Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Η δίκη της οικογένειας Ινδαρέ κρίνει δικαστικά τα όρια “της επιτρεπόμενης αστυνομικής βίας”: “Βούλωσέ το, θα σου χώσω όπλο στο στόμα”!

Ο σκηνοθέτης Δημ. Ινδαρές και οι γιοί του δικάζονται σήμερα για την “επιχείρηση” της αστυνομίας στο Κουκάκι τον Δεκέμβριο του 2019 σε υπό κατάληψη κτίριο του Ευαγγελισμού, δίπλα στο σπίτι τους για την οποία είχαν ενημερώσει 2 χρόνια πριν την αστυνομία– Η αποτύπωση του τρόπου με τον οποίο συνελήφθησαν, με τη χρήση αστυνομικής βίας ειχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων .

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η δίκη της οικογένειας Ινδαρέ κρίνει δικαστικά τα όρια “της επιτρεπόμενης αστυνομικής βίας”: “Βούλωσέ το, θα σου χώσω όπλο στο στόμα”! (eurokinissi/OPEN)

Μια οικογένεια, μια κλασσική ελληνική οικογένεια, με δυο γονείς με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, παιδιά με καλές σπουδές, βρίσκεται σήμερα στο εδώλιο του κατηγορουμένου για μια σειρά αδικημάτων που αγγίζουν την όψη μιας ιστορίας που θα μπορούσε να έχει ανάποδη ανάγνωση από το κατηγορητήριο: Αυτή της αστυνομικής βίας εναντίον τους, της υπέρμετρης και όχι της επιτρεπόμενης (εφόσον τα όργανα της τάξης δέχονται επίθεση) όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο για το οποίο θα δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων (λόγω ειδικής δωσιδικίας), ο σκηνοθέτης Δημ. Ινδαρές και οι δυο γιοί του. 

Μια δίκη με χαμηλό μεν ποινικό επίπεδο, αλλά με πολύ υψηλό συμβολισμό, καθώς η δικαιοσύνη οφείλει να θέσει τα όρια αυτής της άσκησης βίας. Αυτής άλλωστε που απεικονίστηκε στην φωτογραφία του καθήμενου οκλαδόν ημίγυμνου Ινδαρέ στην ταράτσα του σπιτιού του, δεμένου πισθάγκωνα με χειροπέδες και με πεταμένα στο πλάι τα γυαλιά και το ακουστικό του αυτιού του. Ήταν τελικά η οικογένεια Ινδαρέ ο “δημόσιος κίνδυνος” που απαιτούσε την άσκηση αστυνομικής βίας, ή ήταν η οικογένεια (που οπως αποδείχτηκε) είχε ενημερώσει το αστυνομικό τμήμα 2 χρόνια πριν για την κατάληψη, ζητώντας την λήξης της;

δίκη οικογένειας Ινδαρέ

OPEN

Η δίκη

Η δίκη αφορά όσα έγιναν νωρίς το πρωί της 18ης Δεκεμβρίου 2019 στο σπίτι τους στο Κουκάκι κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης ειδικών δυνάμεων για εκκένωση διπλανής κατάληψης. Μιας κατάληψη (μεσοτοιχία με το σπίτι τους) για την οποία είχαν ενημερώσει τον Μάρτιο του 2017 τόσο το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και ιδιαίτερα τη Διεύθυνση Προσοδοφόρων Ακινήτων όσο και το Αστυνομικό Τμήμα Νέου Κόσμου, για να ληφθούν μέτρα. προκειμένου αμφότερα να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα σχετικά με την κατάληψη. Και αντί να διαμαρτύρονται αυτοί για την αδράνεια του Κράτους βρέθηκαν κατηγορούμενοι. Είχαν έρθει μάλιστα σε διένεξη με τους καταληψίες και τους απαγόρευαν να περνούν στην ταράτσα του σπιτιού τους.

δίκη οικογένειας Ινδαρέ

EUROKINISSI

Σύμφωνα με την περιγραφή κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης (που όπως λένε και οι ίδιοι ήταν εξαιρετικά δύσκολη αφού οι καταληψίες πετούσαν αντικείμενα, πέτρες, τσιμεντόλιθους κλπ) αστυνομικός με καλυμμένο το προσωπο ζητησε να μπει στο σπίτι και να ανέβει στην ταράτσα. Στην ερώτηση αν “υπάρχει εισαγγελέας”, ο αστυνομικός αποχώρησε: Οπως εχουν πει οι κατηγορούμενοι υπάρχουν (και έχουν δημοσιευθεί) “φωτογραφίες που είναι ιδιαιτέρως διαφωτιστικές, από τις οποίες προκύπτει ότι και οι τρεις βρισκόμασταν στο μπαλκόνι μας ενόσω εκτυλισσόταν η επιχείρηση εκκένωσης. Σε πολλές φωτογραφίες και βίντεο φαίνονται εναργώς στιγμιότυπα από τη διάρρηξη της πόρτας του κατειλημμένου κτιρίου από τους αστυνομικούς που επιχειρούσαν, καθώς και από τη ρίψη αντικειμένων από τους καταληψίες προς τους αστυνομικούς, ενώ ταυτόχρονα εμείς απεικονιζόμαστε στο μπαλκόνι μας να παρακολουθούμε την επιχείρηση”.

δίκη οικογένειας Ινδαρέ

EUROKINISSI

Βουλωσέ το”

Σύμφωνα με τις ίδιες περιγραφές “ξαφνικά, ακούσαμε ποδοβολητά στην ταράτσα μας και έκπληκτοι διαπιστώσαμε ότι στην ταράτσα της οικίας μας βρίσκονταν αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων. Ανάμεσα σε αυτούς, ήταν και ο αστυνομικός –η στολή του οποίου ήταν καλυμμένη με πράσινο χρώμα- και είχε ζητήσει προηγουμένως την άδεια να διέλθει από την οικία μας. Ρωτήθηκαν πώς ανέβηκαν στην ταράτσα και χωρίς να απαντήσουν και με τρόπο εντελώς μειωτικό , απαίτησαν να εισέλθουν στην οικία από την είσοδο της ταράτσας. Στις εύλογες διαμαρτυρίες μου άρχισαν να υβρίζουν σκαιότατα άπαντες, μας έριξαν κάτω, άρχισαν να μας χτυπάνε και να πιέζουν τα κεφάλια μας με τις μπότες τους ενώ στη συνέχεια μας πέρασαν χειροπέδες. Συγκεκριμένα μου έλεγαν: “Μην αντιστέκεσαι, ρε. Θα σε γ….ω παλιο….”. “Καλά που σας πιάσαμε εδώ κι όχι μέσα. Θα σας γαμ….όλους.”

Οι κατηγορούμενοι περιγράφουν εκφράσεις εξευτελιστικές και για τη σύζυγο και μητέρα , ενω σε φωτογραφίες απεικονίστηκε η σκηνή του Ινδαρέ που ενόσω ήταν ξαπλωμένος μπρούμυτα προσπάθησαν να του βγάλουν την μπλούζα και να τον δέσουν με αυτήν. Κατόπιν τον έβαλαν να κάτσω οκλαδόν και με έδεσαν πισθάγκωνα με χειροπέδες.

Ο Ινδραρές τότε άρχισε, όπως εχει πει, να κραυγάζει: «Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει. Δεν τους έχουμε μειώσει, δεν τους έχουμε βρίσει, δεν τους έχουμε επιτεθεί. Μας έχουν επιτεθεί. Μας έχουν δείρει. Μου έχουν σπάσει τα γυαλιά και ένα ακουστικό βαρηκοΐας έχει εξαφανιστεί. Περνάνε μέσα από το σπίτι μας χωρίς την άδεια του ιδιοκτήτη. Είναι ντροπή. Σαν κλέφτες. Είναι στο σπίτι η γυναίκα μου μόνη της. Δεν έχουν το δικαίωμα να μπουν από την ταράτσα του σπιτιού, σαν κλέφτες. Στην γυναίκα μου που είναι μόνη από κάτω…». Πριν προλάβω να ολοκληρώσω τη φράση μου αυτή ο ένας από τους αστυνομικούς μου έκλεισε το στόμα για να σταματήσω να ακούγομαι και μου είπε «Βούλωσέ το, θα σου χώσω όπλο στο στόμα.»

Δίκη οικογένειας Ινδαρέ: Αδικήματα

Οι τρείς κατηγορούμενοι θα δικαστούν για τα αδικήματα της βίας κατά υπαλλήλων, της διατάραξης της λειτουργίας της υπηρεσίας, της απείθειας, της εξύβρισης κατά συρροή, της απόπειρας παράνομης βίας, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Γιατί “βιαιοπράγησαν εναντίον τους και δη με με τα χέρια και τα πόδια τους τούς κτύπησαν με δύναμη σε διάφορα σημεία του σώματός τους, ενω επιπλέον ο Δημ. Ινδραρές κατά την στιγμή της ακινητοποίησής του αποπειράθηκε να αποσπάσει τον υπηρεσιακό εξοπλισμό του αστυνομικού”.

Επίσης “τους απηύθυναν εξυβριστικές φράσεις … επιδεικνύοντας ούτως καταφρόνηση στο πρόσωπό τους” ενώ οι αστυνομικοί διαπίστωσαν (!!!) πως “εκσφενδόνισαν προς το μέρος τους πέτρες, καρέκλες, πυροσβεστήρες βαριά αντικείμενα, λύματα, μπογιές χρώματος πράσινου και λευκού και επιπλέον τους απηύθυναν την απειλητική φράση «Θα πεθάνετε σήμερα», επιχειρώντας ούτως να αποτρέψουν την είσοδό τους στο προαναφερθέν ακίνητο”.

Ολα αυτά οι ίδιοι κατηγορούμενοι που είχαν ζητήσει – προ διετίας- απο την αστυνομία να λήξει την κατάληψη!

Οι ως άνω κατηγορίες που μας αποδίδονται είναι απόλυτα ψευδείς και αποτελούν περιεχόμενο μιας πλήρως κατασκευασμένης σε βάρος μας δικογραφίας που μοναδικό σκοπό έχει να δικαιολογήσει την αστυνομική βία που ασκήθηκε σε βάρος μας, αλλά και την αποτυχία σύλληψης των πραγματικών δραστών. Μολονότι κατανοούμε το δυσχερές έργο που είχαν να διεκπεραιώσουν οι αστυνομικοί την επίδικη ημέρα, θεωρούμε αδιανόητο να κατηγορούμαστε εμείς ως εξιλαστήρια θύματα απλά και μόνο διότι καταληφθήκαμε στην ταράτσα του σπιτιού μας χωρίς κανένα στοιχείο που να μας συνδέει με τις έκνομες ενέργειες των καταληψιών του διπλανού κτιρίου και διότι ζητήσαμε από τους αστυνομικούς να μας αποδείξουν ότι η επέμβασή τους στον ιδιόκτητο χώρο μας τηρεί υπό τις εκ του νόμου θεσμικές προϋποθέσεις, ήτοι ένταλμα ή παρουσία Εισαγγελέως”, ανέφεραν!

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ