Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων για την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου – ΒΙΝΤΕΟ

Η Αρχή κίνησε άμεσα διαδικασία εξέτασης του θέματος για τη φερόμενη αποστολή ανεπιθύμητης ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων για την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου – ΒΙΝΤΕΟ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Έρευνα από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα διατάχθηκε για την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, “για τη φερόμενη αποστολή ανεπιθύμητης ηλεκτρονικής επικοινωνίας”.

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε για τα email χιλιάδων αποδήμων, η Αρχή εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

“Προς απάντηση ερωτημάτων που έχουν τεθεί από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τη φερόμενη αποστολή ανεπιθύμητης ηλεκτρονικής επικοινωνίας από ευρωβουλευτή σε απόδημους Έλληνες ενόψει των Ευρωεκλογών, η Αρχή ανακοινώνει ότι, κατόπιν και της υποβολής μεγάλου αριθμού σχετικών καταγγελιών, κίνησε άμεσα διαδικασία εξέτασης του θέματος”.

Οι δηλώσεις του Παύλου Μαρινάκη

“Είχαμε απάντηση από τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών,  σύμφωνα με την οποία δεν παρέχει το Υπουργείο Εσωτερικών, δηλαδή δεν παρέχει διευθύνσεις σε υποψηφίους και κόμματα”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Και προσέθεσε ότι “διετάχθη σχετική έρευνα από την αρμόδια αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων. Η κυρία Ασημακοπούλου έχει απαντήσει με μια σειρά από δικές της διαδοχικές ανακοινώσεις και απαντήσεις. Είναι δεδομένο πως αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το οποίο λέει το αρμόδιο υπουργείο ότι δεν έχει δοθεί κάτι ούτε έχει γίνει κάποια παραβίαση της νομοθεσίας”. Σύμφωνα με τον Π. Μαρινάκη “η κυβέρνηση μένει στην ανακοίνωση του γενικού γραμματέα και όπως σε κάθε τέτοια περίπτωση όταν υπάρχει καταγγελία ερευνάται”.

Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι “η κυρία Ασημακοπούλου είναι μια ευρωβουλευτής που έχει δώσει μάχη για τη χώρα της και έχει πρωτοστατήσει στη μάχη με τα fake news. Ωστόσο, η ανακοίνωση των υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας θα γίνει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τις επόμενες εβδομάδες. Ο ίδιος, πάντως, εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, διότι θέλει να εργαλειοποιήσει οποιοδήποτε ζήτημα και να διακινδυνεύσει μια σημαντικά διαδικασία για τη χώρα μας είναι μια ιστορική τομή που διευκολύνει χιλιάδες ψηφοφόρους. Αυτό το ζήτημα που ανέκυψε δεν έχει καμία σχέση με το αδιάβλητο της επιστολικής ψήφου. Κρίμα γιατί  στο πλαίσιο της αντιπολίτευσης θέλουν να θέσουν σε αμφισβήτηση μια τέτοια διαδικασία”.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΣ και η απάντηση της ευρωβουλευτού

Την Κυριακή, το Υπουργείο Εσωτερικών με ανακοίνωση υποστήριξε ότι “δεν παρέχει διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκλογέων σε υποψήφιους ή κόμματα, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, με την κ. Ασημακοπούλου να υποστηρίζει με ανάρτησή της ότι τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της είναι προϊόν επιμέλειας του γραφείου της, τα οποία συγκέντρωσε ως ευρωβουλευτής τα τελευταία 5 χρόνια”.

Όπως υποστηρίζει, “ουδέποτε έλαβε τα επίμαχα στοιχεία από το ΥΠΕΣ ή κάποιον άλλο φορέα της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας όσα γράφονται ως θεωρίες συνωμοσίας που έχουν σκοπό να βλάψουν την ίδια αλλά και τον θεσμό της επιστολικής ψήφου”.

«Δεν πτοούμαι και καλώ τους Έλληνες του εξωτερικού ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης να εγγραφούν στην πλατφόρμα», λέει η ευρωβουλευτής, δηλώνοντας στο Mega ότι “τα στοιχεία έφτασαν στην ίδια με νόμιμους τρόπους”.

Έρευνα από Αρχή Προστασίας Δεδομένων για Ασημακοπούλου: Οι καταγγελίες από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ

Σχετική ερώτηση προς την Κομισιόν αναφορικά με την παραβίαση από το υπουργείο Εσωτερικών του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΓΚΠΔ), κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Κώστας Αρβανίτης.

«Την περασμένη Παρασκευή, απόδημοι Έλληνες κατήγγειλαν ότι δέχθηκαν στο email τους μήνυμα από την ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, χωρίς να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους», σημειώνει στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής.

Στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις απόδημων Ελλήνων σε όλον τον κόσμο, από την Αμερική ως την Ιαπωνία, έφθασαν μηνύματα από την ευρωβουλευτή της ΝΔ στο πλαίσιο της προεκλογικής της εκστρατείας εν όψει των ευρωεκλογών, σύμφωνα με το ίδιο κείμενο.

Όπως καταγγέλλεται, πολλοί ουδέποτε συναίνεσαν σε παροχή ή επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων για τους εν λόγω σκοπούς, ενώ τα συγκεκριμένα email στα οποία έλαβαν τα μηνύματα είχαν χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για την εγγραφή τους στους καταλόγους εκλογέων εσωτερικού.

Έρευνα από Αρχή Προστασίας Δεδομένων για Ασημακοπούλου

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

«Τα στοιχεία αυτά έπρεπε να τα κατέχει μόνο το Υπουργείο Εσωτερικών και να τα προστατεύει, καθώς πρόκειται για προσωπικά δεδομένα πολιτών, αλλά και για να διασφαλίσει το αδιάβλητο των εκλογών».

Απευθυνόμενος στην Κομισιόν με γραπτή ερώτηση, ο Κώστας Αρβανίτης ζητά να μάθει για τις άμεσες ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφενός σε σχέση με τη μαζική διαρροή προσωπικών δεδομένων πολιτών και την κατάφωρη παραβίαση του ΓΚΠΔ εις βάρος χιλιάδων πολιτών και αφετέρου προς διασφάλιση της νομιμότητας και της διαφάνειας κατά την εξαιρετικά ευαίσθητη προεκλογική περίοδο.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής διατυπώνει ερωτηματικά για τη στάση της υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως σχετικά με τη διαρροή, όπως υποστηρίζει, προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού προς την Ευρωβουλευτή της ΝΔ, ‘Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

«Η λαλίστατη υπουργός Εσωτερικών που προσπάθησε να αλλάξει τον εκλογικό νόμο με εκπρόθεσμη τροπολογία, δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να απευθυνθεί δημόσια στους καταγγέλλοντες και όχι μόνο, προκειμένου να εγγυηθεί της θεσμικής λειτουργίας του κράτους», τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμη ότι «πληθαίνουν καθημερινά οι δημόσιες καταγγελίες χιλιάδων εκλογέων του εξωτερικού ότι τα προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας τους, που ήταν συνδεδεμένα με τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, διέρρευσαν χωρίς τη συγκατάθεσή τους στην Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ‘Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου». Επισημαίνεται ακόμη ότι επί τρεις ημέρες η κα. Ασημακοπούλου, αναμασά αντικρουόμενες δικαιολογίες και το υπουργείο Εσωτερικών σιωπά.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ