεση Παπαγγελόπουλου και Τουλουπάκη, θα είναι η αρεοπαγίτης Βασιλική Ηλιοπούλου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ειδικό Δικαστήριο: Στις 19 Σεπτεμβρίου η πρώτη συνεδρίαση για Δ. Παπαγγελόπουλο και Ελ. Τουλουπάκη – Οι δικαστές που θα δικάσουν (eurokinissi)

Στις 19 Σεπτεμβρίου ορίστηκε η πρώτη συνεδρίαση στο Ειδικό Δικαστήριο για την δίκη με κατηγορούμενους τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Όπως έχει γράψει το dikastiko.gr, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου  που θα δικάσει την υπόθεση Παπαγγελόπουλου και Τουλουπάκη, θα είναι η αρεοπαγίτης Βασιλική Ηλιοπούλου, ενώ στην υπόθεση Παππά στην οποία παραπέμπεται και ο Χρ. Καλογρίτσας, πρόεδρος θα είναι η αρεοπαγίτης Ανθή Γκάμαρη, η οποία όμως έχει κληρωθεί και ως τακτικό μέλος στην υπόθεση του κ. Παπαγγελόπουλου.

Η πρώτη κλήρωση που έγινε στη Βουλή αφορούσε τα μέλη για το Ειδικό Δικαστήριο που θα δικάσει τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτριο Παπαγγελόπουλο και την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Η κλήρωση, που διεξήχθη από τον πρόεδρο της Βουλής, Κ. Τασούλα, έγινε μεταξύ των μελών του Αρείου Πάγου, του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, για την ανάδειξη δεκατριών τακτικών και έξι αναπληρωματικών μελών του αρμοδίου Ειδικού Δικαστηρίου, καθώς και του ασκούντος καθήκοντα εισαγγελέα και του αναπληρωτή του, σύμφωνα με τα άρθρα 86 παρ. 4 του Συντάγματος, 158 παρ. 1 και 2 του Κανονισμού της Βουλής και 12 του ν. 3126/2003 «Ποινική ευθύνη των Υπουργών» όπως ισχύουν, μετά από την έκδοση του με αριθμό 25/2022 Βουλεύματος του Δικαστικού Συμβουλίου του άρθρου 86 παράγραφος 4 του Συντάγματος.

EUROKINISSI

Τα μέλη που κληρώθηκαν από τον Άρειο Πάγο (7 τακτικά μέλη και 3 αναπληρωματικά μέλη) είναι:

Τακτικά μέλη:

 1. Μυρσίνη Παπαχίου
 2. Μαρία Μουλιανιτάκη
 3. Ανθή Γκάμαρη
 4. Μαριάνθη Παγουτέλη
 5. Ζαμπέτα Στράτα
 6. Ελένη Φραγκάκη
 7. Βασιλική Ηλιοπούλου

Αναπληρωματικά μέλη:

 1. Αικατερίνη Κρυσταλλίδου
 2. Μαρία Κουβίδου
 3. Γεώργιος Κόκκορης

Από το Συμβούλιο της Επικρατείας (6 τακτικά μέλη και 3 αναπληρωματικά μέλη) κληρώθηκαν οι:

Τακτικά μέλη:

 1. Βασίλειος Αραβαντινός
 2. Νικόλαος Σκαρβέλης
 3. Σοφία Βιτάλη
 4. Βαρβάρα Ραφτοπούλου
 5. Όλγα Ζύγουρα
 6. Ρωξάνη Γιαννουλάτου

Αναπληρωματικά μέλη:

 1. Παναγιώτης Τσούκας
 2. Χρήστος Λιάκουρας
 3. Άννα Καλογεροπούλου

Ασκούσα καθήκοντα τακτικής Εισαγγελέως: Όλγα Σμυρλή

Ασκούσα καθήκοντα αναπληρώτριας Εισαγγελέως: Αριστέα Θεοδόση

Γιατί παραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο

Η παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου,από το πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, είναι ομόφωνη για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος, που αφορά την μη αποστολή στη Βουλή των καταγγελιών-μηνύσεων τριών βουλευτών του ΚΙΝΑΛ -ΠΑΣΟΚ (το 2017) για τον τότε υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουπλή και τον τότε υφυπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό για μη τιμολόγηση φαρμάκων το 2015.

Παράλληλα, ο κ. Παπαγγελόπουλος, παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος κατ΄ εξακολούθηση, για πιέσεις και παρεμβάσεις που φέρεται ότι άσκησε σε τρεις εισαγγελικούς λειτουργούς

Για την παράλειψη της μη αποστολής του «φακέλου Κουρουπλή» στην Βουλή παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο και η κυρία Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας. Η παραπομπή αυτή της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς, έγινε κατά πλειοψηφία τριών ψήφων υπέρ και δύο κατά. Συγκεκριμένα, μειοψήφησαν η Όλγα Σχετάκη-Μπονάτου και ο Βασίλης Ανδρουλάκης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ