Κυριακή 03 Δεκεμβρίου 2023

Ελληνικό Δημόσιο Vs ελληνικού Δημοσίου: Η μία υπηρεσία παραχώρησε έναντι μισθώματος ακίνητο και η άλλη μπλόκαρε την εκμετάλλευση γιατί ήταν δασικό!

Η Σολομώντεια λύση ήρθε από τον Άρειο Πάγο. Απέρριψε την αίτηση ανακοπής της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) κατά της ΔΟΥ Ρόδου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ελληνικό Δημόσιο Vs ελληνικού Δημοσίου: Η μία υπηρεσία παραχώρησε έναντι μισθώματος ακίνητο και η άλλη μπλόκαρε την εκμετάλλευση γιατί ήταν δασικό! EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Με το Ελληνικό Δημόσιο Vs ελληνικού Δημοσίου χρειάστηκε απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για να επιλυθεί η διαφορά και να δικαιωθεί πολίτης ο οποίος βρέθηκε να έχει εκμισθώσει ακίνητο, αλλά δεν μπόρεσε να το εκμεταλλευτεί γιατί στη συνέχεια κρίθηκε δασικό.

Όπως αναφέρει το dimokratiki.gr στην απόφασή του ο Άρειος Πάγος «απορρίφθηκε ανακοπή της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) για την ακύρωση ατομικής ειδοποίησης ληξιπρόθεσμων χρεών από οφειλόμενα μισθώματα σε μίσθιο ακατάλληλο για τη συμφωνημένη χρήση ως εκ του δασικού χαρακτήρα στην εταιρεία …».

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται πως «στο Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου έκρινε ότι το επίδικο µίσθιο δεν παραδόθηκε κατάλληλο για τη χρήση που συµφωνήθηκε, αφού η ανακόπτουσα, δεν το χρησιµοποίησε για χρονικό διάστηµα 9 ετών περίπου, εξαιτίας της διαµάχης των υπηρεσιών περί του χαρακτηρισµού της έκτασης ως χορτολιβαδικής και της εξ αυτής µη έκδοσης των αναγκαίων αδειών και εγκρίσεων και πρέπει να απαλλαγεί από την καταβολή των βεβαιωθέντων µισθωµάτων».

Ελληνικό Δημόσιο Vs ελληνικού Δημοσίου: Απορρίφθηκαν οι αναιρέσεις της ΚΕΔ

Ειδικότερα, σημειώνεται ότι «με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου απορρίφθηκαν ισάριθμες αναιρέσεις της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), η οποία συγχωνεύτηκε με την ανώνυμη εταιρεία “Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα” η οποία μετονομάστηκε σε “Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ” (ΕΤΑΔ ΑΕ) κατά αποφάσεων του Τριμελούς και Μονομελούς Εφετείου Δωδεκανήσου με τις οποίες ακυρώθηκε ταμειακή βεβαίωση της ΔΟΥ Ρόδου για υποτιθέμενες οφειλές της εταιρείας … στην οποία παραχωρήθηκε προς χρήση από το Ελληνικό Δημόσιο, έναντι μισθώματος, ακίνητο το οποίο δεν μπορούσε να εκμεταλλευθεί διότι είναι δασικό».

Ελληνικό Δημόσιο Vs ελληνικού Δημοσίου

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Είχε προηγηθεί η υπ’ αριθµ. 195/2011 απόφαση του Εφετείου Δωδεκανήσου με την οποία είχαν απορριφθεί οι εφέσεις της Κτηµατικής Εταιρείας του Δηµοσίου και του Ελληνικού Δηµοσίου κατά της υπ’ αριθµ. 32/2008 απόφασης του Mονοµελούς Πρωτοδικείου Pόδου µε την οποία διατάχθηκε η ακύρωση της από 3 Aυγούστου 2001 βεβαίωσης της ΔOY Pόδου µε την οποία ζητήθηκε από την εταιρεία να καταβάλει µισθώµατα ύψους 1.495.939,48 ευρώ για το ίδιο ακίνητο.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Kατόπιν της από 28-6-2001 διακήρυξης δηµοπρασίας της KEΔ, προσφέρθηκε για εκµίσθωση τµήµα του B.K. 3029 (KM 5000 γαιών Kατταβιάς) δηµοσίου ακινήτου, κείµενου στην περιοχή “BIΓΛA – ΣTAYPΩTH – XΩPAΦOΣ” της περιφέρειας Kατταβιάς του Δήµου Nότιας Pόδου, συνολικής έκτασης 2.101.848 τ.µ., για την εγκατάσταση σε αυτό ήπιων και ανανεώσιµων πηγών ενέργειας.

H εταιρεία πλειοδότησε στον εν λόγω διαγωνισµό και έτσι µίσθωσε από την KEΔ, δυνάµει του από 6-8-2001 µισθωτηρίου συµβολαίου, το εν λόγω τµήµα, µε ετήσιο µίσθωµα το ποσό των 366.837,86 ευρώ, αναπροσαρµοζόµενο κατά 5% ανά έτος και καταβαλλόµενο σε ετήσιες δόσεις στη Δ.O.Y. Pόδου, στην αρχή κάθε µισθωτικού έτους και µε συνολική διάρκεια της µίσθωσης τα είκοσι έτη.

Το πιο πάνω µίσθιο δεν παραχωρήθηκε στην εταιρεία κατάλληλο για τη συµφωνηθείσα χρήση διότι, όπως προέκυψε από τη µε αριθµό πρωτοκόλλου 3.140/17-6-2004 πράξη χαρακτηρισµού έκτασης του τότε διευθυντή δασών Δωδεκανήσου, τµήµα 1.651.848 τ.µ. της επίδικης µερίδας 5000 γαιών Kατταβιάς, χαρακτηρίστηκε ως χορτολιβαδική έκταση, τµήµα της οποίας µάλιστα βρίσκεται εντός καταφυγίου άγριας ζωής και εµπίπτει στις διατάξεις του νόµου 998/1979 περί δασών.

Ο δασικός χαρακτήρας της επίδικης έκτασης, βεβαιώθηκε τόσο από τη µε αριθµό 4/2005 απόφαση της πρωτοβάθµιας επιτροπής επίλυσης δασικών αµφισβητήσεων (EEΔA) όσο και από τη µε αριθµό 1/2007 απόφαση της δευτεροβάθµιας EEΔA, που απέρριψε σχετική προσφυγή της KEΔ, επικυρώνοντας την απόφαση της πρωτοβάθµιας επιτροπής.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ