Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

“Φρένο” στην αύξηση ασφαλιστικών εισφορών για δικηγόρους και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες – Η παρέμβαση της Όλγας Κεφαλογιάννη στη Βουλή

Ζητά νομοθετική πρωτοβουλία για αναστολή του μέτρου. Άμεση ανταπόκριση στο αίτημα παρέμβασης που υποβλήθηκε από τον ΔΣΑ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Φρένο” στην αύξηση ασφαλιστικών εισφορών για δικηγόρους και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες – Η παρέμβαση της Όλγας Κεφαλογιάννη στη Βουλή freepik

Σε ζήτημα για το κυβερνητικό επιτελείο δείχνει να εξελίσσεται η πρόθεση αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών σε δικηγόρους και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες από το νέο έτος.

Πέραν των αντιδράσεων, που έχει προκαλέσει η πρόθεση αυτή της κυβέρνησης στους άμεσα ενδιαφερόμενους, οι οποίοι προειδοποιούν με κινητοποιήσεις, το θέμα απασχολεί συνολικά τον πολιτικό κόσμο, με τις φωνές ακόμη και βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος να ζητούν αναστολή της ρύθμισης και να καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να υπάρξει μέριμνα προκειμένου να μην προχωρήσει η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από τις αρχές του νέου έτους.

Ενδεικτική είναι η παρέμβαση της βουλευτή Α’ Αθηνών της Ν.Δ., Όλγας Κεφαλογιάννη, η οποία κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί πρόθυμος να ανταποκριθεί στο σχετικό αίτημα των δικηγόρων ενώ αρνητικός υπήρξε και ο υπουργός Οικονομικών.

Κεφαλογιαννη Όλγα

EUROKINISSI

Ανταποκρινόμενη, πάντως, σε επιστολή του αντιπροέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Α. Μαντζούτσου βάσει και των σχετικών αποφάσεων των δικηγόρων, η κυρία Κεφαλογιάννη προχώρησε στην κατάθεση ερώτησης και ζήτησε να υπάρξει αναστολή της αύξησης των εισφορών.

«Είναι σαφές ότι η εξέλιξη αυτή, σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, θα οδηγήσει την πλειοψηφία των ασφαλισμένων σε μεγάλη δυσκολία καταβολής των τρεχουσών εισφορών, τήρησης των ρυθμίσεων οφειλών προηγούμενων ετών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία νέου κύματος οφειλών, που θα διαταράξει και την εισπραξιμότητα των εισφορών από τον e-ΕΦΚΑ» σημειώνει η βουλευτής.

«Περαιτέρω, η αύξηση αυτή, δημιουργεί δυσμενείς συνθήκες σε βάρος ιδίως των αμίσθων δικηγόρων, οι οποίοι, σε αντίθεση με τους μισθωτούς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα οι εισφορές των οποίων καλύπτονται κατά τα 2/3 από τον εργοδότη τους, καλούνται να καλύψουν το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών με ίδιες δαπάνες» τονίζει η κυρία Κεφαλογιάννη.

Και στην ερώτησή της στη Βουλή προς τον υπουργό Εργασίας επισημαίνει: «Κατόπιν των ανωτέρω, και εν όψει της απρόοπτης μεταβολής των συνθηκών, της ιδιαίτερα δύσκολης περιόδου που βιώνουμε και των εκτιμήσεων για έναν ακόμα πιο δύσκολο χειμώνα,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: Προτίθεται να λάβει κάποια νομοθετική πρωτοβουλία για την αναστολή της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των δικηγόρων, καθώς και των εν γενεί αυτοτελώς απασχολούμενων – επιστημόνων – ελεύθερων επαγγελματιών;»

Δικηγορικές Αμοιβές

dikastiko

Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών – Α. Μαντζούτσος: Σημαντική εξέλιξη – Κάποιοι βουλευτές αντιλαμβάνονται τι βιώνουμε

Με αφορμή την κοινοβουλευτική ερώτηση της κυρίας Κεφαλογιάννη, για μία «πολύ σημαντική εξέλιξη στην προσπάθειά μας για αναστολή αύξησης των εισφορών» έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ, Αλέξανδρος Μαντζούτσος.

«Κάποιοι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, προερχόμενοι μάλιστα από τη συμπολίτευση, αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα που βιώνουμε μετά από τη δεκαετή μνημονιακή διαδρομή της Χώρας, τη διετή αναστολή των Δικαστηρίων λόγω της πανδημίας COVID-19, αλλά και την ολοένα διογκούμενη πληθωριστική κρίση που επικρατεί στο χώρο των επιστημόνων – ελευθέρων επαγγελματιών. Μετά και από όλα αυτά ζητάμε και πάλι από την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση επίλυση του ζητήματος» ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Υπενθυμίζει πως σε υλοποίηση της από 25/10/2022 απόφασης του ΔΣ του ΔΣΑ για κινητοποιήσεις και ανάδειξη του θέματος και σε συνέχεια του από 27/10/2022 κοινού αιτήματος των επιστημονικών φορέων της Χώρας για άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας, ο ΔΣΑ δια του ιδίου απέστειλε επιστολή προς τη Βουλευτή Α΄ Αθηνών, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, ζητώντας την παρέμβασή της με στόχο την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για αναστολή εφαρμογής της προβλεπόμενης αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών μας από 1.1.2023.

«Η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, ανταποκρινόμενη θετικά στα αιτήματά μας, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων, με την οποία υιοθετεί τις θέσεις των Δικηγόρων και του συνόλου των επιστημόνων – ελευθέρων επαγγελματιών της Χώρας. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ευχαριστεί τη Βουλευτή και πρώην Υπουργό για την άμεση ανταπόκρισή της» σημειώνει.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ