Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Ελένη Τοπαλούδη: Δύο χρόνια από τη δολοφονία που συντάραξε την Ελλάδα και άνοιξε το διάλογο για τις γυναικοκτονίες – Εξελίξεις “φωτιά” με 5 κινητά που περιμένουν να “μιλήσουν”

Η δικογραφία παραμένει στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου καθώς δεν έχει ακόμη εξασφαλιστεί εργαστηριακά η ανάκτηση όλων των περιεχομένων των κινητών τηλεφώνων και δεν έχει διαπιστωθεί εάν υφίσταται έστω και σβησμένο το επίμαχο βίντεο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ελένη Τοπαλούδη: Δύο χρόνια από τη δολοφονία που συντάραξε την Ελλάδα και άνοιξε το διάλογο για τις γυναικοκτονίες – Εξελίξεις “φωτιά” με 5 κινητά που περιμένουν να “μιλήσουν”

Για όλους εμάς, σήμερα συμπληρώνονται δύο χρόνια από την ημέρα που η Ελένη Τοπαλούδη βρήκε φριχτό θάνατο στα χέρια των 2 δολοφόνων της, σε μια υπόθεση που συντάραξε την Ελλάδα και άνοιξε εκ νέου και “στα σοβαρά” τον δημόσιο διάλογο για τις γυναικοκτονίες. Για τους γονείς της, σήμερα συμπληρώνονται δύο χρόνια… στην “κόλαση” που τους καταδίκασαν να ζουν οι δολοφόνοι της Ελένης τους.

Εξελίξεις “φωτιά” με 5 κινητά που περιμένουν να “μιλήσουν”

Στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών εκκρεμεί ο έλεγχος πέντε κινητών τηλεφώνων εκ των οποίων τα 3 ήταν εκτός λειτουργίας, που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου στην έρευνα, που διενήργησαν παρουσία Πταισματοδίκη, στην οικία ενός 19χρονου στα Μάσαρη, υπόπτου με δύο φίλους του και συγκεκριμένα έναν 22χρονο κι έναν 23χρονο για τα αδικήματα του βιασμού, της αθέμιτης αποτύπωσης σε υλικό φορέα μη δημόσιας πράξης και της παράνομης βίας με φερόμενη ως θύμα την 21χρονη φοιτήτρια Ελένη Τοπαλούδη, που δολοφονήθηκε στη Ρόδο.

Η δικογραφία παραμένει στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου καθώς δεν έχει ακόμη εξασφαλιστεί εργαστηριακά η ανάκτηση όλων των περιεχομένων των κινητών τηλεφώνων και δεν έχει διαπιστωθεί εάν υφίσταται έστω και σβησμένο το επίμαχο βίντεο. Θυμίζουμε ότι και οι τρεις, συνοδευόμενοι από τον συνήγορό τους κ. Βασίλη Καβουριού, αρνούνται κατηγορηματικά τα όσα τους αποδίδονται.

Η μητέρα της Ελένης κ. Κούλα Αρμουτίδου-Τοπαλούδη κατήγγειλε μεταξύ άλλων ότι φίλες της Ελένης, που της είχαν τηλεφωνήσει για να την συλλυπηθούν, την ενημέρωσαν για τον βιασμό και την παράνομη μαγνητοσκόπησή της από τρεις άνδρες το Νοέμβριο του 2017.

Εξειδίκευσε στην πορεία ότι η 24χρονη φίλη της ήταν εκείνη που την ενημέρωσε πρώτη ότι η Ελένη είχε πέσει θύμα βιασμού το Νοέμβριο του 2017 και της έδωσε τα ονόματα των δύο. Την είχε ενημερώσει επίσης ότι η Ελένη είχε μιλήσει με την μητέρα ενός εκ των τριών και ότι την εκβίαζαν με το ροζ βίντεο. Η 24χρονη ως μάρτυρας είχε αναφερθεί το πρώτον στο περιστατικό την 3η Δεκεμβρίου 2018 και είχε επισημάνει ότι η δολοφονηθείσα φοβόταν τρία άτομα που εμπλέκονταν σε μια υπόθεση βιασμού εις βάρος της. Είχε τονίσει μάλιστα ότι δεν είχε κάνει μήνυση διότι, όπως της έλεγε, φοβόταν ότι θα της κάνουν κακό. Σε άλλο στάδιο της έρευνας φέρεται να κατέθεσε ότι μία φορά η Ελένη της είχε αναφέρει, ότι κάποια στιγμή, ενώ διασκέδαζε στην Μεσαιωνική Πόλη, είχε γνωρίσει κάποια άτομα που την μετέφεραν στο σπίτι της, είχαν καταναλώσει αλκοόλ και πίστευε ότι την είχαν βιντεοσκοπήσει, ενώ είχαν συνευρεθεί ερωτικά χωρίς να μιλήσει για βιασμό. Ανάλογες είναι και οι καταθέσεις ακόμη δύο φίλων της.

Εξομολόγηση σοκ της μητέρας Ελένης Τοπαλούδη: Την σκότωσαν επειδή ήταν γυναίκα – Απαθής η κοινωνία

Στον εφησυχασμό και στο μισογυνισμό των τοπικών κοινωνιών αναφέρεται η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη, Κούλα Αρμουτίδου, δύο χρόνια μετά το έγκλημα στη Ρόδο και με αφορμή τη χθεσινή «Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών».

Όπως υποστηρίζει (στον Αθήνα 98,4) ο θάνατος της κόρης της «έγινε επειδή η Ελένη ήταν γυναίκα και δεν είχε τη δύναμη των δύο μιασμάτων που την βασάνισαν και την πέταξαν ακόμα ζωντανή, στον ορμίσκο. Τα καρκινώματα της κοινωνίας, τολμήσανε να τη ρίξουν στον υγρό τάφο αιμόφυρτη με την προοπτική να φτάσει η θάλασσα το σώμα της στην Αφρική και να μην τη βρω ποτέ πια στη ζωή μου».

Ευθύνες στην τοπική κοινωνία αφήνει επίσης η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη. «Ρίχνω ευθύνες σε μια ολόκληρη τοπική κοινωνία που κλείνει το στόμα και όταν χρειάζεται να μιλήσει, σιωπά. Ήξεραν για τις επιθετικές συμπεριφορές των δραστών. Στη Λίνδο, όπου είχαν τα μαγαζιά τους, από τη στάση που κράτησαν μόλις έμαθαν τι συνέβη στην Ελένη, ήταν λες να περίμεναν την εξέλιξη αυτή για το παιδί μου» τονίζει.

«Δυστυχώς, ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας είναι απαθέστατο σε ό,τι συμβαίνει γύρω του. Είναι εφησυχασμένοι, βολεμένοι. Παρατηρούν τι γίνεται και όταν συμβαίνουν τέτοιου είδους γυναικοκτονίες όπως στη περίπτωση του δικού μου του παιδιού, απλώς σιωπούν. Η ελληνική οικογένεια έχει τα χαρακτηριστικά πατριαρχικής κοινωνίας, σε ακραία μορφή. Με φυλετική ανισότητα και μισογυνισμό» προσθέτει.

Θα ζω μια ζωή στον πόνο

Όπως λέει, δυστυχώς, αυτή είναι η κατάσταση στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, όπου αναπαράγονται βίαιες συμπεριφορές γιατί δεν αναλαμβάνονται δράσεις από την πρώτη στιγμή. «Χτυπάει το καμπανάκι και προσπαθούμε ως γονείς -κάποιοι- να σώσουμε αυτούς τους βίαιους χαρακτήρες. Αν είμαστε ανεπαρκείς, αμόρφωτοι και απαίδευτοι υπάρχουν κρατικές δομές, ειδικοί παιδοψυχίατροι -ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, που μπορούν να βοηθήσουν» σημείωσε.

Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Θα ζω μια ζωή στο πόνο, στη φρίκη παιδεύοντας το μυαλό μου με χιλιάδες γιατί… Γιατί τόση βία, κακία, απονιά κι απανθρωπιά; Σε τι τους φταίξαμε… Οι γονείς τους εκκολάψανε βιαστές και δολοφόνους. Τους μεγάλωσαν με τη λογική του χρήματος. Εγώ από την πρώτη στιγμή που την ένοιωσα στο κορμί μου διάβαζα και μετά της έλεγα για την αξία της μόρφωσης. Πασχίζαμε να καλυτερέψουμε τα μυαλά και το επίπεδό μας. Εκείνοι σε τι επένδυσαν άραγε, αφού ούτε το σχολείο δεν τέλειωσαν τα παιδιά τους;».

Αιχμές άφησε και κατά γνωριμιών που μπορεί να είχαν οι δράστες. «Αν είσαι παιδί φτωχής οικογένειας μπορεί να κάνει κάποιος καμιά καταγγελία. Αν είσαι όμως παιδί ανθρώπων με πολύ χρήμα που είναι και χορηγοί τοπικών παραγόντων σε προεκλογικές εκστρατείες, τότε υπάρχουν άκρες και κατάλληλες γνωριμίες παντού, σε όλα τα επίπεδα» σημείωσε. Θύμα και μετά το θάνατό της

Σύμφωνα με τη μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη, η κόρη της θυματοποιήθηκε για μία ακόμη φορά και στη δίκη για τη δολοφονία της. «Σε όλες τις περιπτώσεις βιασμών υπάρχει η υποκρισία για δήθεν συναίνεση του θύματος. Υπάρχει βιαστής που χρειάζεται συναίνεση για να βιάσει; Οι γυναίκες που καταγγέλλουν βιασμό αποτρέπονται από τους ίδιους τους αστυνομικούς. Το ίδιο συμβαίνει και στις οικογένειες με κακοποιητές συζύγους. Ούτε καν συντάσσονται εκθέσεις στα αστυνομικά τμήματα από όπου εκδιώκονται σαν σκουπίδια. Εκτιμώ πως η γυναικοκτονία σε βάρος του παιδιού μου συνέβαλε στο να αλλάξει, έστω και λίγο, η λογική της Αστυνομίας» τόνισε.

Η κυρία Αρμουτίδου μιλώντας για την αντιμετώπιση της κόρης της από τις αστυνομικές αρχές της Ρόδου, έκανε λόγο για υποκρισία και κοροϊδία. «Το παιδί μου πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα της Ρόδου και την έδιωξαν λες και ήταν τσιφλίκι του ανθυπαστυνόμου και του αστυφύλακα… Μα δεν υπάρχουν θεσμοί και φορείς; Ποιος έχει την ευθύνη; Είδατε να γίνεται κάτι; Υπάρχει μια υποκρισία και μια κοροϊδία από το κράτος και τους θεσμούς».

Η ίδια όπως είπε μεγαλώνει τώρα το αγόρι της με αγάπη για τις γυναίκες. «Δε θα εκκολάψω μέσα στο σπίτι μου έναν βιαστή. Προσωπικά ντρέπομαι που γεννήθηκα στην Ελλάδα. Πρέπει να διεκδικήσουμε καλύτερη παιδεία και πραγματική ισότητα μεταξύ των φύλων» είπε.

Mε πληροφορίες από dimokratiki.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ