Δευτέρα 02 Οκτωβρίου 2023

Δικηγόροι εκπέμπουν SOS: Κίνδυνος να χαθούν δικαιώματα πολιτών από την αναστολή λειτουργίας των Δικαστηρίων λόγω εκλογών

Ζητούν να υπάρξει από το υπουργείο Δικαιοσύνης απόφαση ή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. “Δεν αρκεί η εγκύκλιος” λένε.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικηγόροι εκπέμπουν SOS: Κίνδυνος να χαθούν δικαιώματα πολιτών από την αναστολή λειτουργίας των Δικαστηρίων λόγω εκλογών EUROKINISSI

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι δικηγόροι για την απώλεια δικαιωμάτων των πολιτών από την αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων μέσω απλής εγκυκλίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα όπως αναφέρεται «να τίθενται σε κίνδυνο, τα δικονομικά και ουσιαστικά δικαιώματα των πολιτών και να δημιουργείται εν δυνάμει αδικαιολόγητη και σημαντική επιβάρυνση των Δικαστηρίων, τα οποία θα κληθούν να επιλύσουν δικαστικώς σχετικές αμφισβητήσεις».

Σημειώνεται ότι, το υπουργείο Δικαιοσύνης με την από 2-5-2023 εγκύκλιο, κοινοποιούμενη, μεταξύ άλλων, στους Διευθύνοντες των Δικαστηρίων της χώρας, ζήτησε να ανασταλούν οι εργασίες των Δικαστηρίων της χώρας, καθώς και η λειτουργία των έμμισθων Υποθηκοφυλακείων. Όπως έγραψε το dikastiko.grθα παραμείνουν κλειστά από τις 17 μέχρι τις 24 Μαΐου, ενώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μέχρι 26 Μαΐου.

Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος σε ανακοίνωσή της αναφέρει όμως πως «η έκδοση εγκυκλίου από τον Υπουργό Δικαιοσύνης που έχει χαρακτήρα οδηγίας προς τους αποδέκτες της, δεν επιλύει τα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν ως προς τη λειτουργία Δικαστηρίων, Υποθηκοφυλακείων και διενέργειας πλειστηριασμών».

Σύμφωνα με την Ολομέλεια «απαιτείται Υπουργική Απόφαση, κατά νομοθετική εξουσιοδότηση του άρθρου 22 παρ.2 του Νέου Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων (Ν.4938/2022), καθώς ενόψει της έλλειψης του απαραίτητου υπαλληλικού προσωπικού λόγω άσκησης καθηκόντων ως δικαστικών αντιπροσώπων και εν γένει απασχόλησης στην εκλογική διαδικασία, καθώς και της αδυναμίας των Δικηγόρων να ασκήσουν τα καθήκοντά τους λόγω διορισμού τους ως δικαστικών αντιπροσώπων, συντρέχει λόγος ανωτέρας βίας που αφορά όχι μόνο σε ένα Δικαστήριο, αλλά στο σύνολο των Δικαστηρίων της χώρας. Άλλως, απαιτείται, ενόψει της διάλυσης της Βουλής, λόγω εκλογών, έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, λόγω συνδρομής έκτακτης εξαιρετικά επείγουσας περίπτωσης».

Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο

Freepik

Αναστολή λειτουργίας Δικαστηρίων: Ανασφάλεια δικαίου παρά τις παρεμβάσεις της Ολομέλειας

Τονίζεται δε πως «παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει επιλύσει τα ζητήματα που αφορούν στην αναστολή εργασιών των Δικαστηρίων, Υποθηκοφυλακείων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ανασφάλεια δικαίου που αφορά, μεταξύ άλλων, στις προθεσμίες άσκησης διαδικαστικών πράξεων και ενδίκων μέσων και βοηθημάτων, όσο και στις προθεσμίες του ουσιαστικού δικαίου».

Και επισημαίνει ότι «αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο, τα δικονομικά και ουσιαστικά δικαιώματα των πολιτών και να δημιουργείται εν δυνάμει αδικαιολόγητη και σημαντική επιβάρυνση των Δικαστηρίων, τα οποία θα κληθούν να επιλύσουν δικαστικώς σχετικές αμφισβητήσεις».

Για το λόγο αυτό η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων καλεί «για ακόμη μία φορά το Υπουργείο Δικαιοσύνης να αντιληφθεί τη σοβαρότητα του προβλήματος και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που θα επιλύουν όλα τα δικονομικά και λοιπά ζητήματα που προκύπτουν από την αναστολή λειτουργίας Δικαστηρίων και Υποθηκοφυλακείων».

Δικαιοσύνη

Freepik

Τα Δικαστήρια θα κληθούν να εκδίδουν πράξεις

Σε αντίθετη περίπτωση, σημειώνει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, όλα τα Δικαστήρια της χώρας οφείλουν κατά τη διάρκεια της αναφερόμενης στην εγκύκλιο του Υπουργείου περιόδου αναστολής εργασιών τους, να εκδώσουν σχετικές πράξεις με τις οποίες να ρυθμίζονται όλα τα ζητήματα από άποψη ουσιαστικού και δικονομικού δικαίου και να διαθέσουν το απαραίτητο προσωπικό ώστε να διενεργούνται όλες οι κατά νόμο αναγκαίες διαδικαστικές πράξεις.

«Η ασφάλεια δικαίου και η διασφάλιση του συνταγματικού δικαιώματος παροχής εννόμου προστασίας των πολιτών είναι απόλυτη προτεραιότητα για την Πολιτεία ακόμη και κατά την προεκλογική περίοδο» τονίζει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ