Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Γλυκά Νερά: Ξεκίνησε η απολογία του πιλότου για τη δολοφονία της Καρολάιν – Δήλωση πολιτική αγωγής από την οικογένειά της – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Η απολογία του, στηριγμένη πάνω στα όσα μέχρι τώρα έχει πει, προφανώς θα έχει ως στόχευση το επόμενο δικαστικό στάδιο και δη την δίκη του.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γλυκά Νερά: Ξεκίνησε η απολογία του πιλότου για τη δολοφονία της Καρολάιν – Δήλωση πολιτική αγωγής από την οικογένειά της – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Ανέκφραστος, ψύχραιμος, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έφτασε στην Ευελπίδων λίγο πριν από τις 10 το πρωί της Τρίτης ο 33χρονος πιλότος, προκειμένου να απολογηθεί.

Η διαδικασία της απολογίας ξεκίνησε περίπου στη 1 το μεσημέρι, αφού ο δικαστικός λειτουργός μελέτησε το πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημα που παρέδωσε ο 33χρονος κατηγορούμενος, και αναμένεται να διαρκέσει πολλές ώρες καθώς ο πιλότος θα απαντήσει στις ερωτήσεις του ανακριτή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συζυγοκτόνος δεν απάντησε σε καμία ερώτηση των δημοσιογράφων που βρέθηκαν στο σημείο, ωστόσο κοίταζε συνεχώς τις κάμερες.

Συγκέντρωση γυναικών έξω από τα δικαστήρια.

Ακούστηκαν αποδοκιμασίες και εκφράσεις, όπως “τέρας”, “να σαπίσεις στη φυλακή” κατά την ώρα της προσαγωγής.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί του Σαββάτου, ο 33χρονος πιλότος φέρεται να ξύπνησε αρκετά ευδιάθετος και να ανέφερε χαρακτηριστικά: «άντε να τελειώνουμε να μπούμε φυλακή να ασχοληθώ με το παιδί και την ανατροφή του από δω και πέρα».

Συνήγορος οικογένειας: Αντιλαμβάνεστε τη θέση της μητέρας που αγκάλιαζε τα χέρια που έκοψαν την ανάσα της κόρης της

«Καταθέσαμε δήλωση πολιτικής αγωγής εκπροσωπώντας την οικογένεια της Καρολάιν. Για ευνόητους λόγους η μητέρα δεν μπορούσε να έρθει, στην κατάσταση που είναι και η δήλωση έγινε με εξουσιοδότηση. Αντιλαμβάνεστε τη θέση της μητέρας που αγκάλιαζε τα χέρια που έκοψαν την ανάσα της κόρης της» δήλωσε ο συνήγορος της οικογένειας Θανάσης Χαρμάνης.

«Θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με την οικογένειά του δράστη. Η μητέρα της Καρολάιν μου είπε ότι έχουν καλές σχέσεις με την οικογένειά του κατηγορούμενου και είναι σε συνεννόηση. Η μητέρα της Καρολάιν υποστηρίζεται από προσωπικό, η οικονομική της κατάσταση είναι καλη. Η Αλόννησος είναι εξαιρετικό περιβάλλον για να μεγαλώσει προσωρινά το παιδί» πρόσθεσε.

Παραίτηση δικηγόρου

Προηγήθηκε η παραίτηση από την υπεράσπιση του 32χρονου συζυγοκτόνου των Γλυκών Νερών του δεύτερου εκ των συνηγόρων του, κ. Βασίλη Σπύρου.

Ο κ. Σπύρου, μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από τα Δικαστήρια της Ευελπίδων, τόνισε πως δεν επιθυμεί να ασχοληθεί άλλο με την υπόθεση.

Διευκρινίζοντας είπε πως οι λόγοι της απόφασής του είναι προσωπικοί.

Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Δεν επιθυμώ να ασχοληθώ περαιτέρω με την υπεράσπιση της υποθέσεως σε κανένα σκέλος της για προσωπικούς λόγους. Είναι προσωπικοί οι λόγοι. Σήμερα ένας άνθρωπος περνάει από τον ανακριτή και κρίνεται το μέλλον ενός μωρού. Οι δικοί μου προσωπικοί λόγοι δεν έχουν καμία σημασία.»

Η απολογία

Όπως έγραψε το dikastiko.gr, η απολογία του, στηριγμένη πάνω στα όσα μέχρι τώρα έχει πει , προφανώς θα έχει ως στόχευση το επόμενο δικαστικό στάδιο και δη την δίκη του, αφού τώρα – χωρίς να προδικάζουμε κανένα δικαστικό αποτέλεσμα – με βάση την κοινή λογική τα πράγματα είναι περίπου προδιαγεγραμμένα όσον αφορά την προσωρινή του κράτηση:

Οι όροι προσωρινής κράτησης

Το άρθρο 282 ΚΠΔ (Σκοπός και γενικές προϋποθέσεις επιβολής προσωρινής κράτησης, κατ’ οίκον περιορισμού και περιοριστικών όρων) αναφέρει:

1. Όσο διαρκεί η προδικασία, αν προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής του κατηγορουμένου, είναι δυνατό να διαταχθούν περιοριστικοί όροι ή κατ’ οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση ή να επιβληθεί προσωρινή κράτηση, υπό τις προϋποθέσεις των επόμενων άρθρων.

2. Ο σκοπός των περιοριστικών όρων, του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση και της προσωρινής κράτησης είναι να αποτραπεί ο κίνδυνος τέλεσης νέων εγκλημάτων και να εξασφαλιστεί ότι εκείνος στον οποίο επιβλήθηκαν θα παραστεί οποτεδήποτε στην ανάκριση ή στο δικαστήριο και θα υποβληθεί στην εκτέλεση της απόφασης.

3. Οι περιοριστικοί όροι επιβάλλονται εφόσον είναι απολύτως αναγκαίοι για την εκπλήρωση των σκοπών της παρ. 2 και αν αυτοί δεν επαρκούν επιβάλλεται κατ’ οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση και αν και αυτό το μέτρο κρίνεται ανεπαρκές τότε μόνο εκδίδεται ειδικά και εμπεριστατωμένα αιτιολογημένο ένταλμα προσωρινής κράτησης.

Τα είπε όλα ο εισαγγελέας

Στην περίπτωση του νεαρού πιλότου έχει ήδη μιλήσει ο εισαγγελέας που συναίνεσε στην έκδοση του εντάλματος σύλληψης θεωρώντας τον κατηγορούμενο ύποπτο φυγής “λόγω της ιδιότητάς του( πιλότος) και της οικονομικής του επιφάνειας”. Ιδιαίτερη σημασία όμως εχει σε σχέση και με την προϋπόθεση που θέτει το συγκεκριμένο άρθρο του ΚΠΔ και το το γεγονός ότι θεωρείται απο τις δικαστικές αρχές ύποπτος τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων εξαιτίας α) του τρόπου που σκότωσε την Καρολάιν β) παραπλάνησε τις αρχές με ψευδή στοιχεία που δείχνουν ότι δεν έχει αναστολές!

Τι θα πει

Έχοντας λοιπόν – προφανώς- πλήρη επίγνωση για την κατάληξη της πρώτης δικαστικής μάχης που θα δώσει σήμερα, ο νεαρός πιλότος δια των συνηγόρων του , θα θέσει τις γραμμές της υπεράσπισής του με στόχευση το απώτερο μέλλον. Σε μία προσπάθεια να «χτίσει» την υπερασπιστική του γραμμή, έχει ήδη αρχίσει να εκφράζει τη θέση του για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά μέσα από έγγραφες δηλώσεις του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι 38 ημέρες «θέατρο» ήταν απαραίτητος χρόνος για να «σκεφτεί τι θα γίνει με το παιδί του»!

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή θα είναι και η θέση του κατηγορούμενου ενώπιον του 12ου τακτικού ανακριτή . Ουσιαστικά θα κρατήσει την τελευταία κατάθεση που έδωσε ως κατηγορούμενος στις αστυνομικές αρχές τα ξημερώματα της 18ης Ιουνίου, υποστηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ πως δεν κατάλαβε τι έγινε, πως όλα διήρκησαν 5 λεπτά, ενώ νωρίτερα είχε προηγηθεί καβγάς. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κατά την απολογία του θα αναφερθεί σε εντάσεις μεταξύ του ζευγαριού, ιδίως το βράδυ της 11ης Μαΐου που κατέληξε με την Καρολάιν να θέλει να κοιμηθεί μόνη της, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται ο ίδιος. Συγκεκριμένα, είχε ισχυριστεί στην τελευταία κατάθεσή του στους αστυνομικούς:

– “…Η Καρολάιν κοιμόταν μπρούμυτα και η δεξιά πλευρά του προσώπου της ακουμπούσε στο μαξιλάρι. Ξάπλωσα δίπλα της προσπαθώντας να της πω ότι αυτό που έκανε στη Λυδία ήταν πάρα πολύ άσχημο. Αυτή δεν ήθελε ούτε να με ακούσει. Μου είπε να φύγω και εγώ και η Λυδία. Τότε λοιπόν, όπως ήταν μπρούμυτα ξαπλωμένη, πήγα από πάνω της, προσπαθώντας να την κάνω να με ακούσει. Αυτή τιναζόταν για να με πετάξει από πάνω της, αλλά όσο αυτή τιναζόταν, τόσο εγώ την πίεζα γιατί το μόνο που ήθελα ήταν να με ακούσει. Ενώ ήμασταν σε αυτή την κατάσταση, εγώ από πάνω της να την πιέζω και αυτή να τινάζεται, το μπροστά μέρος του προσώπου της, δηλαδή το στόμα, η μύτη και τα μάτια της κόλλησαν στο μαξιλάρι. Δεν θυμάμαι αν εκείνη τη στιγμή της πίεσα με τα χέρια μου το κεφάλι, νομίζω όμως ότι με το βάρος του σώματός μου της πίεζα το κεφάλι. Όσο την πίεζα της είπα 2-3 φορές: “Τη μικρή δεν θα την ξαναχτυπήσεις”. Αυτό όλο πρέπει να κράτησε κάνα πεντάλεπτα, μέχρι που κατάλαβα ότι η Καρολάιν είχε σταματήσει να κουνιέται. Στη συνέχεια μέσα στον πανικό μου, προσπάθησα να την συνεφέρω, είδα όμως πως αυτό ήταν μάταιο”.

Που στοχεύει

Πίσω από τα λόγια του 33χρονου θα πρέπει κανείς να διαγνώσει την – νομικά θεμιτή- προσπάθειά του να χτίσει επιμέρους ελαφρυντικά για τον εαυτό του. Το βάρος δηλαδή της υπεράσπισης πέφτει πάνω στη δόμηση ενός υπερασπιστικού λόγου που θα κατατείνει στην δημιουργία ενός υποβάθρου που θα οδηγήσει στο τελικό στόχο που προφανώς έχει: Την αναγνώριση ελαφρυντικών. Και αυτό είναι κάτι που προβλέπεται στον Ποινικό Κώδικα.

Η “στόχευση”, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις, είναι να περιγράφει ένα σκηνικό μέσα από τις προανακριτικές απολογίες του, αφενός πως λειτούργησε “εν βρασμώ” (προηγήθηκε καυγάς κλπ) , αφετέρου πως το θύμα απώθησε βίαια το παιδί τους (“τη μικρή δεν θα την ξαναχτυπήσεις”) και βέβαια το προφίλ ενός ατόμου που διήγε “σύννομο βίο”. Η παραπάνω περιγραφή, μπορεί να μην τυποποιήθηκε σε κάποιο αίτημα του κατηγορουμένου, αλλά ο λόγος του σε αυτό κατατείνει.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ