Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Έρχονται οι άυλες ψηφιακές υπογραφές για δικηγόρους – Πώς θα δοθούν

Ξεκινάει από την ερχόμενη Τρίτη 5 Απριλίου η διαδικασία δωρεάν χορήγησης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έρχονται οι άυλες ψηφιακές υπογραφές για δικηγόρους – Πώς θα δοθούν Freepik

Ψηφιακές υπογραφές: Δωρεάν θα αποκτήσουν όλοι οι δικηγόροι άυλες (απομακρυσμένες) ψηφιακές υπογραφές. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) η διαδικασία χορήγησης θα αρχίσει την Τρίτη 5 Απριλίου, κάτι το οποίο επιτεύχθηκε μετά τις επίμονες προσπάθειες των εκπροσώπων του και των τεχνικών του υπηρεσιών.

Ψηφιακές υπογραφές

freepik

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, για λόγους πρακτικούς, σε πρώτη φάση θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση οι Δικηγόροι των οποίων οι ήδη υφιστάμενες ψηφιακές υπογραφές («USB-sticks») της ΑΠΕΔ δεν έχουν λήξει ακόμη, καθώς στην κατηγορία αυτή το στάδιο και η διαδικασία ταυτοποιήσεως δύναται να γίνει άμεσα και γρήγορα εξ αποστάσεως, ήτοι χωρίς την φυσική παρουσία του ενδιαφερομένου προς τούτο.

Στη συνέχεια, αμέσως μετά θα ακολουθήσουν και όλοι οι υπόλοιποι δικηγόροι («ληγμένα στικάκια» ή/και δικηγόροι που πρωτολαμβάνουν ψηφιακή υπογραφή), με διαδικασίες αυτοπρόσωπης παρουσίας τους ενώπιον υπαλλήλων του ΔΣΑ.

Ψηφιακές υπογραφές

eurokinissi

Ψηφιακές υπογραφές: Η υποβολή αιτήσεων

Η αίτηση υποβάλλεται μέσω του portal Ολομέλεια «Αίτηση Χορήγησης Ψηφιακού Πιστοποιητικού».

Θα πρέπει πρώτα ο δικηγόρος να έχει ελέγξει από το banner «Μητρώο» τα προσωπικά του στοιχεία και ιδίως αν είναι περασμένα (σωστά) τα στοιχεία της αστυνομικής του ταυτότητας και του mail του.

Μετά την υποβολή του πρώτου αιτήματος ακολουθεί επικοινωνία με την Αρχή Πιστοποίησης (ΚΕΕΕ), όπου ο Δικηγόρος λαμβάνει mails και ανακατευθύνεται σε ιστοτόπους της Αρχής.

Αφού λάβει δύο έγγραφα από την Αρχή, μία Αίτηση και τους Γενικούς Όρους, θα πρέπει να τα υπογράψει ψηφιακώς με το στικάκι της ΑΠΕΔ, όπως επίσης και την Αστυνομική του Ταυτότητα και στην συνέχεια να επισυνάψει τα τρία αυτά (ψηφιακώς υπογεγραμμένα με τον ανωτέρω τρόπο) έγγραφα.

Πολύ σύντομα θα γίνει η ταυτοποίηση του δικαιούχου, οπότε πλέον θα μπορεί να μεταβεί στην ιστοσελίδα, όπου εφεξής θα υπογράφει ψηφιακώς τα έγγραφά του.

Ο ΔΣΑ σημειώνει πως θα υπάρξει και νέα ανακοίνωση με ειδικότερες οδηγίες καθώς και για την Β’ φάση χορήγησης των νέων ψηφιακών υπογραφών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ