Δευτέρα 02 Οκτωβρίου 2023

Η χώρα στα χέρια δικαστών: Η μετάβαση δύο ανώτατων δικαστικών λειτουργών στα κορυφαία πολιτειακά και πολιτικά αξιώματα

Πρόεδρος της Δημοκρατίας η Κ. Σακελλαροπούλου, νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ι. Σαρμάς

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η χώρα στα χέρια δικαστών: Η μετάβαση δύο ανώτατων δικαστικών λειτουργών στα κορυφαία πολιτειακά και πολιτικά αξιώματα eurokinissi

Σε… ώρα Δικαιοσύνης κινείται η χώρα, καθώς ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί βρίσκονται πλέον σε θέσεις ευθύνης. Με τα νέα δεδομένα η χώρα έχει ανώτατο δικαστή ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από την Πέμπτη 25 Μαΐου και ανώτατο δικαστικό λειτουργό ως υπηρεσιακό πρωθυπουργό.

Ήταν Μάρτιος του 2020 όταν η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ορκιζόταν η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είχε προταθεί τον Ιανουάριο του 2020 από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην ψηφοφορία, στις 22 Ιανουαρίου, ήταν η μοναδική υποψηφιότητα και εκλέχτηκε νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 261 ψήφους, ούσα τότε πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τώρα, ήρθε η σειρά της να προτείνει τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά που ανέλαβε να ηγηθεί της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΕΔΩ

Σε θέσεις ευθύνης ανώτατοι δικαστικοί: Το προφίλ της Κ. Σακελλαροπούλου

Η Κατερίνα Ν. Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956, με καταγωγή από την Σταυρούπολη Ξάνθης από την πλευρά της μητέρας της. Ο πατέρας της Νικόλαος Σακελλαρόπουλος διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και ήταν αναπληρωτής πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Ανδρέα Παπανδρέου και το σκάνδαλο Κοσκωτά.

Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι απόφοιτη του Αρσακείου και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1978). Διορίσθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατόπιν διαγωνισμού, ως Εισηγητής το 1982 και προήχθη σε Πάρεδρο το 1988 και σε Σύμβουλο το 2000. Υπηρέτησε ως Πάρεδρος στο Γ’ Τμήμα και ως Σύμβουλος στο Ε’ Τμήμα του Δικαστηρίου. Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας (1987-1988) παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα δημοσίου δικαίου στη Γαλλία, στο Πανεπιστήμιο Paris II.

Το 2015 προήχθη σε Αντιπρόεδρο και υπηρέτησε στο Γ’ Τμήμα. Το 2018 επελέγη πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Δικαστηρίου, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Δικαστηρίου (1993-1995 και 2000-2001) και Πρόεδρος της Εταιρείας Δικαίου του Περιβάλλοντος (2015-2019). Δίδαξε επί σειρά ετών στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.

Αναγορεύθηκε επίτιμη διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2021), του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου (2022) και του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2022).

Έχει συγγράψει σειρά άρθρων με θέματα, κυρίως, περιβαλλοντικού και χωροταξικού δικαίου, ισότητας των φύλων, προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και κατοχύρωσης του κράτους δικαίου.

Σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο

EUROKINISSI

Ο νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Από το χώρο της Δικαιοσύνης προέρχεται και ο νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ο οποίος ανέλαβε εντολή το μεσημέρι της Τετάρτης για το σχηματισμό κυβέρνησης και θα ορκιστεί την Πέμπτη 25 Μαΐου.

Ο Ιωάννης Σαρμάς ορίσθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2019 Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τετραετή μη ανανεώσιμη θητεία, όπως ορίζεται στο Σύνταγμα.

Γεννήθηκε το 1957 και διαθέτει δύο παιδιά. Ακολούθησε νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1975-1979), με βαθμό άριστα, πρώτος στη σειρά αποφοιτησάντων.

Έλαβε υποτροφίες από τη γαλλική Κυβέρνηση και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές, ενώ κατέχει διπλώματα μεταπτυχιακών σπουδών (DEA) από το Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ στο ποινικό δίκαιο (1980-1981), το δημόσιο δίκαιο (1982-1983) και τα δημόσια οικονομικά (1983-1985).

Η διδακτορική διατριβή του ήταν στο δίκαιο των ατομικών δικαιωμάτων από το Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ (1981-1985, βαθμός très honorable). Έχει συμμετάσχει σε διαγωνισμούς επιλογής δικαστικών λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (έτος 1986 και οι δύο, υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των υποψηφίων και στους δύο διαγωνισμούς).

Υπήρξε δικαστής του Συμβουλίου της Επικρατείας το διάστημα 1987-1993, ενώ από το 1993 συγκαταλέχθηκε στο δικαστικό δυναμικό του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ιωάννης Σαρμάς

eurokinissi

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ