Πέμπτη 23 Μαϊου 2024

Εκτιμήσεις σεισμολόγων για τον σεισμό στη Σάμο-Αθ.Γκάνας: “Έσπασε το ρήγμα που δεν είχε σπάσει το 2020” – ΒΙΝΤΕΟ

«Εκτιμώ ότι είναι ο κύριος σεισμός, πάντα όμως στη φύση πρέπει να έχουμε μία μικρή επιφύλαξη», είπε ο σεισμολόγος.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εκτιμήσεις σεισμολόγων για τον σεισμό στη Σάμο-Αθ.Γκάνας: “Έσπασε το ρήγμα που δεν είχε σπάσει το 2020” – ΒΙΝΤΕΟ Action24

Σεισμός στη Σάμο σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής (19/4) 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 7 χιλιόμετρα Ανατολικά του Καρλοβασίου, ενώ το εστιακό του βάθος στα 12,4 χιλιόμετρα.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς στο νησί και οι σεισμολόγοι θεωρούν ότι δεν συντρέχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας.

Ειδικότερα σε συνέντευξή του στο Action24, ο Αθανάσιος Γκανάς ανέφερε για το επίκεντρο ότι εντοπίζεται 3 χιλιόμετρα ανατολικά από τα Κοντακέικα, σε έναν οικισμό «που υπέφερε πολύ στις 30 Οκτωβρίου 2020 με κατολισθήσεις στην περιοχή αυτή».

«Εκτιμώ ότι ο σεισμός στη Σάμο μάλλον είναι ο κύριος σεισμός, πάντα όμως στη φύση πρέπει να έχουμε μία μικρή επιφύλαξη, διότι δεν γνωρίζουμε πάντοτε πώς θα εξελιχθεί», είπε ο κ. Γκανάς και πρόσθεσε ότι  «Περιμένουμε λίγο, κάποιες ώρες, όμως κατά την άποψή μου δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Είναι στον εστιακό χώρο που έδωσε τον σεισμό του 2020, αλλά είναι ένα μικρό ρήγμα, το οποίο δεν είχε σπάσει».

Στον σεισμό του 2020 όταν και δύο νεαρά παιδιά είχαν χάσει τη ζωή τους ο σεισμολόγος σημειώνει ότι «η διάρρηξη έγινε από ανατολάς προς δυσμάς, προς Ικαρία. Έχει φτάσει τα 40 χιλιόμετρα το ρήγμα αυτό που έσπασε. Το ρήγμα “κλείνει” προς βορρά. Στο πάνω μέρος αυτού του επιπέδου υπάρχουν μικρά ρήγματα, υπάρχει μία τεκτονική πολυπλοκότητα εκεί, η οποία δίνει αυτούς τους μικρούς σεισμούς».

«Είναι ασθενείς δονήσεις αυτές, εκτιμώ ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», ανέφερε για τον σεισμό στη Σάμο  και πρόσθεσε «Μόνο τα παλιά κτίρια, τα πέτρινα, ίσως αυτά και μόνο να έχουν κάποιο μικρό πρόβλημα. Η δόνηση είναι ασθενή, 4,4».

Τέλος, κάλεσε τους κατοίκους του νησιού να αποφεύγουν τα παλιά κτίσματα, «Για σήμερα καλό είναι να αποφεύγουν οι κάτοικοι τα πολύ παλιά κτίρια, τις παλιές κατασκευές. Τα καινούργια κτίρια είναι ασφαλέστατα»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ