Παρασκευή 09 Δεκεμβρίου 2022

Εξωτερικοί φρουροί: “Κόκκινη κάρτα” στις μεταγωγές κρατουμένων – Ξεκίνησαν απεργιακές κινητοποιήσεις στις φυλακές Πατρών

Εξώδικη δήλωση της ΠΟΥΕΦ στους συναρμόδιους υπουργούς. Παράνομη, αντισυνταγματική και καταχρηστική χαρακτηρίζει την απόφαση.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εξωτερικοί φρουροί: “Κόκκινη κάρτα” στις μεταγωγές κρατουμένων – Ξεκίνησαν απεργιακές κινητοποιήσεις στις φυλακές Πατρών Freepik

Εξωτερικοί φρουροί: Τη σφοδρή αντίδραση των εξωτερικών φρουρών έχει προκαλέσει η προωθούμενη εμπλοκή τους στις μεταγωγές κρατουμένων. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης (ΠΟΥΕΦ) είχε προειδοποιήσει ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου, όπως έγραψε και το dikastiko.gr για την αντίθεσή της στην απόφαση ανάθεσης καθηκόντων σχετικά με μεταγωγές κρατουμένων σε φρουρούς των φυλακών Πάτρας.

Με την τελευταία απόφασή της, η ΠΟΕΥΦ ξεκίνησε από την Δευτέρα συνεχόμενες 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις στο κατάστημα κράτησης Αγίου Στεφάνου Πατρών. Απόφαση που επέδωσε με εξώδικη δήλωσή της προς τους υπουργούς Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, καθώς και τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, ενώ κοινοποιήθηκε και προς την Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Προειδοποιεί μάλιστα με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, προχωρώντας σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και αποκλεισμό του καταστήματος κράτησης σε περίπτωση που «δεν ανασταλεί άμεσα η εκτέλεση της άνω απόφασης με εντολή της πολιτικής ηγεσίας, ώστε στη συνέχεια με όρους ισότητας, αξιοκρατίας και καλόπιστης συνεννόησης να επιχειρηθεί να εξευρεθεί μια σταθερή λύση στα πλαίσια της νομιμότητας». Εξωτερικοί φρουροί

Εξωτερικοί φρουροί: Αιφνιδιαστική και παράνομη απόφαση

Όπως αναφέρει η ΠΟΥΕΔ στην εξώδικη δήλωσή της, «αιφνιδιαστικά και παρά τα υπαρκτά αναγνωρισμένα από την υπηρεσιακή ιεραρχία προβλήματα υποστελέχωσης και έλλειψης κατάλληλων μέσων για την εκτέλεση των ήδη υπαρχόντων καθηκόντων μας και παρά την αντίθετη εισήγηση των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων, η κα Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής εξέδωσε την ως άνω απόφαση φωτογραφικά για το Κατάστημα Κράτησης Αγίου Στεφάνου, βάσει της οποίας διέταξε από 1.11.2021 οι μεταγωγές κρατουμένων σε νοσηλευτικά ιδρύματα θεραπευτήρια και λοιπές δομές υγείας για έκτακτους λόγους να πραγματοποιούνται από τους υπαλλήλους Εξωτερικής Φρούρησης και όχι από αστυνομικούς της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) και οι λοιπές μεταγωγές για λόγους υγείας από 1.2.2022».

Και υπογραμμίζει: «Η απόφαση αυτή τυγχάνει παράνομη, αντισυνταγματική και καταχρηστική. Διακυβεύει δε άμεσα το καλώς νοούμενο δημόσιο συμφέρον και την δημόσια ασφάλεια, καθώς οι συνάδελφοι καλούνται χωρίς να έχουν διασφαλισθεί τα αναγκαία στοιχειώδη μέσα να εκτελέσουν αιφνιδιαστικά αντίστοιχη υπηρεσία». Εξωτερικοί φρουροί

Ανεπάρκεια προσωπικού

Σύμφωνα και με την προηγούμενη ανακοίνωση της Ομοσπονδίας από το 2002 μέχρι σήμερα «οι πάσης φύσεως μεταγωγές κρατουμένων από τα Καταστήματα Κράτησης Κορυδαλλού, Θεσσαλονίκης και Πατρών ενεργούνται από την Ελληνική Αστυνομία που διαθέτει τα μέσα, το ανθρώπινο δυναμικό και την σχετική εκπαίδευση».

Τονιζόταν επίσης πως «με το υπάρχον προσωπικό ουσιαστικά μετά βίας βγαίνουν οι βάρδιες καθώς οφείλονται στο προσωπικό περίπου 7.000 ρεπό, (70 σχεδόν οφειλόμενα ρεπό ανά υπάλληλο), ένας μεγάλος αριθμός υπόλοιπου αδειών, ενώ και τα μέσα του Τμήματος είναι απαρχαιωμένα και ελλιπή σε βαθμό ανυπαρξίας όπως λχ τα υπηρεσιακά οχήματα των μεταγωγών κρατουμένων».

Αναλυτικά η εξώδικη δήλωση ΕΔΩ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ