Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Έκθεση Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων: H πανδημία φέρνει νέες προκλήσεις για τα δικαιώματα των πολιτών και την ιδιωτικότητα

Ο πρόεδρος της, Κ. Μενουδάκος παρέδωσε την ετήσια έκθεση στον πρόεδρο της Βουλής. Αυξήθηκε η ευαισθητοποίηση πολιτών και επιχειρήσεων, αλλά η Αρχή χρειάζεται στελέχωση και αναγκαίους πόρους.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έκθεση Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων: H πανδημία φέρνει νέες  προκλήσεις για τα δικαιώματα των πολιτών και την ιδιωτικότητα

Τη Δευτέρα 5 Απριλίου ο Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος, επέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, την  Έκθεση Πεπραγμένων της Ανεξάρτητης Αρχής για το έτος 2019.

Ο κ. Μενουδάκος σημείωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η Έκθεση Πεπραγμένων αποτελεί τον απολογισμό της σύνθετης δράσης της Αρχής, η οποία είναι αποτέλεσμα των εντατικών προσπαθειών της να ανταποκριθεί στα νέα διευρυμένα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές της, παρά τα οξυμένα προβλήματα που διαχρονικά αντιμετωπίζει. Η έναρξη εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 25/5/2018 σηματοδότησε θετικές εξελίξεις με ενθαρρυντικά δείγματα γραφής τόσο από τις εθνικές αρχές προστασίας δεδομένων όσο και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων. Σημαντικό είναι, επίσης,  ότι αυξήθηκε, κατά τη διάρκεια του 2019, η ευαισθητοποίηση για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και πολλοί οργανισμοί και επιχειρήσεις αναδιοργάνωσαν διαδικασίες και υιοθέτησαν βέλτιστες πρακτικές επεξεργασίας δεδομένων. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να έχουμε ολοκληρωμένα και ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τη συμμόρφωση στις απαιτήσεις της νέας νομοθεσίας. Έγινε, όμως, σαφές και κατά τη διάρκεια του 2020, ότι η προσαρμογή στους νέους κανόνες είναι μια δυναμική διαδικασία, για την οποία απαιτείται διαρκής και συστηματική προσπάθεια. Είμαστε ακόμη στην αρχή μιας ανηφορικής διαδρομής, η οποία, λόγω και της παγκόσμιας πανδημίας, χαρακτηρίζεται από νέες  προκλήσεις για τα δικαιώματα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και στην ιδιωτική ζωή».

Ο κ. Μενουδάκος συμπλήρωσε ότι «η Αρχή Προστασίας Δεδομένων έχει ως γνώμονα τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα του έργου της που αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην εδραίωση μιας κουλτούρας ευθύνης και συμμόρφωσης με το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Για να ανταποκριθεί, όμως, πληρέστερα στην αποστολή της, η Αρχή χρειάζεται απαραιτήτως να διαθέτει επαρκή στελέχωση και τους αναγκαίους πόρους. Τους τελευταίους 20 μήνες  υπάρχουν ελλείψεις στη συγκρότησή της λόγω λήξης της θητείας ή αποχώρησης μελών και είναι επιβεβλημένη η αντικατάστασή τους. Αναγκαία όμως είναι και η ουσιαστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της Αρχής».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Αρχής ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής και μέσω αυτού τη Βουλή, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων θα ανταποκριθεί, με την περαιτέρω αρωγή και συμπαράστασή τους, στις προσδοκίες της κοινωνίας και των πολιτών, ιδιαίτερα τη σημερινή εποχή κατά την οποία η ιδιωτικότητα είναι εκτεθειμένη σε διάφορους κινδύνους.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, διαβίβασε την Έκθεση προς ενημέρωση και συζήτηση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Δείτε  ολόκληρητην Ετήσια Έκθεση Πεπραγμένων 2019 της Αρχής  www.dpa.gr 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ