Παρασκευή 09 Δεκεμβρίου 2022

Ευ. Βενιζέλος: Αντισυνταγματική η άρση τηλεφωνικού απορρήτου με ανώνυμη αιτιολογία από τον εισαγγελέα της ΕΥΠ

Η “βόμβα” του καθηγητή και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και υπουργού στην εκδήλωση του ΔΣΑ με θέμα «Συνταγματικές/Θεσμικές διαστάσεις της άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου» που μετέδωσε το dikastiko.gr.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ευ. Βενιζέλος: Αντισυνταγματική η άρση τηλεφωνικού απορρήτου με ανώνυμη αιτιολογία από τον εισαγγελέα της ΕΥΠ dsa

Ιδιαίτερη αποκαλυπτική υπήρξε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιστημονική Επιτροπή του Νομικού Βήματος του ΔΣΑ με θέμα «Συνταγματικές/Θεσμικές διαστάσεις της άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου».

Τέσσερις καθηγητές των Νομικών Σχολών, που ήταν ομιλητές στην εκδήλωση άσκησαν έντονη κριτική στους χειρισμούς που έγιναν στο μείζον ζήτημα της άρσης  του τηλεφωνικού απορρήτου και στο κατά πόσο  και κάτω από ποίες προϋποθέσεις  μπορεί να γίνεται. Παράλληλα, ασκήθηκε και έντονη κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα της άρσης του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

Αφορμή για τη διοργάνωση αυτής της επιστημονικής απετέλεσε το πρόσφατο  θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών  που έχουν  καταγγελθεί στις τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, του πρώην υπουργού Χρήστου Σπίρτζη, όπως και  των δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη και   Σταύρου Μαλιχούδη. Θέμα της εκδήλωσης ήταν οι «συνταγματικές/θεσμικές διαστάσεις της άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργός  και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε ότι είναι αντισυνταγματική η νομοθετική ρύθμιση η οποία παρέχει στην εισαγγελέα που ασκεί καθήκοντα στην ΕΥΠΠ με ανώνυμη αιτιολογία να προχωράει στην άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και προσέθεσε ότι η έκδοση εισαγγελικής πράξης άρσης του απορρήτου είναι ειδικού χαρακτήρα ενέργεια.

Ανέφερε ακόμη ότι οι βουλευτές, ευρωβουλευτές, οι υπουργοί, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχουν ασυλία και το ακαταδίωκτο και υπάγονται σε ειδικό συνταγματικό καθεστώς και σε ειδικές νομοθετικές διατάξεις.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος έθεσε το ερώτημα εάν η ΑΔΑΕ παραβίασε τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις. Μάλιστα,  επισήμαινε ότι υπάρχει η εσφαλμένη άποψη ότι ο η νομοθετική διάταξη η οποία προβλέπει ότι η υποχρέωση του πρόεδρου της ΑΔΑΕ στις περιπτώσεις άρσης του απορρήτου, να ενημερώνει τον πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και να κοινοποιεί στον υπουργό Δικαιοσύνη, υπερκαλύπτεται από την ετήσια έκθεση της ΑΔΑΕ, κάτι που παραβιάζει το νόμο.

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, επίτιμος καθηγητής Αστικού Δικαίου και Ακαδημαϊκός Μιχαήλ Σταθόπουλος επισήμανε ότι ο Πρωθυπουργός ως επικεφαλής της ΕΥΠ έχει ο ίδιος αντικειμενικές ευθύνες και θα έπρεπε να παραιτηθεί αφού προηγουμένως είχε καλέσει τον κ. Ανδρουλάκη να του δώσει το φάκελο της παρακολούθησής του και δεν υπάρχει να ασκήσει τις νόμιμες ποινικές διαδικασίες κατά των υπευθύνων. Πέρα από όλα αυτά, ο κ. Σταθόπουλος τόνισε κατ΄  επανάληψη, ότι είναι η ώρα της Δικαιοσύνης, καθώς ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών πρέπει να προβεί στις νόμιμες ενέργειες.

dsa

Δ. Βερβεσός για υποκλοπές: Αναδεικνύουμε τις συνταγματικές και θεσμικές διαστάσεις ενός ζητήματος που τραυμάτισε τη δημόσια ζωή και τη δημοκρατία

Στο πλαίσιο αυτό παρενέβη και ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός επαναλαμβάνοντας πως το θέμα της προστασίας του απορρήτου των επικοινωνιών, άπτεται της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και των δημοκρατικών θεσμών.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΔΣΑ «Μιχάλης Ζαφειρόπουλος» και μεταδόθηκε ζωντανά από το dikastiko.gr ομιλητές ήταν οι κ.κ.: Ευάγγελος Βενιζέλος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, πρ. Υπουργός, Μιχαήλ Σταθόπουλος, Επίτιμος Καθηγητής Αστικού Δικαίου, Ακαδημαϊκός, πρ. Υπουργός, Νικόλαος Αλιβιζάτος, Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, πρ. Υπουργός και Γεώργιος Καραβοκύρης, Επίκουρος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου.

dsa

Χαιρετισμό απηύθυναν, ο Πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Δημήτρης Βερβεσός και ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Νομικού Βήματος κ. Γεώργιος Καλλιμόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η Χριστίνα Τσαγκλή, Δικηγόρος, Μέλος ΔΣ, πρ. Γενική Γραμματέας ΔΣΑ.

Στην εκδήλωση μεταξύ των άλλων παρευρέθησαν: Ο, κ. Ιωάννης Σαρμάς Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο κ. Ευστάθιος Βεργώνης, Εισαγγελέας Εφετών και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ο κ. Χρήστος Μυλωνόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, ο κ. Νίκος Παπασπύρου, Καθηγητής ΕΚΠΑ, ο κ. Νικόλας Κανελλόπουλος τέως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η κα Λένα Κουτσιμπού, τέως Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΞ, και ο κ. Νικόλαος Σαλάτας, πρώην Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ