Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Η Δικαιοσύνη δεν έχει χώρο να αναπνεύσει – Το μήνυμα των δικηγόρων σε συγκεντρώσεις στα 63 Πρωτοδικεία της χώρας – Να ληφθούν τώρα όλα τα μέτρα από την κυβέρνηση τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων- ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Αποκλειστικές δηλώσεις στο dikastiko.gr εκπροσώπων του δικηγορικού κλάδου που συγκεντρώθηκαν στην Ευελπίδων. Η Κυβέρνηση να σταθεί δίπλα στον πληγέντα από την πανδημία κλάδο, δηλώνει ο Δ. Βερβεσός.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η Δικαιοσύνη δεν έχει χώρο να αναπνεύσει – Το μήνυμα των δικηγόρων σε συγκεντρώσεις στα 63 Πρωτοδικεία της χώρας – Να ληφθούν τώρα όλα τα μέτρα από την κυβέρνηση τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων- ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Ένα σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση πέρασαν οι δικηγόροι της χώρας με τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, που οργάνωσαν την Πέμπτη, θέλοντας να υπογραμμίσουν πως πλέον έχουν φτάσει στα όρια των αντοχών τους και της αξιοπρέπειας τους – κάτι που ούτως ή άλλως έχουν επισημάνει σε πολλές επιστολές τους.

Για άλλη μία φορά τόνισαν όπως αναφέρει ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων ότι «διαμαρτύρονται για την αντιφατική και κακή νομοθέτηση, που δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου, αιφνιδιάζει τους παράγοντες της δίκης και φαλκιδεύει δικαιώματα Ελλήνων πολιτών καθώς επίσης και για τη συνεχιζόμενη αδράνεια της Κυβέρνησης ως προς την οικονομική στήριξη του κλάδου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν σήμερα στις έδρες των Πρωτοδικείων όλης της Χώρας, συγκεντρώσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των κατά τόπους Δικηγορικών Συλλόγων, στα πλαίσια της «Ημέρας πανελλαδικής διαμαρτυρίας δικηγόρων». Οι Δικηγόροι όλης της Χώρας διαμαρτύρονται για την αντιφατική και κακή νομοθέτηση, που δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου, αιφνιδιάζει τους παράγοντες της δίκης και φαλκιδεύει δικαιώματα Ελλήνων πολιτών καθώς επίσης και για τη συνεχιζόμενη αδράνεια της Κυβέρνησης ως προς την οικονομική στήριξη του κλάδου.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην είσοδο του Πρωτοδικείου Αθηνών στην πρώην Σχολή Ευελπίδων. Σε δηλώσεις του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δημήτρης Βερβεσός, ανάμεσα στα άλλα επισήμανε :

«Οι Δικηγόροι έχουν εξαντλήσει τα όρια των αντοχών τους. Η Δικαιοσύνη δεν έχει οξυγόνο για να αναπνεύσει. Τα δικονομικά δικαιώματα των Ελλήνων Πολιτών είναι σε «καραντίνα». Η καθημερινότητά μας στα Δικαστήρια, τα Υποθηκοφυλακεία και τις Δημόσιες Υπηρεσίες είναι τραγική. Η οικονομική κατάσταση της μεγάλης πλειοψηφίας των συναδέλφων, μετά από ένα (1) χρόνο κλειστά Δικαστήρια, έχει αγγίξει τα όρια της επιβίωσης. Η Κυβέρνηση οφείλει να σταθεί επιτέλους δίπλα στον πληγέντα από την πανδημία κλάδο, λαμβάνοντας ΤΩΡΑ όλα τα μέτρα που απαιτούνται, για να «ανασάνουν» οι Δικηγόροι».

Ηχηρό “παρών” έξω από τα Πρωτοδικεία όλης της χώρας, έδωσαν μέλη Δ.Σ. Δικηγορικών Συλλόγων.

Με πανό και συνθήματα αλλά κυρίως με την συμβολική παρουσία των ΔΣ όλων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, μαζί με τους συναδέλφους τους, εκδήλωσαν τις αντιρρήσεις και τη διαμαρτυρία τους για μια σειρά ζητημάτων.

Το dikastiko.gr κατέγραψε τη διαμαρτυρία των δικηγόρων έξω από το Πρωτοδικείο Αθηνών, με πλούσιο φωτορεπορτάζ και δηλώσεις των εκπροσώπων του δικηγορικού κόσμου.

Στα 63 Πρωτοδικεία της χώρας, οι δικηγόροι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας για μια σειρά από αιτήματα που σχετίζονται με το κλείσιμο των δικαστηρίων και την οικονομική στήριξή τους.

Η Συντονιστική Επιτροπή

Όπως αναφέρουν «η Συντονιστική Επιτροπή, σε εκτέλεση της από 12.3.2021 απόφασης της Ολομέλειας για την οργάνωση δράσης «Ημέρες πανελλαδικής διαμαρτυρίας δικηγόρων», καλεί τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την αντιφατική και κακή νομοθέτηση, που δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου, αιφνιδιάζει τους παράγοντες της δίκης και φαλκιδεύει δικαιώματα Ελλήνων πολιτών καθώς επίσης και για τη συνεχιζόμενη αδράνεια της Κυβέρνησης ως προς την οικονομική στήριξη του κλάδου.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί στο χώρο κάθε Πρωτοδικείου της χώρας, με κεντρικό σύνθημα «Ασφαλής υγειονομική και δικονομική λειτουργία της Δικαιοσύνης- Η αξιοπρέπεια των δικηγόρων είναι αδιαπραγμάτευτη» για την διεκδίκηση των αιτημάτων που έχει θέσει με τις αποφάσεις της η Ολομέλεια, θεσμικών και οικονομικών.

Η διαμαρτυρία θα διοργανωθεί με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων πρόληψης και προστασίας».

Τα αιτήματα

Οι καθυστερημένες 39 «ΚΥΑ του Σαββατοκύριακου» που ουσιαστικά κρατούν εδώ και πολλούς μήνες κλειστά τα δικαστήρια της χώρας και -όπως λένε- εμποδίζουν την πρόσβαση των πολιτών στα δικαστήρια, αλλά και η ελλιπής οικονομική στήριξή τους βρίσκονται στο επίκεντρο.

Στην επίμαχη συνεδρίαση που αποφασίστηκαν οι κινητοποιήσεις, οι δικηγόροι , μεταξύ άλλων, ανέφεραν:

«Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη της πανδημίας, τα δικαστήρια παραμένουν κλειστά στις ουσιώδεις λειτουργίες τους, οι πολίτες δεν τυγχάνουν της δέουσας δικαστικής προστασίας και οι δικηγόροι βρίσκονται σε επαγγελματική και οικονομική απόγνωση, χωρίς να υπάρχει στις γνωστές «ΚΥΑ του Σαββατοκύριακου» προηγούμενη ad hoc γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής covid 19.

Η Κυβέρνηση παραμένει θεατής στα προβλήματα των δικηγόρων, η στήριξή της σε αυτούς είναι ανεπαρκής και υπολείπεται σημαντικά της στήριξης που έλαβαν λοιποί πληττόμενοι επαγγελματικοί κλάδοι.

Ακόμη και σήμερα, στην τρίτη φάση της πανδημίας, που οι αρνητικές της συνέπειες επιδρούν πολλαπλασιαστικά, η Κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε μέτρα στήριξης των δικηγόρων, όπως η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες και η επέκταση του ορίου υπαγωγής σε καθεστώς ΦΠΑ από 10.000 ευρώ σε 25.000 ευρώ, η αναστολή των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος, παρότι οι δικηγόροι έχουν αναστείλει, εν τοις πράγμασι, την επαγγελματική τους δραστηριότητα με ευθύνη της Κυβέρνησης.

Ειδικά για το θέμα του ΦΠΑ, που συνδέεται άμεσα με την πρόσβαση των πολιτών, και δη των οικονομικά ευάλωτων, στη Δικαιοσύνη και που υπάρχει και ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας για συμμόρφωση, θέτουμε προ των ευθυνών τους έναντι του κλάδου τους Υπουργούς Οικονομικών και Επικρατείας για την μη επίλυσή του».

Δείτε τις δηλώσεις των εκπροσώπων των δικηγόρων:

Δημήτρης Βερβεσός, Πρόεδρος Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Θεμιστοκλής Σοφός, Σύμβουλος Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών:

Δημήτριος Αναστασόπουλος, Σύμβουλος Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών:

– Μαρινέττα Γούναρη, Σύμβουλος – Ταμίας Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών:

– Μιχαήλ Καλαντζόπουλος, Γεν. Γραμμ. Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών:

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ