Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

Πηγές ευρωπαϊκής εισαγγελίας για την «εμπλοκή» με τους εισαγγελείς εφετών: «Δεν αμφισβητείται το ΑΔΣ – Ζητούνται μόνο διευκρινίσεις»

Οι εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν στείλει ήδη τα επιπλέον στοιχεία που τους ζητήθηκαν ωστόσο η εμπλοκή αυτή στην τοποθέτησή τους έχει δημιουργήσει ένα τεταμένο κλίμα πριν καλά-καλά ξεκινήσει να λειτουργεί το νέο όργανο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πηγές ευρωπαϊκής εισαγγελίας για την «εμπλοκή» με τους εισαγγελείς εφετών: «Δεν αμφισβητείται το ΑΔΣ – Ζητούνται μόνο διευκρινίσεις» Freepik

Από μέρα σε μέρα αναμένεται να αποφασίσει το αρμόδιο όργανο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας «τι μέλλει γενέσθαι» με τους δύο Έλληνες εισαγγελείς εφετών που επελέγησαν από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου και μπλόκαρε η Ευρωπαία Εισαγγελέας. Οι εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν στείλει ήδη τα επιπλέον στοιχεία που τους ζητήθηκαν ωστόσο η εμπλοκή αυτή στην τοποθέτησή τους έχει δημιουργήσει ένα τεταμένο κλίμα πριν καλά-καλά ξεκινήσει να λειτουργεί το νέο όργανο.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι στην προκειμένη περίπτωση είναι ανεξήγητη η στάση της Ευρωπαίας Εισαγγελέως για μια σειρά λόγων και κυρίως:

-Γιατί ζητήθηκαν μόνο από τους δύο εισαγγελείς εφετών να προσκομίσουν στοιχεία από τα οποία να προκύπτει πως έχουν χειριστεί υποθέσεις ευρωπαϊκής απάτης; Γιατί δεν ζητήθηκε κάτι ανάλογο και από τους υπόλοιπους πέντε που επέλεξε το ΑΔΣ από τον πρώτο βαθμό και τον Άρειο Πάγο;

-Πώς εξηγείται το ότι τους ζητούνται να προσκομίσουν κλητήρια θεσπίσματα και βουλεύματα τέτοιων υποθέσεων, κάτι που αφενός απαιτεί χρόνο (με δεδομένο ότι κάθε εισαγγελέας χειρίζεται δεκάδες υποθέσεις και φυσικά δεν κρατάει αρχείο αυτών), αφετέρου περιέχουν στοιχεία, η γνωστοποίηση των οποίων « σκοντάφτει» στο νόμο περί προστασίας προσωπικών δεδομένων; Και σε κάθε περίπτωση λένε, στην προκήρυξη για τη θέση, δεν αναφέρεται συγκεκριμένα πρότερη εμπειρία σε υποθέσεις ευρωπαϊκής απάτης αλλά γενικά σε οικονομικού ενδιαφέροντος. Άλλωστε επισημαίνουν η Ελλάδα με τα έως τώρα στοιχεία( γιατί ακόμη συλλέγονται) έχει ελάχιστες τέτοιες υποθέσεις, οι οποίες ενδεχομένως να μην ξεπερνούν και τις 50. Συνεπώς πόσες θα μπορούσε να έχει χειριστεί ο κάθε ένας από τους περίπου 600 εισαγγελείς της χώρας;

Ζυγαρια Δικαιοσύνης

«Ζητούνται απλώς διευκρινίσεις»

Πηγές της ευρωπαϊκής εισαγγελίας από την άλλη αναφέρουν ότι δεν αμφισβητείται, σε καμία περίπτωση, η κρίση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου και το θέμα που έχει προκύψει είναι περισσότερο τυπικό παρά ουσιαστικό. Ότι δηλαδή από το βιογραφικό που ζητήθηκε να στείλουν και οι 7 εισαγγελείς που επιλέχθηκαν (στην αγγλική γλώσσα) φαίνεται σε αυτό των δύο εφετών να λείπουν στοιχεία που εμπεριέχονταν στο φάκελο που προσκόμισαν στο ΑΔΣ. Εν ολίγοις ζητούνται διευκρινίσεις και αυτό σε καμία περίπτωση, επισημαίνουν, δεν συνιστά αμφισβήτηση ούτε των εισαγγελικών λειτουργών ούτε του Δικαστικού Συμβουλίου. Προσθέτουν δε ότι επειδή οι υποθέσεις ευρωπαϊκής απάτης εκδικάζονται στη χώρα μας από το Εφετείο είναι λογικό να ζητείται από τους εισαγγελείς εφετών και μόνο να αναφέρουν αν έχουν εμπειρία σε τέτοιες δίκες.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ