Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Εκλογές 2023: Όλα όσα συζητήθηκαν στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών – ΒΙΝΤΕΟ

Τι απάντησαν στις έξι θεματικές ενότητες οι πολιτικοί αρχηγοί

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εκλογές 2023: Όλα όσα συζητήθηκαν στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών – ΒΙΝΤΕΟ Eurokinissi

Χωρίς ουσιαστικό νικητή αλλά με στοιχεία που θα τροφοδοτήσουν την πολιτική αντιπαράθεση ενόψει των εκλογών, ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης το πολυαναμενόμενο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών ενώπιον εκατομμυρίων πολιτών.

Αν και το αυστηρό πλαίσιο της τηλεμαχίας, όπως είχε αποφασιστεί από τη διακομματική επιτροπή, δεν επέτρεπε πολλά περιθώρια για συνθήκες εποικοδομητικού διαλόγου, η παρουσία εντούτοις των έξι δημοσιογράφων και κυρίως οι ερωτήσεις τους στρίμωξαν τους πολιτικούς αρχηγούς οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις απέφυγαν εντέχνως να απαντήσουν.

ντιμπέιτ πολιτικών αρχηγών

Eurokinissi

Τα θέματα των υποκλοπών αλλά και της νέας γενιάς ήταν οι δύο ενότητες όπου το θερμόμετρο «ανέβηκε» και ουσιαστικά έδωσαν μια κάποια «πνοή» στην τηλεμαχία.

Μετά το τέλος της διαδικασίας, οι πολιτικοί αρχηγοί κατά την αποχώρησή τους έκαναν δηλώσεις: «Η τελική αξιολόγηση για το “ποιος έφαγε γκολ και ποιος έβαλε” θα κριθεί σε 10 μέρες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «Μην προδικάζουμε ότι θα υπάρξουν δεύτερες εκλογές» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, «Να πάρουμε απόφαση αλλαγής – Στον ελληνικό λαό αξίζει κάτι πολύ περισσότερο» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, «Γιατί αυτοί είναι και εμείς αυτοί είμαστε» τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας· «Πολύ κακό ντιμπέιτ» το χαρακτήρισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, «Δεν είμαι πολιτικός όπως οι άλλοι, είμαι επιχειρηματίας, προετοιμάζομαι για κάθε ενδεχόμενο» επεσήμανε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την αποχώρηση, ένα από τα αστεία περιστατικά ήταν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έπεσε» πάνω στις δηλώσεις του Γιώργου Παπαδάκη. «Αυτό λέγεται photobomb», είπε ο πρωθυπουργός στον έμπειρο δημοσιογράφο, πριν πάρει σειρά για να κάνει τις δικές του δηλώσεις.

ντιμπέιτ πολιτικών αρχηγών

Eurokinissi

Ντιμπέιτ πολιτικών αρχηγών: Μηνύματα

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, «πόνταρε» πολλά στον τομέα οικονομία και ανάπτυξη, προτάσσοντας την ανάγκη για συνέχεια στη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έτσι ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα. Παράλληλα, εξήγησε πως τα εθνικά ζητήματα και τα εξοπλιστικά προγράμματα δεν επιδέχονται επαναδιαπραγμάτευσης ενώ αναφορικά με το θέμα των παρακολουθήσεων υποστήριξε πως δεν σκέφτηκε ουδέποτε την παραίτηση.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε επιπλέον για την ανάγκη να μειωθούν οι ανισότητες σε όλους τους τομείς, όπως η Υγεία και η Παιδεία, ενώ μιλώντας για το Περιβάλλον και την Ενέργεια στάθηκε ξανά στο θέμα της οικονομίας. Τέλος, μιλώντας προς τη νέα γενιά, έκανε κάλεσμα για συμμετοχή στις Εκλογές.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε περισσότερο βάρος στην κοινωνική πολιτική που έχει στο κυβερνητικό του πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα που θα δώσει «ανάσα» σε όλους τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, ενώ σε ερωτήσεις για τα εθνικά θέματα, εξήγησε πως υπάρχουν συμφωνίες που θα τηρηθούν ενώ παράλληλα τόνισε ότι το προσφυγικό απαιτεί πιο σοβαρές λύσεις από τον φράχτη στον Έβρο. Στο θέμα των παρακολουθήσεων, ωστόσο, ο κ. Τσίπρας δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μιλώντας για την Παιδεία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην ελάχιστη βάση εισαγωγής και έκανε πρόταση έκπληξη στον Δημήτρη Κουτσούμπα. Παράλληλα, ανέφερε ξανά την ανάγκη να περάσει η ΔΕΗ στον δημόσιο έλεγχο, ενώ εξαπέλυσε νέα επίθεση στην κυβέρνηση μιλώντας για τα ιδιωτικά κολέγια.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, από την πλευρά του εμφανίστηκε σταθερός στην τακτική «Ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας για πρωθυπουργός». Μιλώντας για την οικονομία, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πως λέει «ναι» στη σταθερότητα για να δοθεί προοπτική αλλά όχι στην παρακμή. Σχετικά με την εξωτερική πολιτική, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως η Ελλάδα πρέπει να γίνει πρωταγωνίστρια στην ΕΕ και να διεθνοποιήσει το πρόβλημα με την Τουρκία, ενώ για το θέμα των παρακολουθήσεων ανέφερε πως εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη. Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για την ανάγκη να σταματήσουν οι κομματικοί διορισμοί, αλλά και για την «πράσινη» μετάβαση στον τομέα της Ενέργειας. «Η νέα γενιά έχει πολλά εφόδια, αλλά λίγες ευκαιρίες», είπε επίσης ο κ. Ανδρουλάκης τονίζοντας πως αυτό χρίζει άμεσης αλλαγής.

ντιμπέιτ πολιτικών αρχηγών

Eurokinissi

Οι απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών όπως κατέγραψε το ethnos.gr

Οι απαντήσεις στην έκτη θεματική ενότητα – Νέα Γενιά

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Οι νέοι έχουν κάθε δίκαιο να είναι επιφυλακτικοί έναντι της εξουσίας. Και θα αξιολογήσουν αυτή την κυβέρνηση αυστηρά. Και δεν είχα καμία δυσκολία να παραδεχθώ όπου είχα λάθος. Ένα λάθος όταν επαναλαμβάνεται γίνεται σφάλμα. Ο βαθμός που θα μπει στην κυβέρνηση, θα μπει από τους πολίτες στην κάλπη. Η κυβέρνηση θα τεθεί στην κρίση των πολιτών. Θα ζητούσα από τους νέους να αξιολογήσουν πολύ αυστηρά τα κόμματα, θα τους ζητούσα να συμμετέχουν στις εκλογές» ανέφερε προς τον Αντώνη Σρόιτερ.

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Έγινε πολλή κουβέντα για το youth pass που είναι συμπληρωματικό μέτρο σε όσα εξαγγείλαμε. Προτείνω να καταθέσουν όλοι μετά τις πρώτες εκλογές τα προγράμματά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος ή όπου αλλού κρίνουν για να γίνει κοστολόγηση».

Αλέξης Τσίπρας

«Τόσα χρόνια γινόταν εξετάσεις στα πανεπιστήμια χωρίς ΕΒΕ. (…) Η κ. Κεραμέως έβαλαν την ΕΒΕ για:

* Για να μειώσουν τεχνηέντως τον αριθμό εισακτέων στα ΑΕΙ

* Για να αυγατίσει η πελατεία των ιδιωτικών κολλεγίων.

Αυτό θεωρώ πως είναι ανήθικο. Εμείς δεν το λέμε τώρα ότι πρέπει να καταργηθεί η ΕΒΕ. Και λέμε πως εάν κυβερνήσουμε θα καταργηθεί η ΕΒΕ, θα αυξηθούν οι εισακτέοι και θα αναζωογονηθούν τα περιφερειακά ΑΕΙ».

Αυτό σημείωσε ερωτηθείς από τον Παναγιώτη Στάθη. Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις αναφορές πως ακολουθεί συνθήματα παλαιότερων πολιτικών, απάντησε: «Να μην αρχίσω τώρα να διεκδικώ με τον κ. Κουτσούμπα την ιδιοκτησία του Χαρίλαου Φλωράκη. Οι δημοκρατικές δυνάμεις έχουν συνθήματα που γίνονται επίκαιρα, όταν η ζωή τα κάνει επίκαιρα. Αυτό που μπορεί να σώσει το λαό είναι η ενότητα».

Νίκος Ανδρουλάκης

Απάντηση σε ερώτηση του Γιώργου Παπαδάκη έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα των νέων ανθρώπων είναι το ότι έχουν πολλά εφόδια και λίγες ευκαιρίες. Γι αυτό και μετανάστευσαν μαζικά στο εξωτερικό. (…) Χρειαζόμαστε ανάπτυξη με καλές θέσεις εργασίας. (…) Έχουμε πρόγραμμα για 150.000 κοινωνικές κατοικίες για νέους», είπε.

Σε δεύτερη ερώτηση, απάντησε: «Όταν υπάρχουν εγκλήματα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η δικαιοσύνη αναλαμβάνει. Δεν λέω κάτι που είναι εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου. Χαίρομαι που ο κ. Τσίπρας συμφωνεί με την πρότασή μου για τους διοικητές νοσοκομείων. Γιατί θα αποφύγει να διορίσει ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ ως διοικητή».

Δημήτρης Κουτσούμπας

«Η νέα γενιά ξέρει τι ζητάει, έχει πείρα. (…) Θα πρέπει να πάει η νέα γενιά να ψηφίσει. Δεν είναι αντισυστημική η αποχή. Ενισχύει τα κόμματα που θέλουν να κάνουν χειρότερη τη ζωή της νέας γενιάς. Εμείς καταθέσαμε και πρόταση νόμου τα παιδιά που είναι σε σεζόν να πάνε να ψηφίσουν εκεί. Δεν λύνεται το ζήτημα με την ετεροδημότευση. Τους λέμε να πάνε να ψηφίσουν» υπήρξε η απάντηση του στην Ράνια Τζίμα.

Σε δεύτερη ερώτηση, απάντησε: «Έχω ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα. Η ΠΚΣ – η παράταξη της ΚΝΕ- είναι ξανά πρώτη δύναμη στις φοιτητικές εκλογές, όπως και πέρυσι. Η νεολαία να παρατήσει τις αναπολήσεις του παρελθόντος, γιατί η νεολαία σκέφτεται το παρόν, σκέφτεται το μέλλον, βγάζει συμπεράσματα. Να πάει να ψηφίσει στις 21 Μαΐου και να ψηφίσει ΚΚΕ».

Κυριάκος Βελόπουλος

«Πώς να πιστέψει η νέα γενιά τους πολιτικούς όταν επί 12 χρόνια τους λένε ψέματα; (…) Ζητώ συγγνώμη από τα νέα παιδιά για τα Τέμπη. Ζητώ συγγνώμη από τα νέα παιδιά που αναγκάζονται να δουλέψουν σεζόν στα κάτεργα. Και με ενοχλεί πως κάποια παιδιά είναι περισσότερο παιδιά από τα παιδιά μας. Που βολεύονται ως μετακλητοί» ανέφερε, απαντώντας στη Μάρα Ζαχαρέα.

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Το χειρότερο που θα μπορούσε να γίνει είναι να μην ψηφίσουν οι νέοι. Οι νέοι μπορούν να πιέσουν τους παλιούς για αλλαγές. Ποια ελπίδα έχει ο νέος; Η Ελληνική Λύση μπορεί να δώσει ελπίδα στη νέα γενιά».

Γιάνης Βαρουφάκης

«Έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό από τότε που γύρισα στην Ελλάδα για να διδάξω στο ΕΚΠΑ, για να προσφέρω υπηρεσίες στα παιδιά μας και να δημιουργήσω συνθήκες ασφάλειας. Γνωρίζω πολύ καλά πόσο σημαντική είναι η ασφάλεια. Ακριβώς όμως γιατί έχω διδάξει σε ξένα πανεπιστήμια, και ξέρω τι σημαίνει ασφάλεια, δεν σημαίνει πανεπιστημιακή αστυνομία τύπου Κεραμέως. Σημαίνει σεβασμός στο άσυλο, τα πανεπιστήμια πρέπει να παρέχουν ασφάλεια τα ίδια στους φοιτητές», είπε σε ερώτηση για την κατάσταση στα πανεπιστήμια» δήλωσε προς το ερώτημα της Σίας Κοσιώνη.

Σε δεύτερη ερώτηση, απάντησε: «Είμαι σταθερά αρωγός όποιου έχει απειληθεί για τις ιδέες του. Δεν με ικανοποιεί η ελευθερία διακίνησης ιδεών στα ΑΕΙ. Αλλά το εμφυλιακό κλίμα στα ΑΕΙ που καλλιεργεί η Μητσοτάκης ΑΕ, υπονομεύει πολύ περισσότερο την ελεύθερη διακίνηση ιδεών».

Οι απαντήσεις στην πέμπτη θεματική ενότητα – Περιβάλλον και Ενέργεια

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Τα τελευταία χρόνια είχαμε εξαιρέσεις από τους κανόνες της ΕΕ, γι αυτό και στηρίξαμε την οικονομία και τους πολίτες. Κρατήσαμε όρθια την κοινωνία, σώσαμε θέσεις εργασίας, προστατέψαμε την κοινωνία από μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας. Από εδώ και στο εξής τα πράγματα αλλάζουν. Είμαστε υποχρεωμένοι να παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα. Άρα η ακριβής κοστολόγηση των προγραμμάτων έχουν πολύ μεγάλη αξία. Τα 2 εμβληματικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ (μείωση ΕΦΚ σε καύσιμα, μείωση ΦΠΑ) αξίζουν 4 δισ. ευρώ ετησίως», είπε απαντώντας στον Παναγιώτη Στάθη.

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Έγιναν βήματα στο σιδηρόδρομο αλλά υπάρχουν προβλήματα. Στηρίξαμε όμως τα μέσα σταθερής τροχιάς. Κατασκευάζουμε τη γραμμή 4 του μετρό, επεκτείνουμε τη γραμμή 2, παραδίδουμε επιτέλους το μετρό Θεσσαλονίκης μαζί με τα αρχαία».

Αλέξης Τσίπρας

«Είπε κάτι ο κ. Ανδρουλάκης, να μη διορίζουμε κομματικά παιδιά διευθυντές σε δημόσιους οργανισμούς. Συμφωνώ με την πρόταση, που γίνεται πιο επίκαιρη με το διορισμό – ρουσφέτι του σταθμάρχη στη Λάρισα», είπε αρχικά μετά το ερώτημα του Γιώργου Παπαδάκη και συνέχισε: «Ακόμη και υποψήφιοι βουλευτές του κ. Μητσοτάκη λένε για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα. Οι επιδοτήσεις δεν πάνε στην τσέπη του έλληνα καταναλωτή. Εμείς θα σταματήσουμε αυτό το μηχανισμό αναδιανομής εισοδήματος προς τα πάνω. Να που θα βρούμε τα λεφτά!».

Σε δεύτερη ερώτηση, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Με κρατική ΔΕΗ προφανώς θα πληρώνουμε μικρότερους λογαριασμούς. Η ΔΕΗ παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αισχροκέρδεια. Η ΔΕΗ λειτουργεί με αμιγώς ιδιωτικά κριτήρια και με γαλάζια golden boys που δίνουν μπόνους στον εαυτό τους»

Νίκος Ανδρουλάκης

«Το 34% της ΔΕΗ ανήκει στο Δημόσιο. Το δημόσιο διορίζει τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο. (σ.σ. η πρόταση Τσίπρα) Αυτό είναι μια πρόταση που δεν αλλάζει την πολιτική της ΔΕΗ. Για μένα πρέπει να διασυνδέσουμε την απολιγνιτοποίηση με τις επενδύσεις μας στο δίκτυο και την αποθήκευση. (…)» ήταν η απάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ σε ερώτηση της Ράνιας Τζίμα. Σε δεύτερη ερώτηση, απάντησε: «Και σήμερα με το 34%, αν θέλει το κράτος κάνει αλλαγές. Το κράτος σήμερα κάνει κουμάντο στη ΔΕΗ».

Δημήτρης Κουτσούμπας

Απαντώντας στη Μάρα Ζαχαρέα, ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στο ζήτημα της δόμησης στη Μύκονο και τις Κυκλάδες και διαμήνυσε πως πρέπει να μπει φρένο. «Δεν πάνε οι εργαζόμενοι στις Κυκλάδες για να χτίσουν τις βιλάρες τους». Επίσης ζήτησε να μπει τέλος στην απορρύθμιση της αγοράς ενέργειας.

«Αν δεν αξιοποιηθούν άλλες πηγές ενέργειας, δεν θα λυθεί το ενεργειακό πρόβλημα. Η Ελλάδα είναι πλούσιος τόπος και μπορεί να αξιοποιήσει όλες τις μορφές ενέργειας. Το ζήτημα βρίσκεται στο τι ρότα τραβάς».

Γιάνης Βαρουφάκης

«Οι εξορύξεις θέλουν τουλάχιστον 15 χρόνια για να αρχίσουν να παράγουν. Οι εξορύξεις δεν είναι λύση, το μόνο πράγμα που προσφέρουν είναι γεωπολιτικές εντάσεις. Όσον αφορά τη μετάβαση: Το μέλλον είναι οι πλωτές ανεμογεννήτριες, μικρές αλουμινίου. (…) Ήδη μεγάλες εταιρείες έχουν βάλει μπροστά το υδρογόνο. Είναι τεράστια αποτυχία ότι τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης δεν έχουν επενδυθεί σε πράσινο σχέδιο ανάπτυξης» απάντησε στην Αντώνη Σρόιτερ.

Σε δεύτερη ερώτηση: «Με μία μηχανή κυκλοφορώ με τη σύζυγό μου. Τα αυτοκίνητά μας κάθονται. Είναι αλήθεια ότι πρέπει να δίνουμε το προσωπικό παράδειγμα. Αλλά δεν υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος με τις προτάσεις μας».

Κυριάκος Βελόπουλος

«Να ρωτήσετε το λαό αν αξίζει να πληρώνει πανάκριβα τα τρόφιμα και τη βενζίνη του. Πολλοί εφοπλιστές κάνουν λαθρεμπόριο ρωσικού πετρελαίου. Γιατί να κερδίζουν οι εφοπλιστές και όχι ο λαός; Επιμένω στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Εμείς θα κάνουμε ό,τι η Νορβηγία. Θα εξορύξουμε τους υδρογονάνθρακες και θα τους συνδέσουμε με μισθούς και συντάξεις» σχολίασε στην ερώτηση της Σίας Κοσιώνη.

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Η πράσινη ενέργεια δεν αποθηκεύεται. Δεν υπάρχει μέθοδος. Η Ελλάδα θα γίνει πετρελαιοπαραγωγός χώρα με εμάς».

Οι απαντήσεις στην τέταρτη θεματική ενότητα – Υγεία, Παιδεία, Κοινωνικό Κράτος

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Το ΕΣΥ που οραματίζομαι είναι από τις κεντρικές μου δεσμεύσεις. Γνωρίζω πως υπάρχουν ζητήματα στο ΕΣΥ που έμεινε όρθιο στα χρόνια της πανδημίας. Εκπονήσαμε συνολικό πρόγραμμα. (…) Έχουμε δώσει δεσμευτικούς στόχους για το πώς η υγεία μπορεί να παρέχεται σε πολύ συντομότερους χρόνους», είπε στην ερώτηση του Γιώργου Παπαδάκη, ο κ. Μητσοτάκης και υπενθύμισε το πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία.

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Θυμίζω πως υπήρξε βελτίωση στα ποσοστά φτώχειας σε σχέση με πέρυσι. (…) Βασική μου προτεραιότητα η μείωση των ανισοτήτων. (…) Δεν υπάρχει μεγαλύτερος κοινωνικός αποκλεισμός από τους άνεργους. Η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι ψηλά στο προεκλογικό μας πρόγραμμα».

Αλέξης Τσίπρας

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε σκληρή μάχη με τους δανειστές. Έκανε ό,τι μπορούσε για να τιμήσει τη λαϊκή εντολή. Έδωσε μάχη για μια συμφωνία που τη φέραμε ξανά στην κρίση του ελληνικού λαού. Και καταφέραμε να ρυθμίσουμε το χρέος, να αφήσουμε χρήματα στα ταμεία, να δώσουμε τη 13 η σύνταξη. (…) Και ο κ. Μητσοτάκης την κατήργησε και δεν δίνει ούτε τα αναδρομικά που εκδίκασε το ΣτΕ» απάντησε στην Ράνια Τζίμα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Νομίζω ότι σε όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το ότι ήμασταν υποχρεωμένοι να τηρήσουμε ένα πρόγραμμα που δεν ήταν δικό μας, να τηρήσουμε μνημονιακές δεσμεύσεις, εντούτοις υπήρξε κοινωνική συναίνεση στην εφαρμογή του προγράμματος. (…)».

Νίκος Ανδρουλάκης

«Δεν αποτελώ κίνδυνο για την δημοκρατία. Κίνδυνο αποτέλεσα για τη Νέα Δημοκρατία, παρακολουθήθηκα στις εσωκομματικές εκλογές. Να πάνε φυλακή οι υπαίτιοι (για τις υποκλοπές», ανέφερε αρχικά προς το ερώτημα της Μάρας Ζαχαρέα συμπληρώνοντας προηγουμένη τοποθέτησή του. «Όλοι οι οργανισμοί δεν θα στελεχωθούν με κομματικά παιδιά. Αλλά με ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό» είπε.

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Δεν θα σταθούμε εμπόδιο σε μη κρατικά πανεπιστήμια. Λευκή επιταγή όμως σε αναθεώρηση του άρθρου 16 δεν πρόκειται να δώσουμε. (…) Το δημόσιο σχολείο να σταματήσει να είναι πάρεργο».

Δημήτρης Κουτσούμπας

«Η κατάργηση της ΕΒΕ δεν λύνει από μόνη της τα προβλήματα. Προτείνουμε δέσμη μέτρων για την Παιδεία, ανάμεσά τους και η κατάργηση της ΕΒΕ. (…) Ο κ. Τσίπρας το λέει αυτό εκ του ασφαλούς, ανέξοδες υποσχέσεις προεκλογικές, διότι την ίδια στιγμή, βάζει μεγάλο κόφτη που είναι η επιλογή μόνο 10 τμημάτων στο μηχανογραφικό. Αυτή είναι η ουσία. Στα πλαίσια αυτά, με το συνολικό πρόβλημα που υπάρχει στην Παιδεία – που έχει ευθύνη και ο ΣΥΡΙΖΑ- καμία ανοχή» υπήρξε η αναφορά του σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη.

Σε δεύτερη ερώτηση, απάντησε: «Καμία κυβέρνηση αντιλαϊκή δεν θα στηρίξει το ΚΚΕ, ούτε θα δώσει ψήφο ανοχής. Δεν είναι ένα, δυο, τρια, ζητηματάκια. Η συνολική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με αυτό που προτείνει το ΚΚΕ».

Κυριάκος Βελόπουλος

«Είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος και θα μου επιτρέψετε να έχω τις απόψεις μου. Υποχρεωτικότητα στο εμβόλιο δεν μπορώ να δεχθώ γιατί είναι το σώμα μου και το κάνω ό,τι θέλω εγώ. Γιατί έπρεπε να επιβληθεί υποχρεωτικά στους συνταξιούχους; Για τις αμβλώσεις: Εμπιστεύομαι την Ελληνίδα μάνα. Και η Ελληνίδα μάνα θα κάνει ό,τι κρίνει σωστά», είπε απευθυνόμενος προς τον Αντώνη Σρόιτερ.

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Τις προσωπικές και τις πολιτικές μου θέσεις, τις υπαγορεύει η παράδοση της χώρας μου. (…) Θα διατηρήσω τη γλώσσα μου και την παράδοσή μου».

Γιάνης Βαρουφάκης

Ερωτώμενος από τον Παναγιώτη Στάθη, είπε: «Δεν έχω διδάξει ποτέ σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Μόνο στις ΗΠΑ υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια καλά. Η όλη συζήτηση εδώ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι αποκρουστική. Όλη η ιστορία αυτή δεν γίνεται να έρθει το Χάρβαρντ εδώ. Αλλά για να έρθει ένα κολλέγιο της συμφοράς. (…) Η ουσία είναι να ενισχύσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο. Να τη φυλάξουμε από τα αρπακτικά».

Σε δεύτερη ερώτηση, απάντησε: «Δύο χρόνια έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να προτείνουμε στον κ. Τσίπρα και σε όποιον αυτοπροσδιορίζεται προοδευτικός να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι για τις δυνατότητες διερεύνησης συγκλίσεων. Αυτή η πόρτα έχει κλείσει από τα υπόλοιπα κόμματα, δυστυχώς».

Οι απαντήσεις στην τρίτη θεματική ενότητα – Θεσμοί, Διαφάνεια

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ για τις υποκλοπές, αλλά ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου. Και ανέλαβα 2 συγκεκριμένες δεσμεύσεις, να υπάρξει διαλεύκανση της υπόθεση και ανέλαβα να διορθώσω μια σειρά από δυσλειτουργίες στις μυστικές υπηρεσίες», είπε αρχικά και παρέθεσε τις αλλαγές στην ΕΥΠ στο ερώτημα της Ράνιας Τζίμα.

Σε δεύτερη ερώτηση, απάντησε: «οι εξηγήσεις που δόθηκαν για τις παρακολουθήσεις ήταν επαρκείς. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια και δεν έπρεπε να παρακολουθηθεί. Το κράτος δικαίου στη χώρα αξιολογείται συνολικά. Το κράτος δικαίου μας, σύμφωνα με τον Economist έκανε σημαντικά βήματα».

Αλέξης Τσίπρας

«Ένα σχόλιο, γιατί αισθάνομαι αμήχανα που κάθομαι στους 2 πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης. Υπήρξε εθνικός λόγος για τον οποίο παρακολουθείτο ο κ. Ανδρουλάκης; Πώς θα συνεργαστώ μαζί του εάν ήταν εθνικός κίνδυνος; Γιατί παρακολουθούσε στρατηγούς; Η απλή αναλογική λέει πως πρέπει να βρούμε συγκλίσεις για την επόμενη ημέρα. Απευθύνομαι σε όλα τα προοδευτικά κόμματα, λέγοντα πως υπάρχει προοπτική σε ένα προοδευτικό πρόγραμμα που θα δώσει ανάσα στα νοικοκυριά» σημείωσε στο ερώτημα της Μάρας Ζαχαρέα.

Σε δεύτερη ερώτηση, απάντησε: «είναι φυσιολογικό πηγαίνοντας στις εκλογές να υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα και σε κόμματα που έχουν συγκλίσεις».

Νίκος Ανδρουλάκης

«Για πρώτη φορά η Ελλάδα μπαίνει στο στόχαστρο σε ό,τι αφορά τους θεσμούς. Εμπιστεύομαι τη δικαιοσύνη, αλλά όχι το πολιτικό σύστημα», είπε απαντώντας στη Σία Κοσιώνη για τις υποκλοπές και την έκθεση της PEGA. «Απίστευτο παρακράτος που δεν χτύπησε μόνο εμένα, αλλά και στρατηγούς», συνέχισε.

«Αλλά αυτή η κρίση θεσμών αφορά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρός του έχει συνεργάτη που καταδικάστηκε 13-0 από το ειδικό δικαστήριο και κατεβαίνει υποψήφιους», είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δημήτρης Κουτσούμπας

«Δεν είπαμε ποτέ ότι ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Τσίπρα. Εμείς λέμε πως έχουν ίδιες στρατηγικές στοχεύσεις, όπως το Ταμείο Ανάπτυξης, όπως τα ενεργειακά και η δήθεν πράσινη ανάπτυξη. (…) Σε αυτή την κατεύθυνση, έχουμε πει ότι δεν δίνουμε ανοχή ή στήριξη σε μια κυβέρνηση. Όταν ο λαός μας δώσει την πλειοψηφία, μπορούμε να υλοποιήσει το πρόγραμμά μας» ανέφερε στην ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ.

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Το ΚΚΕ δέχεται ελέγχους από εφορίες και από τη Βουλή, και από λογιστές στα οικονομικά του. Δημόσια δίνονται τα πόθεν έσχες και τα έσοδά μας. Αρνούμαστε όμως να δώσουμε λίστα στο κράτος γι αυτόν που μας ενισχύει. (…) Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για έναν εργαζόμενο ή έναν οικογενειάρχη».

Κυριάκος Βελόπουλος

«Δεν πιστεύω τις δημοσκοπήσεις. Δεν μπορεί η πολιτική εξουσία να κόβει το δρόμο σε όποιον θέλει να κατέβει στις εκλογές και να τον αφήνει να κάνει διαγγέλματα από τη φυλακή. Μόνο ο λαός αποφασίζει ποιος θα μείνει εκτός της Βουλής. (…) Ούτε οι υποκλοπές είναι σωστές. Δεν μπορείς να παρακολουθείς τον αρχηγό του στρατού ή τον πολιτικό σου αντίπαλο. Ακαταδίωκτο και διαφάνεια δεν συνυπάρχουν. Εμείς θα καταδιώξουμε τους ακαταδίωκτους», είπε σε ερώτηση του Παναγιώτη Στάθη για το μπλόκο στον Κασιδιάρη.

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Ξέρουν κάποιοι πώς γίνονται οι αποστασίες. Συνεργασία με κόμμα που πρόδωσε τη Μακεδονία, που κάνει θαλάσσιες ζώνες, δεν πρόκειται να υπάρξει».

Γιάνης Βαρουφάκης

«Το κράτος θυμίζει ελβετικό τυρί, μετά τα μνημόνια. Λείπουν κομμάτια του. Ο κ. Πιερρακάκης, δεν έχει πρόσβαση στο λογισμικό της ΑΑΔΕ. Ξέρετε χώρα που να υπάρχει υπερταμείο; Όσον αφορά τους θεσμούς: Έχουμε μια κυβέρνηση που γράφει στα παλιά της τα παπούτσια το ΣτΕ όταν δεν της αρέσουν οι αποφάσεις του. Είναι δυνατόν η εξεταστική της Βουλής να επικαλείται το απόρρητο;», διερωτήθηκε και ανέπτυξε την πρόταση του κόμματός του.

Σε δεύτερη ερώτηση, από τον Γιώργο Παπαδάκη απάντησε: «Το ΜέΡΑ25 και το 2019 και τώρα, πρότεινε δημιουργία σώματος δίωξης οικονομικού και πολιτικού εγκλήματος. Αυτή είναι σημαντική τομή. (…) Για τα δικά μου λάθη: Να παρακαλέσω τον κ. Μητσοτάκη να μας πει γιατί δείλιασε και γιατί δεν έκανε την εξεταστική για το 2015; Γιατί δειλιάσατε κύριε Μητσοτάκη;»

Oι απαντήσεις στη δεύτερη θεματική ενότητα – Εξωτερική Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Μετά από μια δεκαετία μνημονιακής κρίσης υπήρχαν μεγάλα ζητήματα αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων. Υλοποιήσαμε εξοπλιστικά προγράμματα καλά μελετημένα, χωρίς να παραβούμε τις δημοσιονομικές μας δεσμεύσεις. Είχα να διαχειριστώ όμως μια επιθετική Τουρκία. Χτίσαμε ισχυρές συμμαχίες, άλλαξαν οι ισορροπίες στο Κογκρέσο, ενισχύσαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Τα εξοπλιστικά είναι δεσμεύσεις που αφορούν όλες τις πολιτικές δυνάμεις και δεν επιδέχονται επαναδιαπραγμάτευσης» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα.

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Θα συνομιλήσω με όποιον επιλέξει ο τουρκικός λαός. Ο αναθεωρητισμός είναι καταγεγραμμένος στο DNA όλων των τουρκικών κομμάτων. Θα τείνω χείρα φιλίας, αλλά δεν έχω αυταπάτες».

Αλέξης Τσίπρας

«Κρίσιμο το θέμα των εξοπλιστικών. Μετά από πολλά χρόνια μνημονίων, ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση που αναβάθμισε τα F-16 και ενίσχυσε τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ψηφίσαμε τις γαλλικές φρεγάτες, τα ραφάλ. Δεν δίνουμε λευκή επιταγή για προγράμματα που δεν έχουν την εισήγηση των Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων. Προφανώς θα τιμήσουμε τις συμβάσεις που υπέγραψε η χώρα μας. Θα ζητήσουμε όμως τη δυνατότητα στη βάση των συμβάσεων να φέρουμε έργο στην Αμυντική μας Βιομηχανία» υπήρξε η απάντηση του στη Σία Κοσιώνη.

Σε δεύτερη ερώτηση για το μεταναστευτικο απάντησε: «Η φύλαξη των συνόρων είναι αυτονόητη. Εμείς ήμασταν κυβέρνηση και υπήρχε φράχτης στον Έβρο. Δεν θα πάμε αντίθετα από τις εισηγήσεις των ειδημόνων. Το μεταναστευτικό δεν θα λυθεί με φράχτες. Ας υπάρχουν όπου υπάρχουν, καλώς υπάρχουν. Αλλά το μεταναστευτικό θα λυθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Νίκος Ανδρουλάκης

«Δεν έχω δεχθεί ποτέ πρόσκληση για να συναντηθώ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. (…) Για τα εθνικά θέματα, για μένα το μεγάλο επίδικο είναι η Τουρκία. Θα έχουν εκλογές την επόμενη Κυριακή. Και οι δύο υποψήφιοι προκαλούν. Πρέπει να αρθεί το ευρωπαϊκό βέτο. Τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά. Και οι ευρωπαίοι να βάλουν χρήματα στην τσέπη για τον φράχτη. Να ενισχυθεί η πολιτική του ευρωστρατού», ανέφερε στην ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ.

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Έχω συναντήσει 5 υπουργούς του κ. Ερντογάν ως ευρωβουλευτές. Πρέπει να καθορίσουμε την ευρωπαϊκή πολιτική έναντι της Τουρκίας».

Δημήτρης Κουτσούμπας

Απαντώντας στον Παναγιώτη Στάθη ανέφερε πως «οι εξοπλισμοί που έγιναν με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, υπηρετούν συμφέροντα του ΝΑΤΟ. Μιας συμμαχίας που ασκεί επιθετικές ενέργειες σε άλλους λαούς, που γίνονται ενίοτε στόχος αντιποίνων. (…) Οι εξοπλισμοί αυτοί – το να πηγαίνουν τόνοι οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία κλπ- δεν υπηρετούν ανάγκες της προστασίας της χώρα μας, που θα έπρεπε να είναι βασικός μας στόχος. Αυτοί οι εξοπλισμοί οδηγούν σε επιθετικές ενέργειες».

Σε δεύτερη ερώτηση, απάντησε: «Θα συνεργαστούμε με όλες τις χώρες του κόσμου. Όταν βρεθεί το ΚΚΕ στην εξουσία, δεν θα είναι όλα στάσιμα και στον περίγυρο. Γιατί βλέπουμε και οι άλλοι λαοί να κινητοποιούνται. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους Τούρκους. (…) Μας εμποδίζει σήμερα, όπως πχ το εμπάργκο που γίνεται στη Ρωσία, να αναπτύξουμε σχέσεις ισότιμες με άλλες χώρες».

Γιάνης Βαρουφάκης

«Να κρατήσουμε τα ερείσματά μας στην εξωτερική πολιτική. Να καταστήσουμε σαφές στους συμμάχους μας πως δεν θα χρειαστούμε την άδειά τους για να τα χρησιμοποιήσουμε. (…) Δεν πρέπει να φτάσουμε όμως εκεί. Η αποτροπή είναι κρίσιμη. Πρέπει να γίνει διεθνής διάσκεψη στη Μεσόγειο για χάραξη θαλασσίων ζωνών», απάντησε σε ερώτηση για πώς θα αντιδρούσε σε περίπτωση που τούρκοι κομάντος βρεθούν σε «γκριζαρισμένο νησί» είπε στο ερώτημα της Ράνιας Τζίμα.

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Πρέπει να κάνεις πολλά τηλεφωνήματα στο εξωτερικό. Και να κάνεις ό,τι σου πουν τα Επιτελεία Ενόπλων Δυνάμεων».

Κυριάκος Βελόπουλος

«Σήμερα ο πολυπολικός κόσμος, ορίζουν διαφορετικά το εθνικό συμφέρον. Με τη Δύση χάσαμε το όνομα Μακεδονία, χάσαμε τη μισή Κύπρο, το Αιγαίο, ίσως και τη Θράκη. Για εμάς, το εθνικό συμφέρον ορίζει με ποιον θα είμαστε. Δεν υπάρχει διεθνές δίκαιο, ουδέποτε υπήρξε! (…) Μόνοι ήμασταν, μόνοι είμαστε, μόνοι θα είμαστε!» σημείωσε απαντώντας στον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη.

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Η πρώτη μας κίνηση θα είναι να γυρίσω τα όπλα που αφαίρεσε από τα νησιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξ αιτίας των απαιτήσεων της Τουρκίας». Επίσης είπε πως θα ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι απαντήσεις στην πρώτη θεματική ενότητα – Οικονομία

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Παγκόσμιο το πρόβλημα του πληθωρισμού. Γνωρίζω πως πιέζονται τα νοικοκυριά. Ο πληθωρισμός πέφτει, όμως οι τιμές τροφίμων παραμένουν υψηλές» απάντησε στη Σία Κοσιώνη και είπε πως ήταν τρία τα μέτρα που πάρθηκαν:

* Καλάθι του νοικοκυριού

* Έκτακτη στήριξη των νοικοκυριών που δοκιμάζονται – market pass

* Μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς και εισόδημα, μόνιμες μειώσεις φόρων».

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε τη δέσμευσή του για αυξήσεις μισθών την επόμενη τετραετία.

Σε δεύτερη ερώτηση της Σίας Κοσιώνη, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Οι τιμές και των τροφίμων θα βαίνουν μειούμενες,  γιατί και εκεί ο πληθωρισμός θα πέσει κι εκεί. Είμαι διατεθειμένος, να συζητήσω επέκταση του food pass και στο επόμενο εξάμηνο. Όπου δοκιμάστηκαν μειώσεις ΦΠΑ, δεν είδαμε πτώση τιμών».

Αλέξης Τσίπρας

«Κοστολογημένο το πρόγραμμά μας και απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας. Μέχρι τις εκλογές η ΝΔ θα κοστολογήσει το πρόγραμμά μας 180 δισ. ευρώ. (…) Πέρα από το κόστος των δαπανών, υπάρχουν και έσοδα, έσοδα από τη φορολόγηση των υπερκερδών. 15 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, έχουν κέρδη ρεκόρ 25ετίας. Το πρόγραμμά μας θα έχει όφελος για την κοινωνία, αλλά θα κοστίσει σε όσους έχουν αυτά τα υπερκέρδη, θα κοστίσει στα funds που παίρνουν τα σπίτια, θα κοστίσει σε όσους έβγαλαν δισεκατομμύρια την περίοδο της κρίσης» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Αντώνη Σρόιτερ.

Σε δεύτερη ερώτηση του κ. Σρόιτερ, ο κ. Τσίπρας απάντησε:

«Δώσαμε αναλυτική κοστολόγηση. Να πούμε κάποιες αλήθειες. Είναι ντροπή αυτοί που δώσαν 10 δισ. σε απευθείας αναθέσεις να μας λένε που θα βρείτε για τις αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους (…) Αν δεν αποφασίσουμε να κάνουμε αυτές τις τομές, σε 4 χρόνια δεν θα υπάρχει μεσαία τάξη».

Νίκος Ανδρουλάκης

«Στόχος μας είναι να υπάρχει σταθερότητα με προοπτική. Όχι σταθερότητα με παρακμή και δημοσιονομικές περιπέτειες. Το βέτο που βάζω δεν είναι προσωπικό. Αυτά τα πρόσωπα έχουν κριθεί. (…) Πρέπει να πάμε σε νέα εποχή», ανέφερε απαντώντας στον δημοσιογράφο Παναγιώτη Στάθη και εξαπέλυσε πυρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις υποκλοπές και τους πλειστηριασμούς χωρίς να τον κατονομάσει. Απαρίθμησε στη συνέχεια στοιχεία του οικονομικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για κοστολογημένο πρόγραμμα.

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Ο αγώνας μου είναι για να βελτιωθεί η ζωή του λαού. Ναι σε σταθερότητα, όχι στην παρακμή. Υπάρχει τεράστιο θέμα με τις φορολογικές αδικίες. (…) Δεν μπορεί οι πλούσιοι να καπηλεύονται τις θυσίες των φτωχότερων. Έχουμε πρόγραμμα που αντιμετωπίζει τις ανισότητες».

Δημήτρης Κουτσούμπας

«Μόνο το ΚΚΕ έχει μοντέλο ανάπτυξης ρεαλιστικό και μοναδικά εφαρμόσιμο από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας ερωτηθείς από τον Γιώργο Παπαδάκη και συνέχισε: «Το ΚΚΕ κατέθεσε προτάσεις και για άμεσα προβλήματα, όπως οι συμβάσεις εργασίας, τα φορολογικά, τις οποίες άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα αγνόησαν, δεν τα ψήφισαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το 50% των νόμων της κυβέρνησης, αλλά δεν ψήφισε τις προτάσεις μας».

Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Ανεφάρμοστες είναι οι προτάσεις μας μόνο για το κεφάλαιο».

Κυριάκος Βελόπουλος

«Κάθε σοβαρή χώρα πρέπει να έχει εναλλακτικό σχέδιο (για το νόμισμα). Ακούω μια πλειοδοσία από όλους, χωρίς να λέει κανείς που θα βρει τα λεφτά». Ο ίδιος απαντώντας στο ερώτημα της Ράνιας Τζίμα ανέπτυξε τις προτάσεις της Ελληνικής Λύσης για την οικονομία και τη φορολογία, ενώ ανέφερε πως πρέπει να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο. «Μιλάω σαν επιχειρηματίας και όχι ως πολιτικός αρχηγός».

Σε δεύτερη ερώτηση, είπε: «Πρέπει να έχουμε εναλλακτική λύση για το νόμισμα, σε περίπτωση που καταρρεύσει η ευρωζώνη. Αν δείτε πως βολεύονται οι ανεξάρτητες αρχές, πως διορίζονται, θα καταλάβετε πως το 1 δισ. ευρώ μπορεί να εξοικονομηθεί από κατάργηση ανεξάρτητων αρχών, μαζί με τους μετακλητούς του Μητσοτάκη».

Γιάνης Βαρουφάκης

«Θα ήταν μεγάλο το κόστος της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. (…)», είπε και συνέχισε: «Νιώθω πως βιώνω deja vu του 2009. Η ΝΔ λέει πως είμαστε θωρακισμένοι, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως υπάρχουν λεφτά», είπε σε ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα.

Στη δεύτερη ερώτηση απάντησε: «Δεν καταθέσαμε πρόταση για παράλληλο νόμισμα. Ένα ψηφιακό σύστημα πληρωμών, εξωτραπεζικό, θα είναι το μέλλον. Αυτές οι χώρες που έχουν κεντρικές τράπεζες, το στήνουν πάνω στο λογισμικό τους σύστημα. Εμείς που δεν έχουμε κεντρική τράπεζα μπορούμε να το στήσουμε πάνω στο λογισμικό της ΑΑΔΕ.

ντιμπέιτ πολιτικών αρχηγών

Eurokinissi

Ντιμπέιτ πολιτικών αρχηγών: Δηλώσεις κατά την άφιξη

«Εύχομαι να έχουμε μια ουσιαστική συζήτηση και να μιλήσουμε για το μέλλον της πατρίδας μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φθάνοντας στο χώρο. «Θέλω να πιστεύω ότι οι πολίτες θα πάρουν τις απαντήσεις που περιμένουν παρά το αυστηρό πλαίσιο. Δεν θα είχα καμία αντίρρηση για ελεύθερη ερώτηση από τους δημοσιογράφους. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε μετά τις εκλογές», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, για το πολυαναμενόμενο debate, τόνισε ότι ο διάλογος είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας και είναι κρίμα που τόσα χρόνια δεν έχει γίνει debate και γίνεται σήμερα μετά από το 2015 πρώτη φορά. “Eίναι κρίμα που δεν γίνεται με μεγαλύτερη άνεση διαλόγου. Eίναι πολύ αυστηροί οι όροι που αποφάσισε η διακομματική επιτροπή. Κρίμα, ελπίζω όμως ο ελληνικός λαός έστω και έτσι, έστω και με παράλληλες τοποθετήσεις, να βγει σοφότερος σήμερα, να βγάλει συμπεράσματα” τόνισε.

«Ο ελληνικός λαός αποφασίζει στις 21 Μαΐου για τις αναγκαίες αλλαγές που χρειάζεται η πατρίδα μας. Εμείς έχουμε καταθέσει ένα πρόγραμμα μεγάλων αλλαγών, που δημιουργούμε συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι αδιανόητο μετά από 15 χρόνια οικονομικής κρίσης να συνεχίζουν χιλιάδες νέοι άνθρωποι να φεύγουν στο εξωτερικό και βέβαια να καλπάζουν οι ανισότητες», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης κατά την προσέλευσή του στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, για το debate των πολιτικών αρχηγών.

Θα κάνουμε μία συζήτηση, προεκλογικά, σε καλό κλίμα τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την προσέλευσή του στην ΕΡΤ. «Πολλές κάμερες, πολλά κανάλια, τι γίνεται; Μια συζήτηση θα κάνουμε παιδιά, προεκλογικά, σε καλό κλίμα» σημείωσε. Κληθείς να σχολιάσει το ότι φοράει γραβάτα σήμερα απάντησε ότι άλλοτε φοράει γραβάτες κι άλλες φορές όχι ενώ πρόσθεσε με χιούμορ «τώρα αφού είναι βράδυ και είμαστε όλοι μαζεμένοι, ε, να είμαστε και λίγο σουλουπωμένοι».

Κατά την είσοδό του στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε: «Δυστυχώς η σημερινή τηλεμαχία, με ευθύνη των υπολοίπων κομμάτων, έγινε τηλεπαράλληλος διάλογος. Από την αρχή είχαμε πει ότι θέλουμε ελεύθερα οι δημοσιογράφοι να κάνουν τις ερωτήσεις τους, ώστε να μπορεί ο ελληνικός λαός να βγάλει τα συμπεράσματά του. Οι άλλοι – από φόβο μάλλον – ήθελαν ελεγχόμενη, τηλεπαράλληλη διαδικασία. Να δούμε αν ο ελληνικός θα καταλάβει τελικά ποιοι είναι ικανοί να κυβερνήσουν και ποιοι είναι απλά ικανοί να κάνουν τηλεπαράλληλους μονολόγους».

Κατά τη προσέλευσή του στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ για το debate, ενόψει της κάλπης της 21ης Μαΐου, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25- Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνης Βαρουφάκης συνοδευόταν από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Έρικ Μιλτιάδη Έντμαν, τον υπεύθυνο επικοινωνίας, Σπύρο Δερβενιώτη και τρεις γυναίκες συνεργάτες του. «Ελπίζω να αναδειχθούν σοβαρά ζητήματα, η συνέχεια επί της οθόνης» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, ενώ συμπλήρωσε ότι το πλαίσιο του debate «είναι απαράδεκτο. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πληροφορήσουμε τον κόσμο για τις θέσεις των κομμάτων».

Ντιμπέιτ πολιτικών αρχηγών: Οι όροι διεξαγωγής

Όπως αποφασίστηκε, κάθε ερώτηση δημοσιογράφου θα έχει διάρκεια τριάντα δευτερόλεπτα και η απάντηση του πολιτικού αρχηγού δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 1,5 λεπτό. Στη συνέχεια θα υπάρχει δικαίωμα για follow up ερώτηση (συμπληρωματική/διευκρινιστική ερώτηση για το ίδιο θέμα) διάρκειας 15 δευτερολέπτων και απάντηση 45 δευτερολέπτων.

Με κλήρωση καθορίστηκε ότι η Σία Κοσιώνη θα είναι η πρώτη δημοσιογράφος που θα θέσει ερώτηση, ενώ ο κύκλος των θεματικών ενοτήτων θα κλείσει με ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα. Για πρώτη φορά μάλιστα θα υπάρξει διερμηνεία και στη νοηματική για άτομα με προβλήματα ακοής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η διακομματική επιτροπή, οι θεματικές ενότητες στις οποίες θα κληθούν να τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί είναι έξι:

1)Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση, 2)Εξωτερική Πολιτική και ‘Αμυνα, 3)Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια, 4)Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος, 5)Περιβάλλον και Ενέργεια και 6)Νέα Γενιά

Η διάρκεια της τηλεμαχίας εκτιμάται ότι θα είναι περίπου τρεις ώρες.

Με πληροφορίες από ertnews.gr, ethnos.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ