Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022

Ειδικά δικαστήρια: Τα οξύμωρα της κλήρωσης των δυο συνθέσεων – Ίδια εισαγγελέας και δυο δικαστίνες και για τις δυο δίκες

Η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ολγα Σμυρλή, κληρώθηκε ως τακτική εισαγγελέας και στις δυο συνθέσεις του ειδικού δικαστηρίου – Η Αρεοπαγίτης Ανθή Γκάμαρη ως αρχαιότερη θα είναι πρόεδρος στο ειδικό δικαστήριο για τον Νικ. Παππά, όμως κληρώθηκε ως τακτικό μέλος και στη σύνθεση του Δημ. Παπαγγελόπουλου. Ομοίως και στις δυο συνθέσεις κληρώθηκε η αρεοπαγίτης Μυρσίνη Παπαχίου ως τακτικό μέλος καθώς και δυο αναπληρωματικά μέλη είναι κοινά.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ειδικά δικαστήρια: Τα οξύμωρα της κλήρωσης των δυο συνθέσεων – Ίδια εισαγγελέας και δυο δικαστίνες και για τις δυο δίκες EUROKINISSI

Τα παράξενα της κλήρωσης για τα δυο ειδικά δικαστήρια που θα πρέπει να προσδιοριστεί η έναρξή τους εντός 40 έως 60 ημέρες, αναδεικνύονται μέσα από συμπτώσεις που μόνο ως πρωτοφανείς μπορούν να χαρακτηριστούν, δημιουργώντας ακόμα και αχαρτογράφητα νομικά δεδομένα . Και πως να προβλεφθούν άλλωστε αφού προφανώς ο νομοθέτης δεν μπορούσε να προβλέψει πως θα διεξάγονταν δυο ειδικά δικαστήρια και μάλιστα σχεδόν παράλληλα. Έτσι η κληρωτίδα της Βουλής για τη συγκρότηση των Ειδικών Δικαστηρίων που αφορούν τις υποθέσεις των δύο πρώην υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαγγελόπουλου και Ν. Παππά ανέδειξε τα εξής παράδοξα:

-Κληρώθηκε και στις δυο συνθέσεις ως τακτική εισαγγελέας η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Όλγα Σμυρλή

Η Αρεοπαγίτης Ανθή Γκάμαρη ως αρχαιότερη θα είναι πρόεδρος στο ειδικό δικαστήριο για τον Νικ. Παππά, όμως κληρώθηκε ως τακτικό μέλος και στη σύνθεση του Δημ. Παπαγγελόπουλου.

Και στις δυο συνθέσεις , ως τακτικό μέλος κληρώθηκε η αρεοπαγίτης Μυρσίνη Παπαχίου

-Ταύτιση όμως υπάρχει και στα αναπληρωματικά μέλη αφού και στις δυο συνθέσεις αναπληρωματική για τον Άρειο Πάγο είναι η Αικατερίνη Κρυσταλλίδου και απο Συμβούλιο Επικρατείας ο Παναγιώτης Τσούκας.

Ειδικά δικαστήρια

EUROKINISSI

Τι θα γίνει με τα ειδικά δικαστήρια

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με την εκδίκαση των υποθέσεων και αν μπορούν οι εισαγγελέας και οι δικαστές που συμμετέχουν και στις δυο δίκες να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους καθώς τα ειδικά δικαστήρια με βάση τα δεδομένα και τις προθεσμίες του νόμου περι ευθύνης υπουργών θα διεξάγονται περίπου παράλληλα. Σχετική πρόβλεψη (νομική) δεν υπάρχει για τέτοιες περιπτώσεις συνεπώς τις επόμενες μέρες θα ληφθεί σχετική απόφαση. Πάντως υπό αυτά τα δεδομένα δύσκολα θα επαναληφθεί η κλήρωση, ενώ ρόλο θα παίξει ο χρόνος έναρξης των δικών που τοποθετείται τον Σεπτέμβριο.

Οι συνθέσεις

Σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου που θα δικάσει την υπόθεση Παπαγγελόπουλου και Τουλουπάκη, θα είναι η αρεοπαγίτης Βασιλική Ηλιοπούλου, ενώ στην υπόθεση Παππά στην οποία παραπέμπεται και ο Χρ. Καλογρίτσας, πρόεδρος θα είναι η αρεοπαγίτης Ανθή Γκάμαρη.

Η πρώτη κλήρωση αφορούσε τα μέλη για το Ειδικό Δικαστήριο που θα δικάσει τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτριο Παπαγγελόπουλο και την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Τα μέλη που κληρώθηκαν από τον Άρειο Πάγο (7 τακτικά μέλη και 3 αναπληρωματικά μέλη) είναι:

Τακτικά μέλη:

Μυρσίνη Παπαχίου

Μαρία Μουλιανιτάκη

Ανθή Γκάμαρη

Μαριάνθη Παγουτέλη

Ζαμπέτα Στράτα

Ελένη Φραγκάκη

Βασιλική Ηλιοπούλου

Αναπληρωματικά μέλη:

Αικατερίνη Κρυσταλλίδου

Μαρία Κουβίδου

Γεώργιος Κόκκορης

Από το Συμβούλιο της Επικρατείας (6 τακτικά μέλη και 3 αναπληρωματικά μέλη) κληρώθηκαν οι:

Τακτικά μέλη:

Βασίλειος Αραβαντινός

Νικόλαος Σκαρβέλης

Σοφία Βιτάλη

Βαρβάρα Ραφτοπούλου

Όλγα Ζύγουρα

Ρωξάνη Γιαννουλάτου

Αναπληρωματικά μέλη:

Παναγιώτης Τσούκας

Χρήστος Λιάκουρας

Άννα Καλογεροπούλου

Ασκούσα καθήκοντα τακτικής Εισαγγελέως: Όλγα Σμυρλή

Ασκούσα καθήκοντα αναπληρώτριας Εισαγγελέως: Αριστέα Θεοδόση

Ειδικό Δικαστήριο

EUROKINISSI

Για τον Νικο Παππά

Aπό τον Άρειο Πάγο για την σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου που θα δικάσει την υπόθεση Παππά, κληρώθηκαν οι εξής δικαστές:

Τακτικά μέλη

Ανθή Γκάμαρη, (θα είναι πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου ως αρχαιότερη)

Μυρσίνη Παπαχίου,

Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα,

Δήμητρα Ζώη,

Ελένη Κατσούλη,

Μαρουλιώ Απέργη

Γεωργία Καγτσιμαγκλή.

Αναπληρωματικά μέλη:

Ολγα Σχετάκη-Μπονάτου,

Αικατερίνη Κρυσταλίδου

Χρήστος Κατσιάνης

Από το Συμβούλιο της Επικρατείας κληρώθηκαν οι:

Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, αντιπρόεδρος του ΣτΕ

Μιχαήλ Πικραμένος, αντιπρόεδρος του ΣτΕ

Μαρία Σωτηροπούλου,

Ρωξάνη Γιαννουλάτου,

Σταυρούλα Κτιστάκη

Κασσιανή Μαρίνου.

Αναπληρωματικά μέλη:

Παναγιώτης Τσούκας,

Αγορίτσα Σδράκα

Ιφιγένεια Αργυράκη.

Από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τα καθήκοντα εισαγγελέα του Ειδικού Δικαστηρίου κληρώθηκε η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Όλγα Σμυρλή με αναπληρωματικό μέλος τον επίσης αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτριο Ασπρογέρακα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ