Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

Ελεύθερος ο Δημήτρης Λιγνάδης μέχρι το Εφετείο – Έγινε δεκτό το αίτημα αναστολής – BINTEO

Δεν έκανε δεκτό το αίτημα του εισαγγελέα να μην έχει ανασταλτικό χαρακτήρα η έφεσή του. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο αποφάσισε με οριακή πλειοψηφία πως μπορεί να αποφυλακιστεί μέχρι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ελεύθερος ο Δημήτρης Λιγνάδης μέχρι το Εφετείο – Έγινε δεκτό το αίτημα αναστολής – BINTEO EUROKINISSI

Στο σπίτι του θα επιστρέψει ο Δημήτρης Λιγνάδης καθώς αφέθηκε ελεύθερος με απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, που έκρινε ότι πρέπει να του δοθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Η απόφαση ελήφθη κατά οριακή πλειοψηφία (4-3), μειοψηφουσών 2 ενόρκων και μια συνέδρου που είχαν τη γνώμη να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Το δικαστήριο έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση με τους εξής περιοριστικούς όρους:

  • Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα
  • Εμφάνιση 3 φορές το μήνα σε ΑΤ
  • Εγγύηση 30 χιλιάδων ευρώ.

Στο άκουσμα της απόφασης άτομα που βρίσκονταν στο ακροατήριο ξέσπασαν σε έντονες διαμαρτυρίες.

Εισαγγελέας για Λιγνάδη

eurokinissi

Παρά την εισαγγελική πρόταση «να μην έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα η έφεση γιατί είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων και δεν υπάρχει καμία αναγνώριση εκ μέρους του των πράξεων για τις οποίες κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο», αποφασίστηκε η δυνατότητα άσκησης έφεσης στον ηθοποιό- σκηνοθέτη χωρίς προφυλάκιση και έτσι θα βρεθεί στο σπίτι του.

Όπως έγραψε το dikastiko.gr, ο ηθοποιός- σκηνοθέτης βάσει της πρώτης ετυμηγορίας του Δικαστηρίου είχε βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης 15 ετών και ειδικότερα 10 και 5 ετών κάθειρξης για τις δυο πράξεις βιασμού του σκηνοθέτη, για τις οποίες κρίθηκε ένοχος.

Συγκεκριμένα, για την πράξη σε βάρος του επιβλήθηκε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης 5 ετών κατά πλειοψηφία (4-3), μειοψήφισαν 2 ένορκοι και μια σύνεδρος που είχαν τη γνώμη για την επιβολή κάθειρξης 7 ετών. Αντίστοιχα, για την πράξη του βιασμού σε βάρος του Π.Φ επιβλήθηκε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης 10 ετών κατά πλειοψηφία (4-3), μειοψήφισαν 1 ένορκος και η προεδρος και μια σύνεδρος που είχαν τη γνώμη για την επιβολή κάθειρξης 6 ετών.

Ωστόσο, ο εισαγγελέας πρότεινε την ποινή κάθειρξης 12 ετών κατά συγχώνευση στο  Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, κάτι το οποίο έγινε δεκτό. Ειδικότερα, o προφυλακισμένος σκηνοθέτης κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών κατά πλειοψηφία (5-2) για τον πρώτο μηνυτή Α. Αθώος ομόφωνα λόγω αμφιβολιών κρίθηκε και για την δεύτερη καταγγελία βιασμού που είχε γίνει σε βάρος του από τον Δ.Μ. . Πρόκειται για τον άνδρα που δεν προσήλθε ποτέ στο δικαστήριο να υποστηρίξει την καταγγελία του σε βάρος του Δ. Λιγνάδη, αν και η έδρα είχε διατάξει τη βίαια προσαγωγή του.

Δημήτρης Λιγνάδης

eurokinissi

«Τα θύματα του βιασμού δεν έχουν φύλο, καταγωγή και κοινωνικό στάτους. Ότι ο κατηγορούμενος ήταν αναγνωρίσιμος δεν αναιρεί τη διάπραξη. Τα θύματα λόγω ανηλικότητας, καταγωγής και οικογενειακής κατάστασης, ήταν εύκολος στόχος γιατί διασφάλιζαν τη σιγουριά ότι δεν θα αποκάλυπταν τι συνέβη. Η αναγνωρισιμότητα και η λάμψη δεν αναιρεί την ανάγκη ικανοποίησης της σεξουαλικής του ορμής» περιέγραψε στην εισαγγελική πρότασή του για την ενοχή του Δημήτρη Λιγνάδη ο κ. Κούντριας.

Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει ο εισαγγελικός λειτουργός «κοινός παρανομαστής ήταν η ικανοποίηση της σεξουαλικής του ορμής. Κοινό χαρακτηρισμό το περιβάλλον των παθόντων. Εκείνος καλλιεργούσε σχέσεις εμπιστοσύνης και ότι θα βοηθούσε στην επαγγελματική του ανέλιξη».

Παράλληλα, ο εισαγγελικός λειτουργός άφησε αιχμές για την υπεραστική γραμμή που επέλεξε ο κατηγορούμενος, ο οποίος επιχείρησε να αποδομήσει τους ισχυρισμούς των θυμάτων του με βάση την εργασία ή το κοινωνικό τους στάτους. «Κοινό χαρακτηρισμό το περιβάλλον των παθόντων. Εκείνος καλλιεργούσε σχέσεις εμπιστοσύνης και ότι θα βοηθούσε στην επαγγελματική του ανέλιξη» ανέφερε ο εισαγγελέας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ