Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Έκτακτη Γενική Συνέλευση Συμβολαιογράφων για την “είσοδο” των δικηγόρων στις αποδοχές κληρονομιάς- Πάνε σε νεα αποχή;

Οι συμβολαιογράφοι αναμένεται να αντιδράσουν δυναμικά στις προβλέψεις του λεγόμενου ερανιστικού νομοσχεδίου που εκχωρεί δικαστηριακή ύλη στους δικηγόρους, αφού τους βάζει και στις αποδοχές κληρονομιάς, τις οποίες μέχρι σήμερα κάνουν αποκλειστικά οι συμβολαιογράφοι.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έκτακτη Γενική Συνέλευση Συμβολαιογράφων για την “είσοδο” των δικηγόρων στις αποδοχές κληρονομιάς- Πάνε σε νεα αποχή; Freepik

Σε έκτακτη γενική συνέλευση προχωρούν αύριο το μεσημέρι οι συμβολαιογράφοι Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου & Δωδεκανήσου, με σαφές πλαίσιο ενδεχόμενο δυναμικής αντίδρασης, μετά το αποκαλούμενο ερανιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και εκχωρεί σημαντικό κομμάτι δικαστηριακής ύλης στους δικηγόρους. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου αποφασίζεται η μεταφορά ύλης από τα δικαστήρια στους δικηγόρους, που αφορά:

– στις διαδικασίες εγγραφής επαγγελματικών ενώσεων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και αθλητικών σωματείων (εγγραφή με πράξη δικηγόρου)

– στην έκδοση και παροχή κληρονομητηρίου με πράξη δικηγόρου,

– στην αποδοχή και αποποίηση κληρονομίας με πράξη δικηγόρου,

– στις προσημειώσεις υποθηκών (Εγγραφή και εξάλειψη συναινετικής προσημείωσης υποθήκης) με πράξη δικηγόρου

– στην παροχή ενόρκων βεβαιώσεων από δικηγόρους, που επεκτείνεται πλέον και στη διοικητική δίκη, ενώ καταργείται η σχετική αρμοδιότητα των Ειρηνοδικείων.

Σε έκτακτη γενική συνέλευση προχωρούν οι Συμβολαιογράφοι: Αντίδραση

Οι συμβολαιογράφοι αντιδρούν στο γεγονός ότι μπαίνουν πλέον στις αποδοχές κληρονομιάς και οι δικηγόροι, πράξη που μέχρι σήμερα έκαναν μόνο οι συμβολαιογράφοι. Παραμένει δε ανοιχτό οι συμβολαιογράφοι να προχωρήσουν ακόμα και σε αποχή από τα καθήκοντά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας και διαφωνίας. Η ανακοίνωση του Συλλόγου έχει ως εξής:

Έκτακτη Γενική Συνέλευση Συμβολαιογράφων

freepik

“Πρόσκληση σε έκτακτη Γ.Σ.-Δευτέρα 26.2.2024 & Δευτέρα 4.3.2024-ώρα 15:30

Καλούνται τα μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου & Δωδεκανήσου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 105 του Ν.2830/2000 «Κώδικας Συμβολαιογράφων» και του άρθρου 1 του Π.Δ. 190/15.5.1991, να προσέλθουν σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, η οποία θα γίνει στην Αθήνα, την 26η Φεβρουαρίου 2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 15.30΄μ.μ., στο ξενοδοχείο Radisson Blu PARK-αίθουσα «Ατλαντίς» –Λεωφ.Αλεξάνδρας 10-Αθήνα.

Όσοι εκ των συναδέλφων κατοικούν σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 χιλιομέτρων από την έδρα του Συλλόγου, είναι δυνατόν με επιστολή τους προς τη Συνέλευση ν’ αντιπροσωπευθούν από συνάδελφό τους. Κάθε συμβολαιογράφος μπορεί να αντιπροσωπεύσει ένα μόνο συνάδελφό του (άρθρο 1 παρ.3 του Π.Δ.190/1991).

Αν δεν υπάρξει η υπό του νόμου οριζόμενη απαρτία (τουλάχιστον το 1/6 των εγγεγραμμένων μελών του Συλλόγου), η Συνέλευση θα επαναληφθεί χωρίς νέα πρόσκληση την επόμενη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024, στον ίδιο τόπο και την ίδια ώρα (15.30’ μ.μ.) με τα αυτά θέματα, οπότε συνεδριάζει και αποφασίζει ανεξάρτητα από τον αριθμό των παρισταμένων (άρθρα 105 παρ.2 του Ν.2830/2000 και 1 παρ.4 του Π.Δ.190/1991, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει).

Όποιος συνάδελφος το επιθυμεί, δύναται να συμμετάσχει στην έκτακτη Γενική Συνέλευση και διαδικτυακά κατά τις ανωτέρω ορισθείσες ημερομηνίες και ώρες.

Θ Ε Μ Α Τ Α

-Εκλογή Προέδρου και Γραμματέα Γενικής Συνέλευσης.

-Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης – «αποδοχές κληρονομίας».

-Τοποθετήσεις μελών της Γενικής Συνέλευσης.

-Εκτίμηση της κατάστασης και λήψη απόφασης.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΟΥΣΚΑΣ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ