Πέμπτη 08 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Η νέα KYA: Αυξάνει κατά ένα χρόνο (έως το 2025) το όριο παραγραφής των δικών που θα γίνονται;

Η νέα Υπουργική απόφαση δεν έχει ουσιαστικές αλλαγές πλην ενδεχομένως της αύξησης κατά ένα χρόνο του ορίου παραγραφής των δικών που θα διεξάγονται, δηλαδή έως το 2025. Και αυτό όμως υπό την αίρεση της έγκρισης των ειδικών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η νέα KYA: Αυξάνει κατά ένα χρόνο (έως το 2025) το όριο παραγραφής των δικών που θα γίνονται; Freepik

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές , με τα ίδια δεδομένα για τον τρόπο λειτουργίας των δικαστηρίων από τις 7- 14 Ιουνίου θα είναι η νέα ΚΥΑ που θα εκδοθεί τις επόμενες ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα υπουργική απόφαση, ενδεχομένως και υπό την αίρεση της άδειας των ειδικών, θα διευρύνει τον κύκλο εκδίκασης υποθέσεων που ισχύει έως σήμερα για τα δικαστήρια της χώρας.   

Με την προηγούμενη ΚΥΑ από τις  24 Μαΐου 2021, στις υποθέσεις που ήδη εκδικάζονταν προστέθηκε η εκδίκαση ποινικών δικών, που παραγράφονται είτε πρόκειται για πλημμέλημα είτε για κακούργημα στις 31/12/2024. Πιθανότατα αυτό το όριο (ίσως) αυξηθεί κατά ένα χρόνο και για τα κακουργήματα και για τα πλημμελήματα για το 2025.  

 Η ΚΥΑ που ισχύει ήδη και θα ισχύει και για αυτή την βδομάδα προβλέπει επιπλέον:

1) Την εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων νομής, με εξέταση μαρτύρων και

2) την διεύρυνση εκδίκασης των ποινικών υποθέσεων και συγκεκριμένα θα εκδικάζονται πλημμελήματα και κακουργήματα με χρόνο παραγραφής έως την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Επιπλέον, ήρθη η αναστολή προθεσμιών ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων της χώρας.

Συγκεκριμένα με την προηγούμενη (24/5) ΚΥΑ άλλαξαν:

Ι. Για τις διοικητικές υποθέσεις

  1. Προθεσμίες: Έπαυσε  από τη Δευτέρα, 24 Μαΐου 2021 η αναστολή των νόμιμων και δικαστικών προθεσμιών που ίσχυε για τη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων και άλλων ενεργειών ενώπιον του Συμβουλίου της Επικράτειας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, καθώς και η αναστολή της παραγραφής των συναφών αξιώσεων.
  1. Εκδικάζονται κανονικά όλες οι υποθέσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια (ήτοι, χωρίς να απαιτούνται προηγούμενες δηλώσεις από τους διαδίκους ότι επιθυμούν να διεξαχθεί η δίκη).

ΙΙ. Για τις πολιτικές και ποινικές υποθέσεις

Επαναλαμβάνεται το διευρυμένο πλαίσιο λειτουργίας, ως ίσχυε δυνάμει της ισχύουσας ΚΥΑ υπ’ αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 29922 (ΦΕΚ τ. Β’ 1944/13.5.2021), με τις ακόλουθες διαφοροποιήσεις:

  1. Για τις ποινικές υποθέσεις: Διευρύνονται οι προς εκδίκαση υποθέσεις ως εξής: Εξαιρούνται της αναστολής και διεξάγεται κανονικά οι ποινικές δίκες που αφορούν κακουργήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι και τις 31.12.2024, καθώς και πλημμελήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι και τις 31.12.2024.
  1. Για τις πολιτικές υποθέσεις: Στις δίκες ασφαλιστικών μέτρων στις οποίες δύνανται να εξετάζονται μάρτυρες στο ακροατήριο προστίθενται, πέραν όσων ήδη προβλέπονταν, οι δίκες ασφαλιστικών μέτρων νομής. Κατά τα λοιπά επαναλαμβάνονται για τις πολιτικές και ποινικές υποθέσεις οι προβλέψεις της ΚΥΑ υπ’ αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 29922 (ΦΕΚ τ. Β’ 1944/13.5.2021)

Αυτό το όριο (2024) αν γίνει δεκτή η εισήγηση από τους ειδικούς θα αυξηθεί ως το 2025.   

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ