Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2022

Πανελλήνια Διαμαρτυρία: Οι δικηγόροι ένωσαν τη φωνή τους στα Πρωτοδικεία όλης της χώρας – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Οι δικηγόροι εκφράζουν μεταξύ άλλων την αντίθεσή τους στις αποκαλούμενες "ΚΥΑ του Σαββατοκύριακου" που κρατούν κλειστά τα δικαστήρια και τα ελλιπή, όπως τα χαρακτηρίζουν, μέτρα οικονομικής στήριξης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πανελλήνια Διαμαρτυρία: Οι δικηγόροι ένωσαν τη φωνή τους στα Πρωτοδικεία όλης της χώρας – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ ΠΗΓΗ: larissanet.gr

Τη φωνή τους απ’ άκρη σε άκρη της Ελλάδας ένωσαν σήμερα οι δικηγόροι, στο πλαίσιο ευρύτερης κινητοποίησης που έχει οργανώσει η Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, στα 63 Πρωτοδικεία της χώρας.

Οι δικηγόροι εκφράζουν μεταξύ άλλων την αντίθεσή τους στις αποκαλούμενες “ΚΥΑ του Σαββατοκύριακου” που κρατούν κλειστά τα δικαστήρια και τα ελλιπή, όπως τα χαρακτηρίζουν, μέτρα οικονομικής στήριξης.

Η διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη

Διαμαρτυρία πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης δικηγόροι έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης με κύριο αίτημα την ασφαλή υγειονομική και δικονομική λειτουργία της δικαιοσύνης και των δικαστηρίων.

Οι δικηγόροι κάνουν λόγο για «αντιφατική και κακή νομοθέτηση, που δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου, αιφνιδιάζει τους παράγοντες της δίκης και φαλκιδεύει δικαιώματα Ελλήνων πολιτών, καθώς επίσης και για τη συνεχιζόμενη αδράνεια της κυβέρνησης ως προς την οικονομική στήριξη του κλάδου».

«Σε όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας είναι προφανώς κατανοητό από όλους μας ότι πρέπει να προστατευτεί το ύψιστο αγαθό της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας. Η δικαιοσύνη ωστόσο δεν μπορεί να βρίσκεται σε αναστολή. Πρέπει να είναι κανόνας η λειτουργία της και εξαίρεση η μη λειτουργία της στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατόν να διασφαλιστούν τα παραπάνω. Τα δικαιώματα των πολιτών πρέπει να μπορούν να διεκδικηθούν και να υπερασπιστούν ελεύθερα στα δικαστήρια και ταυτόχρονα οι δικηγόροι θα πρέπει να τύχουν αντίστοιχης υποστήριξης», ανέφερε σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Στάθης Κουτσοχήνας.

Ο πρόεδρος του ΔΣΘ εξέφρασε την διαμαρτυρία του για την μη καταβολή τέλους επιτηδεύματος των 600 ευρώ, και την μη αναστολή ασφαλιστικών υποχρεώσεων των δικηγόρων εν μέσω πανδημίας.

Αναφερόμενος σε ορισμένες ΚΥΑ που γίνονται γνωστές το Σαββατοκύριακο από την κυβέρνηση ο κ. Κουτσοχήνας ανέφερε ότι «δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε το Σάββατο η την Κυριακή για να μάθουμε αν θα δικάσουμε την Δευτέρα. Χρειάζεται προετοιμασία με συγκέντρωση δικαιολογητικών στοιχείων, με συνεννόηση με μάρτυρες και δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει τελευταία στιγμή».

«Υπάρχουν διατάξεις που έχουν βγει κατά καιρούς και δημιουργούν ερμηνευτικά και δικονομικά προβλήματα. Δημιουργούν αναστάτωση σε προθεσμίες σε ζητήματα παραγραφής» δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Στέλιος Μαυρίδης.

Οι δικηγόροι ζητούν ακόμη να επαναλειτουργήσουν τα δικαστήρια πλήρως μετά το Πάσχα, με μέτρα προστασίας.

Στη Λάρισα

Διαμαρτυρία πραγματοποίησε σήμερα η διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας διεκδικώντας αφενός την οικονομική στήριξη του κλάδου και αφετέρου την επανέναρξη των δικαστηρίων.

Η πρόεδρος του ΔΣΛ Νικολέττα Μπασδέκη σε δήλωσή της υπογραμμίζει χαρακτηριστικά:

«Δεν δικαιολογείται 13 μήνες η δικαιοσύνη να μην λειτουργεί. Αίτημα μας είναι να λειτουργήσει η δικαιοσύνη με όλα τα υγειονομικά μέτρα».

Επίσης προσθέτει ότι «δεν υπάρχει οικονομική ενίσχυση των δικηγόρων σε όλη την χώρα, ενώ τρέχουν οι οικονομικές μας υποχρεώσεις. Είμαστε άνθρωποι της καθημερινότητας και εργαζόμαστε για να αντεπεξέλθουμε σε αυτές».

Τέλος στην δήλωση της αναφέρει ποια τμήματα των δικαστηρίων λειτουργούν.

Αναλυτικά, όσα δήλωσε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας:

Στην Πάτρα

Η Δημοτική Αρχή στηρίζει τον αγώνα των δικηγόρων, για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους και αυτή η στήριξη, εκφράστηκε σήμερα, και με την παρουσία της Αντιδημάρχου Αναστασίας Τογιοπουλου στην κινητοποίησή τους μπροστά από το Δικαστική Μέγαρο της Πάτρας.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, διοργανώθηκε από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πάτρας, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης, με κεντρικό σύνθημα «Ασφαλής υγειονομική και δικονομική λειτουργία της Δικαιοσύνης- Η αξιοπρέπεια των δικηγόρων είναι αδιαπραγμάτευτη».

Καταγγέλθηκε η αντιφατική και κακή νομοθέτηση, καθώς επίσης και η συνεχιζόμενη αδράνεια της Κυβέρνησης ως προς την οικονομική στήριξη του κλάδου.

DIKASTIKO.GR, με πληροφορίες από Thestival.gr-patrastimes.gr-larissanet.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ